Automatische inschrijving pensioenspaarregeling

Geschatte leestijd : 2 minuten

Automatische inschrijving is een nieuwe pensioenspaarregeling voor bepaalde werknemers die geen pensioen afdragen. Ze worden automatisch opgenomen in de regeling, maar kunnen zich na zes maanden afmelden.

Automatische inschrijving zal naar verwachting eind 2024 worden geïntroduceerd. Deze pagina zal worden bijgewerkt zodra er meer details beschikbaar komen.

Volgens de regeling storten de werknemer, de werkgever en de overheid allemaal een bepaald bedrag in het pensioenfonds van de werknemer.

Er zal een nieuwe Centrale Verwerkingsautoriteit worden opgericht die de regeling Automatische inschrijving beheert.

U wordt automatisch opgenomen in de nieuwe pensioenregeling als u werknemer bent en:

 • U tussen de 23 en 60 jaar oud bent
 • U momenteel geen deel uitmaakt van een pensioenregeling
 • U verdient € 20.000,- of meer per jaar

Verdient u minder dan € 20.000 per jaar, of bent u niet tussen de 23 en 60 jaar oud, dan kunt u ervoor kiezen om deel te nemen aan de pensioenplan als u nog niet deelneemt aan een pensioenregeling.

Moet mijn werkgever meedoen?

Als uw werkgever zijn verplichtingen inzake automatische inschrijving niet nakomt, riskeert hij sancties en mogelijk vervolging.

Kan ik uit de pensioenregeling stappen?

Nadat u bent ingeschreven, moet u minimaal 6 maanden in het plan blijven. Je kunt ervoor kiezen om het abonnement in maand 7 of 8 te verlaten. Je kunt de bijdragen ook stopzetten of pauzeren onder specifieke omstandigheden. U wordt echter na 2 jaar opnieuw ingeschreven (weer toegevoegd aan het plan) als u nog steeds in aanmerking komt voor de regeling.

Wat gebeurt er als ik al een bedrijfspensioen heb? 

U wordt niet ingeschreven in het nieuwe systeem voor automatische inschrijving als u premie betaalt voor een bedrijfspensioenregeling. Op onze website kunt u meer lezen over bedrijfspensioenen 

Het bedrag dat u betaalt, is een vast percentage van uw jaarsalaris. Uw werkgever zal uw bijdragen verdubbelen en de overheid zal een extra bedrag bijdragen. U kunt niet meer of minder betalen dan het vastgestelde tarief.

U en uw werkgever betalen het eerste jaar 1,5% van uw jaarsalaris. Dit zal in het tiende jaar stijgen tot 6%.

In onderstaande tabel vindt u de tarieven die u, uw werkgever en de overheid betalen.

JaarBijdragepercentage van werknemersWerkgever betaaltDe overheid betaalt
1 tot 31,5%1,5%0,5%
4 tot 63%3%1%
7 tot 94,5%4,5%1,5%
10 en daarna 6%6%2%

De onderstaande tabel bevat een voorbeeld van een werknemer die € 20.000 per jaar verdient.

JaarWerknemer betaalt, €Werkgever betaalt, €De overheid betaalt, €Totaal betalingen per jaar, €
1 tot 3300300100700
4 tot 66006002001.400
7 tot 99009003002.100
10 en daarna120012004002.800

Wat is de maximale bijdrage?

Zowel de werkgeversbijdragen als de overheidsbijdragen zijn gemaximeerd op € 80.000,- bruto jaarsalaris.

Dit betekent dat het maximale bedrag dat een werkgever kan bijdragen de eerste 3 jaar € 1.200,- per jaar bedraagt. Dit komt omdat 1,5% van € 80.000 € 1.200 is. Het maximale bedrag dat de overheid kan bijdragen is € 400,- per jaar, oftewel 0,5% van € 80.000,-.

Als u meer dan € 80.000 verdient, kunt u nog steeds bijdragen, maar uw werkgever of de overheid zal uw bijdragen niet verdubbelen op inkomens boven € 80.000.

Verdere informatie

Originele video van het Ministery of Social Protection meer informatie online.

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar autoenrolment@welfare.ie .

Geplaatst: 07-12-2023
Bron: Ministerie van Sociale Zaken

Bezoekers lazen ook:

 • Te huur en te koop aangeboden
  Geschatte leestijd : 4 minuten Deze pagina laat u het aanbod zien van woningen die aangeboden worden door leden van de Facebookgroep “Wegwijzer in Ierland”.
 • Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)
  Geschatte leestijd : 4 minuten Inleiding Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen. De belasting is…
 • Nieuwe Home Energy Upgrade Lening
  Geschatte leestijd : 3 minuten Wat is de Home Energy Upgrade Loan? De Home Energy Upgrade Loan is een nieuwe leenregeling met lage rentetarieven voor…
 • Belasting belangrijke info
  Geschatte leestijd : 8 minuten Bijna alle inkomsten zijn aan belasting onderworpen. De belasting op inkomen dat u uit arbeid verdient, wordt door uw werkgever namens de belasting-dienst op uw loon ingehouden. Dit staat bekend als Pay…
 • Inkomenstoets
  Geschatte leestijd : 3 minuten Als u een bijstandsuitkering aanvraagt , moet u een inkomenstoets afleggen. Al uw inkomstenbronnen (bijvoorbeeld contante inkomsten, werkgelegenheid, vermogen en onderhoud) worden beoordeeld…