Laatste nieuws

Geschatte leestijd : 4 minuten

Geplaatst: 11-11-2023

Klanten van Electric Ireland die getroffen zijn door een datalek, moeten hun debet- en creditcards annuleren

Individuen van het callcenter hadden toegang tot de financiële gegevens van 8.000 mensen
Mensen die betrokken zijn bij het vermoedelijke datalek bij energieleverancier Electric Ireland, hebben te horen gekregen dat ze mogelijk de debet- en creditcards moeten annuleren waarmee ze hun energierekening hebben betaald.

Degenen die Electric Ireland via bankrekeningen betalen, hebben te horen gekregen dat ze twee jaar terug moeten gaan om te controleren of hun bankrekeningen zijn gehackt.
Het is duidelijk dat een persoon in een callcenter van Electric Ireland toegang heeft gekregen tot de financiële en andere gegevens van 8.000 klanten van de energieleverancier.
Gardaí is ingeschakeld om het datalek te onderzoeken.

Klanten die door de inbreuk zijn getroffen, hebben te horen gekregen dat ze hun wachtwoorden moeten wijzigen en op hun hoede moeten zijn voor verdachte activiteiten op hun accounts.

De 8.000 mensen van wie de gegevens zijn gehackt, zijn deze week aangeschreven en op de hoogte gesteld van de inbreuk.
Klanten kregen te horen dat hun financiële gegevens mogelijk in gevaar waren gekomen.
En ook andere persoonlijke gegevens, zoals naam en adres, e-mailadres, telefoonnummer, geboortedatum en bankrekeninggegevens (IBAN), zijn mogelijk in verkeerde handen terechtgekomen.

De betrokkenen kregen in de brief van Electric Ireland te horen dat ze “de creditcard/betaalkaart(en) moesten annuleren die werd gebruikt om betalingen aan Electric Ireland te doen”.
Ze kregen ook te horen dat ze “uw relevante bankrekening- en creditcardafschriften sinds oktober 2021 moesten controleren om vast te stellen of er verdachte activiteiten zijn die erop kunnen wijzen dat hun account is gecompromitteerd en onderhevig is aan fraude”.
Het bedrijf dat eigendom is van ESB zei: “Uit ons onderzoek is gebleken dat ongeveer 8.000 klantaccounts mogelijk zijn gecompromitteerd.”
Electric Ireland zei dat het alle potentieel getroffen klanten heeft geschreven om hen op de hoogte te stellen van het probleem.
Het heeft de betrokken klanten ook instructies gegeven over welke acties ze moeten ondernemen om het risico van mogelijke financiële fraude te beperken.
Klanten die geen brief van Electric Ireland hebben ontvangen, hoeven geen actie te ondernemen, aldus het bedrijf.

“Deze kwestie wordt momenteel onderzocht en Electric Ireland onderhoudt contacten met An Garda Síochána en de commissaris voor gegevensbescherming, en als zodanig moeten de details van deze zaak vertrouwelijk blijven”, aldus de energieleverancier.
Electric Ireland, dat ongeveer 1,1 miljoen klanten heeft, zei dat het de ernst van dit probleem en de bezorgdheid en het ongemak dat het zal veroorzaken voor de getroffen klanten volledig op prijs stelt.

Klanten die door dit probleem worden getroffen en die mogelijk te maken hebben gehad met frauduleuze activiteiten op hun financiële rekeningen met betrekking tot gegevens die zij aan Electric Ireland hebben verstrekt, is gevraagd rechtstreeks contact op te nemen met het bedrijf.

Electric Ireland zal vervolgens An Garda Síochána, die dit onderzoek leidt, op de hoogte stellen, aldus het bedrijf.
Klanten wordt ook aangeraden contact op te nemen met hun bank.

Dit is slechts de laatste blunder van Electric Ireland. In september bood het zijn excuses aan en zei dat het klanten terugbetaalde nadat het hun elektriciteitsrekening verkeerd had berekend en te veel in rekening had gebracht. Het was de tweede keer in de afgelopen maanden dat Electric Ireland fouten in de facturering moest toegeven.
De laatste fout was voor de leverancier aanleiding om contact op te nemen met de getroffen klanten en hen te verontschuldigen, waarbij hij zei dat hij creditnota’s zou uitgeven om de te hoge kosten te dekken.

Electric Ireland kon niet zeggen hoeveel klanten getroffen zijn door de overbelasting, die mensen met slimme meters treft.
Bron: Independent.ie

Dit zijn de 5 meest gelezen artikelen op onze website:

Betaalbare woning aankoopregeling van de lokale overheid

Het Local Authority Affordable Purchase Scheme helpt mensen met een gemiddeld inkomen nieuwe huizen te kopen tegen gereduceerde prijzen. Nieuwe woningen onder deze regeling komen in gebieden waar de woningbehoefte het grootst is en waar de betaalbaarheid een probleem is. De gemeente neemt een procentueel belang in uw woning dat de prijsdaling dekt. Koopt u de woning dus met 20% korting, dan heeft de gemeente een belang van 20% in uw woning.

Na 40 jaar of als u uw woning verkoopt, moet u het belang van de gemeente terugkopen, maar u kunt het op elk moment daarvoor terugbetalen. Deze regeling is bedoeld voor starters, maar er zijn enkele uitzonderingen.
Die uitzonderingen lees je hier!

Volg onze 3-stappengids voor het kopen van uw eerste huis

Nieuwe kopers hebben een aanbetaling van minimaal 10% nodig. Gebruik deze budgetplanner om uw bestedingspatroon in kaart te brengen en vergelijk dit met uw inkomen. Het kan zijn dat u meer ruimte heeft dan u denkt voor het sparen van een aanbetaling. Om te voorkomen dat u in de verleiding komt om het geld uit te geven, dient u uw inleg op een spaarrekening te zetten die apart staat van uw betaalrekening. U kunt deze Money Tool voor het vergelijken van spaarrekeningen gebruiken om er zeker van te zijn dat u de beste rente op uw spaargeld krijgt.

Houd rekening met extra kosten bij het kopen van uw eerste huis. Deze omvatten zegelrecht, advocaatkosten, kosten van onderzoek, ingenieursrapporten, verhuiskosten, reparaties en meubilair. U moet rekening houden met extra uitgaven in uw budget, evenals de aanbetaling van 10%. De honoraria van advocaten variëren en kunnen een percentage van de vastgoedprijs of een vast bedrag bedragen. Ontvang schriftelijke offertes van een aantal advocaten met details over hun honoraria en andere kosten voordat u beslist met wie u in zee gaat. Lees het hele artikel

Miskoop, black Friday

Ik heb een nieuwe televisie (of ander product) gekocht, maar die doet het niet meer; wat zijn mijn opties?

Volgens het consumentenrecht heb je het recht om te verwachten dat goederen die je koopt

  • Van handelskwaliteit zijn
  • Geschikt zijn voor het doel waarvoor ze zijn gekocht, en
  • Zijn zoals beschreven

Als je de televisie bij een bedrijf in de EU hebt gekocht en hij blijkt defect te zijn, heb je recht op reparatie, vervanging of restitutie van de prijs die je hebt betaald.
Lees hier het hele artikel

Geldinkomen niet meegenomen in de middelentoets Social Welfare

Als u een bijstandsuitkering aanvraagt, moet u voldoen aan een middelentoets. Al uw inkomstenbronnen (bijvoorbeeld contant inkomen, werk, kapitaal en levensonderhoud) worden beoordeeld in een middelentoets door het Department of Social Protection (DSP).

Op grond van de sociale zekerheidswetgeving worden bepaalde posten echter niet meegeteld bij de beoordeling van uw middelen voor een bijstandsuitkering. Op deze pagina wordt gekeken naar contante inkomsten die niet zijn opgenomen in de middelentoets. Meer informatie over de inkomsten die niet in aanmerking worden genomen, vindt u op onze pagina over de middelentoets. Lees hier het hele artikel

Laat je niet misleiden door een geldezel te worden

Nu de kosten van levensonderhoud hoog blijven, profiteren criminelen door manieren aan te bieden om snel en gemakkelijk geld te verdienen.

Uit recente cijfers van FraudSMART blijkt dat alleen al in de eerste helft van dit jaar ruim 2.600 money mule-rekeningen zijn geïdentificeerd. Het merendeel van deze accounts was van mensen tussen de 18 en 24 jaar. Nu het collegejaar weer in volle gang is en de kosten van levensonderhoud hoog blijven, moeten studenten extra waakzaam zijn voor deze oplichting.
Wat doet een geldezel? Dat en meer kun je hier lezen