Prijsvermelding Producten

Geschatte leestijd : 2 minuten

Inleiding

Bedrijven zijn over het algemeen vrij om hun prijzen naar eigen goeddunken vast te stellen, mits ze dit onafhankelijk doen. Het consumentenrecht stelt echter wel enkele eisen aan bedrijven met betrekking tot prijsstelling.

 • Display
  Bedrijven moeten prijzen weergeven op of in de buurt van producten die ze verkopen. Als de totaalprijs niet bekend is, moet u worden verteld hoe deze wordt berekend. De getoonde prijs van fruit kan bijvoorbeeld een prijs per verpakking zijn, of een prijs per kilo, indien verkocht per gewicht.
 • BTW
  Prijzen voor goederen en diensten die aan consumenten worden verkocht, moeten altijd de totaalprijs bevatten, inclusief belasting over de toegevoegde waarde (BTW).

Er zijn ook andere vereisten voor bedrijven in bepaalde omstandigheden:

Verkeerde prijsweergave

Bedrijven moeten de juiste prijzen op producten in euro’s vermelden. Als de weergegeven prijs echter niet door het bedrijf wordt berekend en u wordt gevraagd een hogere prijs te betalen wanneer u gaat betalen, heeft u niet automatisch het recht om het artikel tegen de weergegeven prijs te kopen. Zolang het bedrijf u, voordat u betaalt, vertelt dat de hogere prijs van toepassing is, heeft u de mogelijkheid om het tegen de hogere prijs te kopen of te besluiten dit niet te doen.

Eenheidsprijs

Voor bepaalde goederen moet zowel een eenheidsprijs als een totale verkoopprijs worden weergegeven. De eenheidsprijs is de uiteindelijke verkoopprijs voor goederen in de volgende hoeveelheden:

 • één kilogram
 • één liter
 • één meter

Met eenheidsprijzen kunt u de kosten vergelijken van vergelijkbare producten die in verpakkingen van verschillende afmetingen worden verkocht. Door op deze manier prijzen te vergelijken, kunt u geld besparen, omdat u kunt zien welke de beste waarde heeft – ongeacht het merk of de grootte van de verpakking.

Verkoop prijzen

Bij prijspromoties of ‘speciale aanbiedingen’ is het tegen de wet voor winkels om een ​​valse of misleidende ‘eerdere prijs’ te geven. (zgn ‘van-voor’)

Bij de verkoop van goederen tegen een verkoopprijs moeten bedrijven de ‘eerdere prijs’ weergeven. Dit zou de laagste prijs moeten zijn waarvoor de goederen in de 30 dagen voorafgaand aan de verkoop te koop waren. Als een laptop bijvoorbeeld wordt geadverteerd als ‘was € 700, nu € 500’, dan mag deze in de 30 dagen voordat de verkoop begon niet voor minder dan € 700 beschikbaar zijn geweest.

Over het algemeen zijn er geen prijscontroles in Ierland. Dit betekent dat er in de meeste gevallen geen minimum- of maximumprijs is voor goederen of diensten. Dit om concurrentie tussen bedrijven mogelijk te maken.

Prijscontroles

Een winkel overtreedt de wet niet door meer te vragen dan zijn concurrenten. Als u het gevoel heeft dat u geen waar voor uw geld krijgt, moet u op zoek gaan naar een betere prijs.

Niet-euro prijzen

Prijzen moeten in euro’s worden weergegeven, maar het is niet wettelijk verboden dat winkels ook prijzen in andere valuta’s, zoals Britse ponden, weergeven. Een winkel hoeft geen betaling in een andere valuta te accepteren als er meerdere valuta’s worden weergegeven.

Als een prijs in een andere valuta wordt weergegeven, hoeft dit geen directe omrekening van de europrijs te zijn. Prijzen in andere valuta die worden weergegeven, zijn meestal de prijs die u zou betalen als u het artikel in een ander land zou kopen.


Geplaatst: 01/02/2023
Bron: CCPC
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Te huur en te koop aangeboden
  Geschatte leestijd : 4 minuten Deze pagina laat u het aanbod zien van woningen die aangeboden worden door leden van de Facebookgroep “Wegwijzer in Ierland”.
 • Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)
  Geschatte leestijd : 4 minuten Inleiding Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen. De belasting is…
 • Nieuwe Home Energy Upgrade Lening
  Geschatte leestijd : 3 minuten Wat is de Home Energy Upgrade Loan? De Home Energy Upgrade Loan is een nieuwe leenregeling met lage rentetarieven voor…
 • Belasting belangrijke info
  Geschatte leestijd : 8 minuten Bijna alle inkomsten zijn aan belasting onderworpen. De belasting op inkomen dat u uit arbeid verdient, wordt door uw werkgever namens de belasting-dienst op uw loon ingehouden. Dit staat bekend als Pay…
 • Inkomenstoets
  Geschatte leestijd : 3 minuten Als u een bijstandsuitkering aanvraagt , moet u een inkomenstoets afleggen. Al uw inkomstenbronnen (bijvoorbeeld contante inkomsten, werkgelegenheid, vermogen en onderhoud) worden beoordeeld…