Te huur aangeboden

Geschatte leestijd : 4 minuten

Tir Alainn, Glencullen Lower, Bangor Erris, F26 X2N2 Co. Mayo
Beschikbaar vanaf 1 mei 2024
Eveneens te koop tegen aannemelijk bod.

Dit charmante huis staat aan de rand van een 40 hectare natuurgebied met bossen en rivieren. Het woongebied van vogels, kikkers, herten en schapen.
Tir Alainn biedt een adembenemend uitzicht op het Carrowmore lake.
De weg L1204 loopt voor het huis, hierdoor bent u in 5 minuten in Bangor Erris.

Voorzijde

Er is veel te beleven vanaf de Céide Fields, Downpatrick Head, Carne Golf Course, en in minder dan een uur rijden vindt u de steden Ballina, Castlebar, Belmullet en Westport. Bangor Erris heeft alle lokale voorzieningen, waaronder school, postkantoor, pharmacie, huisarts, RK kerk, pubs, supermarkt, slager, garage en restaurants.

Glencullen (of Glencullin) Lower is niet dichtbevolkt, met slechts 12 inwoners volgens de volkstelling van 2011.  In de 19e eeuw telde het echter ongeveer 40 huizen binnen een straal van 3,2 km. In 1842 werd de weg die Glencullen met Muingingaun verbond goedgekeurd en tijdens de openbare werken voor de nood  1847werd de weg van Glencullen naar Bangor aangelegd, die £ 150 kostte.

Glencullen (of Glencullin) Upper is een lange, beschutte vallei waardoor de Glencullen-rivier naar Carrowmore Lake stroomt . Op de top van de vallei liggen Barnaglana en Bouleyanlobane, gewoonlijk Buaile genoemd , waar in het verleden “mensen van binnenuit de Mullet in de zomer hun vee kwamen laten grazen”.

Een groot deel van Glencullen werd voorheen gebruikt als Buaile-/booleyland .  Glencullen was een ontmoetingsplaats van mensen uit de omliggende gebieden, en veel Glencullen-vrouwen trouwden met mannen uit de hele Kilcommon- parochie.

Een aardverschuivingsramp trof dit stadsland op 22 februari 1931 toen Lough Boleynagee, een meer dat 157 meter boven de zeespiegel ligt en uitkijkt over Glencullen Upper, van de heuvel af gleed en bergen zacht moeras ervoor duwde. De aardverschuiving kwam de rivier af en droeg de Glencullen-brug met zich mee. Lough Bouleynagee, een bekende rust- en voederplaats voor overwinterende rotganzen , werd van al zijn water ontdaan en op de bodem lag weinig anders dan dode forel.

 • Voorzijde
 • Woonoppervlakte ca. 100m²
 • Hal
 • 3 slaapkamers
 • Douche met toilet
 • Zitgedeelte met kachel
 • TV ruimte met riant uitzicht
 • Keuken
 • Garage ca. 25m²
 • Opslag
 • Buitentoilet
Openingstegel, nog steeds aanwezig.

De eerste vermelding van een hedgeschool in Glencullen was in 1826. Mary Shiels gaf dat jaar les aan 22 leerlingen “op elke beschikbare plaats” voor een bedrag van £ 4 per jaar. De volgende vermelding van een school in Glencullen was in februari 1862 toen broeder Michael Munnelly een lerarensalaris en een voorraad boeken aanvroeg voor de nieuw gebouwde school, die door hem in november 1861 werd geopend. Een paar dagen nadat het verzoek was gedaan door Broeder Michael Munnelly, de schoolinspecteur, John Sweeney, meldde: “Er zijn 40 woningen binnen een halve mijl van de school”. Dit was genoeg om broeder Michael Munnelly het gevraagde salaris en de boeken te verlenen.

Het originele gebouw van steen en mortel had een rieten dak. Het gebouw was één grote kamer van 10 meter bij 5,6 meter en 2,0 meter hoog. Het was zowel binnen als buiten nooit gepleisterd. John Sweeney, de inspecteur, meldde dat de leraar van de school Thomas Mc Nulty (1843–?) was. Volgens de gegevens was de onderwijsvaardigheid van Thomas McNulty slecht, maar er was geen betere te vinden. Verderop in het rapport vermeldt John Sweeney:

“Zijn (Thomas McNulty) karakter is goed en hij bestuurt de school goed. Zijn jaarinkomen bedraagt ​​£ 4 als lesgeld, sommige kinderen worden toegelaten door de leraar die het schoolgeld niet kunnen betalen. Er zijn geen protestanten te vinden binnen een straal van kilometer van de school. De mensen zijn boeren. Ze zijn arm. Van alle 37 leerlingen die vandaag aanwezig waren, waren er slechts zes eerder op school geweest. De school is ongeveer een kwart mijl van elk huis langs de weg gebouwd. De school zal verschillende dorpen voorzien. Het district is dichtbevolkt. Tenzij de huidige school onder het bestuur valt, zullen velen zonder onderwijs worden opgevoed, daarom raad ik de toepassing aan. Vanwege het slordige uiterlijk van de plaats en de ongepleisterde staat van de muren raad ik aan dat het salaris wordt toegekend op voorwaarde dat deze gebreken vóór 15 maart zijn verholpen.”

De school slaagde erin aan deze voorwaarden te voldoen en werd geaccepteerd door de Onderwijsraad. Het kreeg rolnummer 8884. Het totale aantal leerlingen op de rol in 1862 staat op 83, hoewel de gemiddelde opkomst 22 was. Thomas McNulty ontving £ 17 per jaar voor zijn inspanningen en de lokale bijdrage aan de school bedroeg £ 2,13,0. Glencullen’s National School was ingericht met 3 bureaus, 1 tafel, 1 bureau, 1 boekenpers en 1 schoolbord. Een paar jaar later (waarschijnlijk 1865) werd de school van de rol geschrapt. Broeder Michael Munnelly slaagde erin de school in 1869 te heropenen en deze keer kreeg de school rolnr. 9803. De leraar van 1869 tot 1874 was James Ruddy, een 18-jarige. Om een ​​onbekende reden Rolnr. 9803 werd de school in 1874 gesloten. Daarna wordt Glencullen pas in 1887 meer in de administratie van het bestuur vermeld. In 1887 is er een subsidie ​​van £ 185 voor Glencullen voor de bouw van een nieuwe school op dezelfde plek als de vorige, er was plaats voor 60 leerlingen. De nieuwe school krijgt rolnr. 13331 en wordt geopend in 1888.

In 1902 ontving de hoofdleraar, J. Collins, een jaarsalaris van £ 95,15,0. Het totaal aantal leerlingen op rolnr. 13331 voor 1902 was 61, terwijl de gemiddelde opkomst 37 was. Michael Henry wordt hier genoemd als leraar van 1909 tot 1911. Het was de positie van zijn eerste leraar. Michael Henry had van 1907 tot 1909 het St. Patrick’s Training College in Drumcondra bezocht. Hij ontving een salaris van £ 72 per jaar. De leerlingen kregen een leitje met een wit markeerpotlood mee naar huis.

Van 1903 tot 1909 werden er avondlessen gegeven. De klas bestond uit 22 mannen ouder dan 18 jaar die twee vakken moesten bestuderen. De jaarlijkse lerarenbeurs voor de avondklas bedroeg £ 14,5,0. Tijdens de avondlessen werden kranten gelezen en besproken en brieven geschreven aan verre familieleden.

 • Vrijstaand, buren op 300 meter
 • Landelijke omgeving
 • Goede bereikbaarheid
 • Verharde ruime parkeerplaats 650m²
 • Centrale verwarming op olie,
 • kachel
 • Wasmachine
 • Wasdroger
 • Goede uitrusting van de keuken, koken op gas
 • Verbouwd in 2023 en voldoet aan de huidige standaard BER D2


Via deze link kunt u met Google Streetview een indruk krijgen van de ligging en de omgeving van het huis. De opnames dateren van 2019, de werkelijkheid is beduidend anders.
Deze satelietopname laat u goed de ligging van het huis en de prachtige omgeving zien.

School NameDistancePupils
Bangor Erris National School5.1km41
Glenamoy National School8.1km4
S N Barr Na Tra8.5km22
Scoil Náisiúnta Poll A’Tsomais9.4km22
Inver National School10.9km65
Scoil Ros Dumhach11.3km23
Glencastle National School11.3km64
Shraigh National School13.3km12
Geesala Central School13.7km37
School NameDistancePupils
Gaelcholáiste Chomáin11.7km40
St. Brendan’s College16.1km382
Our Lady’s Secondary School16.4km250
St. Tiernan’s College29.2km216
St. Patrick’s College29.4km184
Gortnor Abbey30.1km624
Coláiste Pobail Acla30.8km225
St. Mary’s Secondary School38.1km499
Moyne College39.1km196
St Muredachs College39.3km378


Vul onderstaand formulier in voor een bezichtiging


Geplaatst: 15 maart 2024

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …