Te huur en te koop aangeboden

Geschatte leestijd : 4 minuten

Tir Alainn, Glencullen Lower,
Bangor Erris, F26 X2N2 Co. Mayo
Direct beschikbaar,
Huurprijs: per maand € 1000
Borg: € 1000
Koopprijs: overeen te komen
Accommodation Recognition Payment Scheme (ARP) not accepted

Dit charmante huis ligt aan de rand van een 40 hectare groot natuurgebied met bossen en rivieren, de thuisbasis van vogels, kikkers, herten en schapen. Tir Alainn biedt een adembenemend uitzicht op het Carrowmore-meer. Dankzij de ligging aan de L1204 bent u binnen vijf minuten in Bangor Erris.

Voorzijde

Vanaf de Céide Fields, Downpatrick Head en Carne Golf Course is er veel te ontdekken, en binnen een uur rijden bereikt u de steden Ballina, Castlebar, Belmullet en Westport. Bangor Erris biedt alle lokale voorzieningen, inclusief een school, postkantoor, apotheek, huisartsenpraktijk, katholieke kerk, pubs, supermarkt, slagerij, garage en restaurants.

Glencullen (of Glencullin) Lower is niet dichtbevolkt, met slechts 12 inwoners volgens de volkstelling van 2011. In de 19e eeuw had het echter ongeveer 40 huizen binnen een straal van 3,2 kilometer. In 1842 werd de weg die Glencullen met Muingingaun verbindt goedgekeurd en tijdens de openbare werken vanwege de nood in 1847 werd de weg van Glencullen naar Bangor aangelegd, wat £150 kostte.

Glencullen (of Glencullin) Upper is een uitgestrekte, beschermde vallei waar de Glencullen-rivier doorheen stroomt richting Carrowmore Lake. Bovenop de vallei bevinden zich Barnaglana en Bouleyanlobane, doorgaans Buaile genoemd, waar “mensen uit het binnenland van de Mullet vroeger in de zomer hun vee lieten grazen”.

Glencullen diende vroeger als Buaile-/booleyland. Het was een populaire ontmoetingsplek voor mensen uit nabijgelegen gebieden, en veel vrouwen uit Glencullen trouwden met mannen uit de gehele parochie van Kilcommon.

Op 22 februari 1931 werd dit stadsland getroffen door een aardverschuivingsramp, toen Lough Boleynagee, een meer gelegen op 157 meter boven zeeniveau met uitzicht op Glencullen Upper, van de heuvel gleed en bergen zacht veen voor zich uit duwde. De aardverschuiving stroomde de rivier af, waarbij de Glencullen-brug werd meegesleurd. Lough Bouleynagee, een bekende rust- en voederplaats voor overwinterende rotganzen, werd volledig leeggepompt en op de bodem bleven niets anders over dan dode forellen.

 • Voorzijde

Video bezichtiging mogelijk!

 • Woonoppervlakte ca. 100m²
 • Hal
 • 3 slaapkamers
 • Douche met toilet
 • Zitgedeelte met kachel
 • TV ruimte met riant uitzicht
 • Keuken
 • Garage ca. 25m²
 • Opslag
 • Utility met toilet, wasmachine en droogtrommel
Openingstegel, nog steeds aanwezig.

De eerste vermelding van een hedgeschool in Glencullen was in 1826. Mary Shiels gaf dat jaar les aan 22 leerlingen “op elke beschikbare plaats” voor een bedrag van £ 4 per jaar. De volgende vermelding van een school in Glencullen was in februari 1862 toen broeder Michael Munnelly een lerarensalaris en een voorraad boeken aanvroeg voor de nieuw gebouwde school, die door hem in november 1861 werd geopend. Een paar dagen nadat het verzoek was gedaan door Broeder Michael Munnelly, de schoolinspecteur, John Sweeney, meldde: “Er zijn 40 woningen binnen een halve mijl van de school”. Dit was genoeg om broeder Michael Munnelly het gevraagde salaris en de boeken te verlenen.

Het originele gebouw van steen en mortel had een rieten dak. Het gebouw was één grote kamer van 10 meter bij 5,6 meter en 2,0 meter hoog. Het was zowel binnen als buiten nooit gepleisterd. John Sweeney, de inspecteur, meldde dat de leraar van de school Thomas Mc Nulty (1843–?) was. Volgens de gegevens was de onderwijsvaardigheid van Thomas McNulty slecht, maar er was geen betere te vinden. Verderop in het rapport vermeldt John Sweeney:

“Zijn (Thomas McNulty) karakter is goed en hij bestuurt de school goed. Zijn jaarinkomen bedraagt ​​£ 4 als lesgeld, sommige kinderen worden toegelaten door de leraar die het schoolgeld niet kunnen betalen. Er zijn geen protestanten te vinden binnen een straal van kilometer van de school. De mensen zijn boeren. Ze zijn arm. Van alle 37 leerlingen die vandaag aanwezig waren, waren er slechts zes eerder op school geweest. De school is ongeveer een kwart mijl van elk huis langs de weg gebouwd. De school zal verschillende dorpen voorzien. Het district is dichtbevolkt. Tenzij de huidige school onder het bestuur valt, zullen velen zonder onderwijs worden opgevoed, daarom raad ik de toepassing aan. Vanwege het slordige uiterlijk van de plaats en de ongepleisterde staat van de muren raad ik aan dat het salaris wordt toegekend op voorwaarde dat deze gebreken vóór 15 maart zijn verholpen.”

De school slaagde erin aan deze voorwaarden te voldoen en werd geaccepteerd door de Onderwijsraad. Het kreeg rolnummer 8884. Het totale aantal leerlingen op de rol in 1862 staat op 83, hoewel de gemiddelde opkomst 22 was. Thomas McNulty ontving £ 17 per jaar voor zijn inspanningen en de lokale bijdrage aan de school bedroeg £ 2,13,0. Glencullen’s National School was ingericht met 3 bureaus, 1 tafel, 1 bureau, 1 boekenpers en 1 schoolbord. Een paar jaar later (waarschijnlijk 1865) werd de school van de rol geschrapt. Broeder Michael Munnelly slaagde erin de school in 1869 te heropenen en deze keer kreeg de school rolnr. 9803. De leraar van 1869 tot 1874 was James Ruddy, een 18-jarige. Om een ​​onbekende reden Rolnr. 9803 werd de school in 1874 gesloten. Daarna wordt Glencullen pas in 1887 meer in de administratie van het bestuur vermeld. In 1887 is er een subsidie ​​van £ 185 voor Glencullen voor de bouw van een nieuwe school op dezelfde plek als de vorige, er was plaats voor 60 leerlingen. De nieuwe school krijgt rolnr. 13331 en wordt geopend in 1888.

In 1902 ontving de hoofdleraar, J. Collins, een jaarsalaris van £ 95,15,0. Het totaal aantal leerlingen op rolnr. 13331 voor 1902 was 61, terwijl de gemiddelde opkomst 37 was. Michael Henry wordt hier genoemd als leraar van 1909 tot 1911. Het was de positie van zijn eerste leraar. Michael Henry had van 1907 tot 1909 het St. Patrick’s Training College in Drumcondra bezocht. Hij ontving een salaris van £ 72 per jaar. De leerlingen kregen een leitje met een wit markeerpotlood mee naar huis.

Van 1903 tot 1909 werden er avondlessen gegeven. De klas bestond uit 22 mannen ouder dan 18 jaar die twee vakken moesten bestuderen. De jaarlijkse lerarenbeurs voor de avondklas bedroeg £ 14,5,0. Tijdens de avondlessen werden kranten gelezen en besproken en brieven geschreven aan verre familieleden.

 • Vrijstaand, buren op 300 meter
 • Landelijke omgeving
 • Goede bereikbaarheid
 • Verharde ruime parkeerplaats 650m²
 • Centrale verwarming op olie,
 • hout/kolenkachel
 • Wasmachine
 • Wasdroger
 • Volledig gemeubileerd
 • Goede uitrusting van de keuken, koken op gas
 • Wateraansluiting op de hoofd waterleiding (gratis water)
 • For owners: Local Property Tax €99/jaar tot 2025.
 • Verbouwd in 2023 en voldoet aan de huidige standaard BER D2
 • Absoluut niet voor rokers


Via deze link kunt u met Google Streetview een indruk krijgen van de ligging en de omgeving van het huis. De opnames dateren van 2019, de werkelijkheid is beduidend anders. Eircode: F26 X2N2
Deze satelietopname laat u goed de ligging van het huis en de prachtige omgeving zien.

School NameDistancePupils
Bangor Erris National School5.1km41
Glenamoy National School8.1km4
S N Barr Na Tra8.5km22
Scoil Náisiúnta Poll A’Tsomais9.4km22
Inver National School10.9km65
Scoil Ros Dumhach11.3km23
Glencastle National School11.3km64
Shraigh National School13.3km12
Geesala Central School13.7km37
School NameDistancePupils
Gaelcholáiste Chomáin11.7km40
St. Brendan’s College16.1km382
Our Lady’s Secondary School16.4km250
St. Tiernan’s College29.2km216
St. Patrick’s College29.4km184
Gortnor Abbey30.1km624
Coláiste Pobail Acla30.8km225
St. Mary’s Secondary School38.1km499
Moyne College39.1km196
St Muredachs College39.3km378

Accommodation Recognition Payment Scheme (ARP) not accepted


Vul onderstaand formulier in voor een bezichtiging

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Uw gegevens
Publicatie also in your language
Publicatie also in your language

Geplaatst: 15 maart 2024

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.