Geavanceerde Zorg Richtlijnen (AHD)

Geschatte leestijd : 2 minuten

Wat is een AHD?

U kunt een schriftelijke verklaring afleggen over het soort medische of chirurgische behandeling dat u wel of niet wilt, als u in de toekomst niet in staat bent om deze beslissingen te nemen. Dit heet een Advance-Healthcare-Directives (AHD).

Een AHD wordt alléén ingezet als u capaciteit verliest en u uw wensen niet meer zelf kunt doorgeven. Het laat uw familie, verzorgers en zorgverleners weten wat uw wensen zijn met betrekking tot uw medische en chirurgische behandeling als u die beslissingen niet zelf kunt nemen of communiceren.

U wilt bijvoorbeeld niet worden gereanimeerd als uw hart stopt met kloppen, of u wilt misschien niet in leven worden gehouden met behulp van een beademingsapparaat. Het wordt ook wel een levende wil, voorafgaande verklaring, voorafgaande beslissing of voorafgaande weigering genoemd. (living will, advance statement, advance decision of advance refusal.)

Een AHD vertelt zorgverleners hoe ze voor u moeten zorgen volgens uw specifieke wensen, terwijl u dat zelf niet precies kunt vertellen. Ook geven geavanceerde richtlijnen zorg duidelijkheid aan uw familie over de zorg die u wenst.

U hoeft geen AHD te maken als u dat niet wilt.

Blijvende volmacht

U kunt ook een persoon aanwijzen om uw beslissingen te nemen over uw algemeen welzijn en eigendom als u uw bekwaamheid verliest. Dit gebeurt door het creëren van een blijvende volmacht . Een blijvende volmacht geeft die persoon echter niet het wettelijke recht om beslissingen te nemen over uw gezondheidszorg.

Wijzigingen in richtlijnen geavanceerde gezondheidszorg in 2023

De Assisted Decision-Making (Capacity) Act 2015 bevat een ondersteuningssysteem voor volwassenen die moeite hebben met het nemen van beslissingen. Een wettelijk kader voor geavanceerde gezondheidsrichtlijnen in Ierland is ook vastgelegd in de wet, en is van kracht sinds 26 april 2023.

Als onderdeel van de wet is de Dienst Beslissingsondersteuning opgericht om mensen die hulp nodig hebben bij het nemen van beslissingen te ondersteunen.


Geplaatst: 07-06-2023
Bron: Ierse Overheid
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook: