Ierse taal, waarom zou je het niet eens proberen?

Geschatte leestijd : 6 minuten
Afbeelding@Pixabay, Prettysleepy

Wist je dat de Ierse taal een van de oudste nog bestaande talen ter wereld is?

De oudste overblijfselen van het Oud-Iers zijn te vinden op Ogham-stenen, daterend uit de 5e en 6e eeuw, terwijl het eerste verslag van het Oud-Iers vóór het begin van de 7e eeuw in het Romeinse alfabet is geschreven.

Iers is de oudste geschreven volkstaal ten noorden van de Alpen; zelfs de Anglo-Noormannen begonnen te spreken ‘als Gaeilge’ kort nadat ze zich in Ierland hadden gevestigd. Niet lang daarna werd Engels echter de taal die nodig was om juridische en administratieve zaken af te handelen.

Tussen 1845 en 1849 leidde de Grote Hongersnood niet alleen tot de dood, maar ook tot massale emigratie van veel moedertaalsprekers, wat leidde tot verdere verengelsing die de Ierse taal op de rand van uitsterven bracht.

Dus, wie spreekt het, hoe wordt het tegenwoordig gebruikt en waarom is het de moeite waard om je cúpla focale op te frissen?

Spreken we nog Iers?

Volgens de volkstelling van 2016 spreken 1,77 miljoen mensen in de Republiek Ierland Iers. Een verplicht vak dat zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs wordt gegeven, maar ook op een zeer basaal niveau in sommige Montessori’s of peuterspeelzalen (wie kan vergeten ‘dún an doras’ of ‘suigh síos?’ te horen).

Tegenwoordig zijn er veel Gaelcholáistí en Gaelscoils in het hele land, die kinderen de mogelijkheid bieden om een volledige opleiding in het Iers te ervaren. Alle staatsexamens zijn direct beschikbaar om in het Iers te worden afgelegd. De Gaeltacht is een doorgangsrecht voor veel jonge Ierse kinderen en tieners; op weg naar regio’s waar Iers nog steeds de lokale volkstaal is voor een paar weken per zomer om te leren, te spreken en algemene chaos te veroorzaken ‘als gaeilge’.

Dus ja, we spreken het nog steeds. Dat gezegd hebbende, is het nog steeds gebruikelijk om ontmoedigende uitdrukkingen als ‘dood’ en ‘nutteloos’ te horen die worden geassocieerd met onze moedertaal.

“Het gebruik van Gaeilge is voor mij als ademen”, zegt tv-presentator en podcaster Síomha Ní Ruairc.

“Het is mijn moedertaal en de taal die we thuis spraken. Als ik Gaeilge ‘in het wild’ hoor spreken, geeft me dat zo’n boost – het zou me echt niet moeten verbazen, met meer dan twee miljoen mensen op dit eiland die een bepaald niveau van Iers hebben, is het een veel voorkomend verschijnsel! Maar ik kan het niet helpen, maar ik voel affiniteit met Ierstaligen en de gemeenschap, omdat zij mij begrijpen en ik hen op een heel oprechte en natuurlijke manier begrijp.”

Waarom zouden we Iers spreken?

Veel van de debatten ten gunste van het spreken van Iers wijzen op patriottisme, cultuur en zelfs als een vorm van passieve rebellie.

In 1893 richtten Dubhghlas de hÍde, (Douglas Hyde) Eoin Mac Néill, (Eoin Mac Neill) Father Eoghan Ó Gramhnaigh (Eugene O’Growney) en anderen Conradh na Gaeilge (de Gaelic League) op – dit ontketende een massabeweging ter ondersteuning van het behoud en de heropleving van de Ierse taal, inclusief het in overeenstemming brengen van de grammatica van de oudere geschreven taal met de modernere gesproken variant.

“Iers zijn is als een wandtapijt en het tapijt heeft onze geschiedenis, cultuur en taal allemaal met elkaar verweven”, legt Yvonne O’Toole, directeur van The Institute of Education, uit.

“Onze taal is een prachtige taal waar we trots op moeten zijn om te spreken en anderen moeten aanmoedigen om te spreken. Onze taal is wat ons onderscheidt van andere culturen en nationaliteiten, en elke poging om Iers te spreken moet worden aangemoedigd.”

“Er is iets met sommige zinnen in het Iers dat zoveel beter is dan hun Engelse tegenhangers in termen van hoe ze klinken en wat ze letterlijk betekenen”, voegt Megan Kyne, Primary School Teacher en Event Manager in Toronto, Canada, toe.

“Er is ook het grote voordeel dat als je het uitspreekt, er maar heel weinig mensen buiten Ierland zijn die kunnen begrijpen wat je zegt! Ik weet niet of ik volledig kan verwoorden hoezeer ik het Iers waardeer, de trots die ik voel op de taal en het feit dat het onze is. Is fearr gaeilge briste ná béarla cliste!”

Waar zien we dat het Iers vandaag de dag wordt gebruikt?

Tegenwoordig zien we dat het Iers steeds meer wordt gebruikt in entertainment, kunst en cultuur, maar ook in het dagelijks leven.

Op het gebied van film zijn recente voorbeelden An Cailín Ciúin van Colm Bairéad, een film die11 nominaties ontving op de 18e IFTA’s en de eerste Ierstalige film werd die op de shortlist stond voor een Oscar in de categorie Beste Internationale Speelfilm.

In liedjes zijn er natuurlijk oneindig veel folk- en traditionele liedjes die in je opkomen, maar enkele recentere en meer populaire popcultuur zijn Hozier’s Uiscefhuaraithe, een lied geïnspireerd door de onvertaalbare betekenis van de titel: ‘iets dat koud is gemaakt door water’.

The Coronas’ Taibhsí nó Laochra (een vertaling van hun nummer Heroes or Ghosts) is volledig in het Iers geschreven, net als veel van de recente hits van het hiphoptrio Kneecap uit Belfast.

Zelfs de modewereld is geïnfiltreerd door Ieren, van ontwerpers als Róisín Pierce die haar betekenisvolle, op erfgoed geïnspireerde collecties Mná ì Bláth en Bláthanna Fiáin noemde, tot de onlangs aangestelde Creative Director van Alexander McQueen, Seán McGirr, inclusief Ierse vertalingen in de inleiding voor de livestream van zijn debuut catwalkcollectie onder het label.

“Beatha teanga í a labhairt’ zoals het spreekwoord ons zegt: een levende taal zal overleven”, zegt Liam Dingle, adjunct-directeur van The Institute of Education.

“Als er geen Iers wordt gesproken als onderdeel van het weefsel van de Ierse cultuur in wat een steeds diverser en altijd evoluerende entiteit is, zal het verloren gaan, samen met alle componenten van het culturele achterland. Dit zou voor mij een overtreding zijn waar toekomstige generaties ons niet dankbaar voor zouden zijn.”

Hoe voelen we ons door het gebruik van het Iers, en waarom?

Zoals Pádraig Pearse ooit zei: “Tír gan teanga, tír gan anam” – een land zonder taal, is een land zonder ziel.

Er is een reden waarom zovelen zich diep verbonden voelen met de Ierse taal, en er zijn ook redenen waarom sommigen dat niet doen.

De meeste gesprekken over dit onderwerp wijzen op de manier waarop Iers op scholen wordt onderwezen en de bruikbaarheid ervan in het dagelijks leven. De geschiedenis van ons land van empirische heerschappij, onderdrukking en gedwongen emigratie is echter iets dat is gebaseerd op feiten, verslagen en testamenten.

Als Ierland onafhankelijk zou blijven groeien en bloeien, zouden we net zo vloeiend en vloeiend Iers kunnen spreken als andere landen hun eigen Iers spreken. Om deze reden kan het gebruik van het Iers in het dagelijks leven – of het nu gaat om het veranderen van de taal van je smartphone of het zien van een ‘cúpla focal’ terwijl je scrolt – krachtig aanvoelen.

Zoals Ella Ní Hanrachtaigh, een maatschappelijk werker in het Verenigd Koninkrijk, zegt: “Het maakt me extreem trots, gepassioneerd en emotioneel, omdat ik echt bewondering heb voor mensen die zelfs maar het kleinste beetje moeite doen om onze moedertaal levend te houden.”

Niamh Burns, stagiaire bij de Kamer van Koophandel van Frankrijk, gevestigd in Parijs, Frankrijk, voegt toe: “Ik ben super teruggekeerd in het gebruik van mijn Ierse le deanai en het zorgt ervoor dat ik me zoveel meer verbonden voel met mijn identiteit als ik in het buitenland ben. Het helpt me ook om meer na te denken over mijn persoonlijke identiteit en hoe die dieper verbonden is met iets buiten mij… Maar dat is een heel ander verhaal!”

Waar te beginnen?

Als expat is Iers vaker van pas gekomen dan ik kan tellen bij het kletsen in de metro, metro of tuk tuk – vaak helpt het mij en mijn vrienden bij het navigeren door lastige, enigszins precaire situaties die we niet hadden kunnen hebben zonder zo’n handig geheim wapen in ons arsenaal.

Bovendien is de aangeboren trots die gepaard gaat met het spreken van je eigen taal (ongeacht het niveau van vloeiendheid of nauwkeurigheid) ongeëvenaard – vooral gezien de strijd en strijd die onze taal ondanks succes heeft doorstaan.

De voortdurende moderniseringen en aanpassingen van de taal die dankzij het werk van organisaties als Conradh na Gaeilge worden gemaakt, mogelijk gemaakt of aangemoedigd, betekenen naar mijn mening ook dat alle argumenten met betrekking tot bruikbaarheid naar mijn mening min of meer overbodig zijn geworden.

Zoals ik het zie, is Bearlacus in theorie net zo aanpasbaar aan het dagelijks leven in Ierland als Frenglish of Franglais in bepaalde delen van Canada.

Een startpunt zou kunnen zijn om enkele belangrijke Gaeilgeoir-accounts te volgen, ongeacht je niveau: @muinteoirmeg, @thegaeilgegal, @siomhaniruairc, @gaeilge_bheo en @cuplafocal_

Er zijn ook leuke Ierstalige podcasts die je kunt opplakken tijdens het wassen, zoals Beo Ar Éigean30 SOSCRAIC PODGaeilge Anois, agus How to Gael.

In wezen, als je bereid en in staat bent om Iers te leren, is het klaar om te worden gesproken of geconsumeerd op een manier die voor jou logisch is.

Dus de echte vraag is, waarom zou je het niet eens proberen?


Geplaatst: 22/05/2024
Bron: RTE, Victoria G. L. Brunton

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.