May Bank Holiday

Geschatte leestijd : 2 minuten

May Bank Holiday

Deze feestdag werd in de Republiek Ierland pas in 1993 wettelijk vastgelegd en werd op 4 mei 1994 een feestdag.

Tegenwoordig is deze feestdag het meest verwant aan de Internationale Dag van de Arbeid die elk jaar op 1 mei wereldwijd wordt gevierd.

Het idee van een feestdag aan het begin van de maand mei dateert echter al van vóór enige op de arbeidersbeweging geïnspireerde gebeurtenis, en de traditionele viering van May Day is verwand aan het Gaelische festival Beltane. Deze feestdag wordt in het Ierse Gaelic nog steeds “Lá Bealtaine” genoemd.

Beltane (ook gespeld als Beltine of Beltein) is de verengelsde naam voor het Gaelische meifeest, dat het oude Keltische jaar in tweeën deelde.

Men geloofde dat elke dag begon bij zonsondergang de avond ervoor, dus werd Beltane gevierd met het ontsteken van vreugdevuren om de terugkeer van de zonnegod te eren. Het stoken van vreugdevuren op 30 april vindt nog steeds plaats in delen van het Europese vasteland en wordt gewoonlijk Walpurgis night genoemd.

Op Beltane werd het vee tussen twee vuren gedreven (het “Beltane Fire”), omdat men geloofde dat dit het zou beschermen tegen ziekten voordat het in de wei werd gezet voor het nieuwe seizoen.

Mensen volgden hetzelfde ritueel en sprongen over de vlammen om ongeluk te verdrijven. Net als Walpurgisnacht is dit springen over het vuur een gebruikelijke traditie die nog steeds wordt beoefend tijdens Nowruz, het oude Perzische lentefeest.

Het contact met het vuur stond symbool voor het contact met de levengevende zon bij haar terugkeer na de koude en donkere winter.

Meidagtradities in Ierland
Een van de bekendste Ierse May Day-tradities is de Maybush, een versierde struik die in gemeenschappelijke ruimten in stadscentra of in de tuinen van huizen op het platteland staat. Vaak werd een meidoornstruik gebruikt, die werd versierd met linten, doeken, klatergoud en soms zelfs kaarsen. De meiboom werd geassocieerd met het geluk van het huis of de gemeenschap.

Een andere populaire traditie was de meiboom, die in veel grote steden in Ierland populair was. Oorspronkelijk werden meipalen gemaakt van hoge bomen, maar later werden ze vervangen door formele palen die in stadscentra werden opgericht. Palen werden dan versierd met bloemen en linten, en rond de paal werd vaak gedanst en gesport.

May Day had ook zijn aandeel in het bijgeloof. Aan de vooravond van 1 mei werden gele bloemen geplukt en verspreid over de buitenkant van het huis om geluk te brengen en Cailleachs – of heksen – en feeën buiten de deur te houden. Kinderen maakten vaak ruikers en kronen van de gele bloemen om de zon voor te stellen en strooiden die op de stoep van de buren als teken van goede wil.

Een ander populair bijgeloof in verband met 1 mei in Ierland betrof de plaatselijke waterputten. Soms werden bloemen in putten gelegd om de watervoorziening en de gezondheid van de gebruikers te beschermen. Andere keren bezochten mensen heilige bronnen als onderdeel van het Beltane-festival, waar ze persoonlijke bezittingen achterlieten en baden voor een goede gezondheid terwijl ze met de klok mee rond de bron liepen.

Men geloofde dat het eerste water dat op May Day uit de put werd gehaald, veel meer kracht had dan op enig ander moment van het jaar, en men geloofde dat dit water bescherming en genezing bood en goed was voor de teint.


Geplaatst: 26-04-2023
Bron: officeholidays.com
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.