Uw winkelrechten in de zomeruitverkoop

Inleiding

De zomeruitverkoop is nog in volle gang met koopjes in overvloed! Als je die onweerstaanbare uitverkoopaanbieding grijpt, vraag je je misschien af of je consumentenrechten veranderen. Het is een veel voorkomende mythe dat kopen in de uitverkoop betekent dat je je consumentenrechten in gevaar brengt, maar dat is verre van het geval.

Kopen in de uitverkoop

Volgens de Consumer Rights Act 2022 heb je sterke consumentenrechten bij het kopen van goederen en diensten. Als je iets in de uitverkoop koopt tegen een gereduceerde prijs, heb je precies dezelfde rechten en bescherming als wanneer je het voor de volle prijs zou kopen.
Hier leest u meer over consumentenrechten

Verkochte artikelen met gebreken

Bedrijven die zeggen dat ze geen geld teruggeven voor uitverkoopartikelen die defect blijken te zijn, misleiden consumenten. Je hebt recht op volledige terugbetaling van elk defect artikel, of het nu gaat om een gemarkeerde uitverkoopaanbieding of niet. De terugbetaling moet de prijs zijn die je eerder voor het artikel hebt betaald en niet de verkoopprijs waartoe het nu gedaald kan zijn.

Soms kan een bedrijf ermee instemmen om je een artikel met een gebrek tegen een lagere prijs te verkopen. Je koopt bijvoorbeeld een trui met een scheur in een van de mouwen. In dit geval kun je de trui later niet terugsturen met het argument dat hij defect is.

Van gedachten veranderen

Het is makkelijk om je te laten verleiden door de zomeruitverkoophype en impulsief te kopen. Er kan snel koperswroeging ontstaan nadat je hebt betaald voor iets dat je eigenlijk niet nodig hebt of niet wilt hebben. Als je in de online zomeruitverkoop iets koopt, geldt er een afkoelingsperiode waarin je van gedachten kunt veranderen en je geld terug kunt krijgen. Deze periode duurt maximaal 14 dagen vanaf het moment dat je het artikel hebt ontvangen.

Als je echter in een winkel koopt en je bedenkt je, dan kun je niet zeker zijn van een terugbetaling of omruiling. Dit hangt volledig af van het beleid van de individuele winkel. Het toestaan van een retourzending die van gedachten verandert, is een gebaar van goede wil van hun kant. Ze hebben het recht om hun retourbeleid tijdens de zomeruitverkoop te wijzigen. Je moet het beleid van de winkel controleren voordat je iets koopt.

Misleidende verkoopprijzen

Bedrijven zijn verplicht om open kaart te spelen en je niet te misleiden door je te laten denken dat je een betere deal krijgt dan in werkelijkheid het geval is. Bij een zomeractie is het tegen de wet voor bedrijven om onjuiste of misleidende informatie over verkoopprijzen te geven.

Ze moeten de laagste prijs tonen waarvoor een product in de afgelopen 30 dagen te koop was en de korting alléén op deze prijs baseren. De CCPC kan handhavingsmaatregelen nemen als zij van mening zijn dat een bedrijf u heeft misleid. Als u van mening bent dat een bedrijf u heeft misleid over uitverkoopprijzen in de zomer, kunt u het bedrijf bij hen melden.


Geplaatst: 18-08-2023
Bron: CCPC
Afbeelding: Pixabay, TheoRivierenlaan

Bezoekers lazen ook: