Barista als baan of zelfstandig!

Inleiding

Barista’ is de Italiaanse term voor een professionele koffiezetter en hoewel je misschien geen formele kwalificaties nodig hebt, laten veel koffiezaken hun personeel opleiden tot ‘barista’ om ervoor te zorgen dat hun personeel de machines kan bedienen en het perfecte kopje koffie kan zetten.

De werkplek van een barista is vaak zo ingericht dat de gast kan zien hoe zijn koffie wordt gezet. Maar dat is niet het enige wat ze kunnen zien. Ze zien ook of de zaak rommelig of vuil is, dus het is belangrijk dat alle ruimtes gedurende de dag regelmatig worden opgeruimd en schoongemaakt.

Als je in een café werkt met een groot aanbod aan koffiespecialiteiten, moet je weten hoe ze allemaal smaken, zodat je aanbevelingen kunt doen. Hoewel niet alle klanten veel om koffie geven of er veel vanaf weten, wil iedereen een aangenaam en beleefd persoon die hen hun warme drank serveert, dus klantenservice is altijd een belangrijk onderdeel van je werk.

Veel barista’s zijn erg trots op hun werk en er zijn prestigieuze wedstrijden voor het maken van koffie, zoals het ‘World Barista Championship’ waar Ierland de afgelopen jaren een aantal deelnemers aan heeft gehad. In Ierland houdt de Speciality Coffee Association (SCA) ook jaarlijks nationale kampioenschappen om de beste barista’s van Ierland te bekronen!

De koffie-industrie zit ook vol ethiek, en sommige klanten willen misschien meer weten over waar de koffiebonen vandaan komen, of waar en hoe ze gebrand zijn. Zorg er dus voor dat je het verschil weet tussen Fairtrade en biologische koffie

Meest voorkomende taken van een barista

 • Neemt bestellingen op van klanten voor eten of drinken.
 • Klanten vragen of ze van hun eten genieten en eventuele problemen oplossen.
 • De identificatie van klanten controleren om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de minimumleeftijd voor de consumptie van alcoholische dranken.
 • Incasseert betalingen van klanten.
 • Schrijft bestellingen van klanten op bestelbonnen, onthoudt bestellingen of voert bestellingen in computers in om ze door te geven aan het keukenpersoneel.
 • Bereidt cheques voor die de maaltijdkosten en omzetbelasting specificeren en optellen.
 • Presenteert menu’s aan klanten, beantwoordt vragen over menu-items en doet op verzoek aanbevelingen.
 • Verwijdert borden en glazen van tafels of toonbanken en brengt ze naar de keuken om schoon te maken.
 • Serveert eten en drinken aan klanten, en bereidt of serveert speciale gerechten aan tafels indien nodig.
 • Maakt tafels of toonbanken schoon nadat klanten klaar zijn met eten.

Vaardigheden

Aangezien coffeeshops een drukke omgeving zijn, moeten barista’s goed onder druk kunnen werken en graag met mensen omgaan. Je bent veel in de weer, dus je moet een groot uithoudingsvermogen hebben.

Je deelt misschien een kleine werkruimte met ander personeel, dus je moet goed georganiseerd zijn en veel aandacht hebben voor details.

Aangezien je vaak ook betalingen afhandelt, moet je over enige rekenkundige vaardigheden en algemene vaardigheden op het gebied van klantenservice beschikken.

Dit beroep is typisch geschikt voor mensen met de volgende carrière interesses:

 • Naturalistisch

Het is niet verrassend dat een of ander aspect van de natuurwetenschappen een rol speelt in de interesses van de naturalist – van ecologisch bewustzijn tot voeding en gezondheid. Mensen met belangstelling voor tuinbouw, landgebruik en landbouw (inclusief vissen) zijn naturalisten.

Sommige naturalisten richten zich meer op dieren dan op planten, en werken graag met dieren, trainen ze, verzorgen ze, of hoeden ze gewoon. Andere Naturalisten werken liever met het eindresultaat van de natuur – het voedsel dat uit planten en dieren wordt geproduceerd. Naturalisten lossen graag problemen op met oplossingen die blijk geven van enige gevoeligheid voor de gevolgen van hun werk voor het milieu. Zij zien graag praktische resultaten en geven de voorkeur aan actie boven praten en discussiëren.

Ondernemend

Ondernemende mensen houden van situaties waarin middelen worden gebruikt voor persoonlijk of bedrijfseconomisch gewin. Deze mensen hebben een opportunistische instelling en voelen zich aangetrokken tot handel en het sluiten van deals.

Sommigen houden zich bezig met verkoop en marketing. Velen zullen uiteindelijk hun eigen bedrijf bezitten of een managementfunctie bekleden in grotere organisaties. Zij zijn meestal zeer doelgericht en werken het best wanneer zij zich op een doel richten. Sommigen neigen naar ondernemerschap.

Administratief

Administratieve mensen zijn geïnteresseerd in werk dat zekerheid biedt en een gevoel deel uit te maken van een groter proces. Zij kunnen het productiefst zijn onder supervisors die duidelijke richtlijnen geven en tijdens het uitvoeren van routinetaken op een methodische en betrouwbare manier.

Zij houden van administratief werk en de meeste vormen van kantoorwerk, waarbij zij essentiële administratieve taken uitvoeren. Zij vormen vaak de ruggengraat van zowel grote als kleine organisaties. Zij vinden het leuk om de leiding te hebben over kantoorarchiveringssystemen en computers en andere kantoorapparatuur te gebruiken om alles in goede banen te leiden. Zij houden meestal van routinematige werktijden en geven de voorkeur aan comfortabele werkplekken binnenshuis.

Instap / doorgroei

Dit is een baan op instapniveau, dus je kunt als barista werken zonder formele kwalificaties. Ervaring met werken in de horeca en klantenservice is een voordeel als je een baan als barista zoekt.

Opleiding en ontwikkeling

Cafés die trots zijn op de kwaliteit van hun koffie kunnen hun personeel barista-trainingen aanbieden. U kunt ook zelfstandig een opleiding volgen via een baristaschool. Sommige onderwijs- en opleidingscentra bieden ook barista-cursussen aan.

Een relevante opleiding voor een barista kan gericht zijn op het maken van koffie of op vaardigheden op het gebied van klantenservice.

Belangrijkste vaardigheden

 • Cursussen gezondheid & veiligheid & eerste hulp
 • Beroepsmatige eerste hulp
 • Barista-vaardigheden

Voel jij je aangetrokken tot dit zeer interessante vind meer informatie over een baan of als zelfstandige met als beroep Barista.


Geplaatst: 24/02/2023
Bron: Careersportal
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook: