Boekhouder

Geschatte leestijd : 3 minuten

Functieomschrijving

In de rol van financiële boekhouder wordt van u verwacht dat u de officiële bedrijfsuitgaven bijhoudt om ervoor te zorgen dat er een duidelijk omschreven uitgavenspoor is. U maakt financiële transacties aan en gebruikt die informatie om financiële rapporten te voltooien.

Het creëren van de hierboven genoemde transacties omvat het boeken van informatie naar boekhoudjournalen/software van documenten zoals kassabonnen, leveranciersfacturen en facturen aan klanten. Als boekhouder ben u ook belast met het afstemmen van rekeningen om nauwkeurigheid te garanderen. Uiteindelijk moet u ervoor zorgen dat uw bedrijf/klanten voldoen aan de wettelijke eisen.

Taken

Uw dagelijkse verantwoordelijkheden zullen onder andere bestaan uit:

 • Verwerken van verkoopfacturen, bonnen en betalingen.
 • Een systeem ontwikkelen om de financiële transacties van uw bedrijf bij te houden door een rekeningschema en een reeks duidelijk gedefinieerde boekhoudprocedures en -beleidslijnen te creëren.
 • Verificatie, toewijzing en boeking van transacties om dochterrekeningen bij te houden.
 • Het in balans brengen van het grootboek door middel van het opstellen van een proefbalans.
 • Naleving van relevante wettelijke vereisten door deze vereisten zorgvuldig te bestuderen, naleving door het bedrijf af te dwingen, rapporten in te dienen en het management te adviseren over de nodige acties.
 • Het opstellen van facturen voor de Belastingdienst
 • Opstellen van de winst- en verliesrekeningen voor de jaarrekening van uw bedrijf/klanten.

In loondienst of zelfstandig

In de meeste gevallen werken boekhouders een standaard werkweek, hoewel u tijdens het belastingseizoen mogelijk wordt gevraagd om laat of in het weekend te werken. Als u voor een groot bedrijf werkt, wordt de werkdruk

verdeeld. Boekhouders voor kleinere organisaties zullen alle bovengenoemde taken moeten uitvoeren, samen met enkele salarisadministratietaken.

Het grootste deel van u tijd breng u aan u bureau door, waar u verzoeken verwerkt en vragen beantwoordt. Als u zelfstandige bent, moet u overdag reizen om uw klanten te ontmoeten. Boekhouden is een rol waarbij zelfstandig ondernemerschap steeds gebruikelijker wordt. Hoewel het onafhankelijkheid biedt, hebt u ook geen werkzekerheid of traditionele werkgerelateerde voordelen zoals vakantiegeld of ziekteverlof.

Kwalificaties

U hebt niet per se een hbo-opleiding nodig om boekhouder te worden. U hebt echter redelijke Leaving Certificate-cijfers nodig; vooral in wiskunde en engels. Het is ook handig om uitstekende computervaardigheden te hebben, dit staat goed op uw cv. Als u deze route volgt, begin u in een instappositie en leer u tijdens het werk. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf kunt u terecht in een in-house training. Als alternatief kunt u worden aangemoedigd om een beroepskwalificatie na te streven, hoewel u daarvoor moet betalen.

Er is een groot aantal kwalificaties beschikbaar die kunnen laten zien hoe serieus u bent over een carrière in de boekhouding. Het Pitman Institute heeft bijvoorbeeld een scala aan beschikbare cursussen; het hebben van een AAT-kwalificatie op uw cv zal uw kansen op een aanstelling aanzienlijk vergroten. Overweeg ook om lid te worden van een beroepsorganisatie zoals het Institute of Certified Bookkeepers (ICB).

Salariëring (2022)

In de wereld van de boekhouding bevindt het salaris van een boekhouder zich aan de onderkant van de schaal. Als u net begint, ligt het gemiddelde jaarsalaris tussen de

 • 22.000 en € 25.000. Met een paar jaar ervaring in een grote onderneming kan je loon oplopen tot € 35.000 – € 45.000 per jaar. In dit stadium moet u beslissen of u uw carrière wilt voortzetten en een boekhouder of zelfs een volledig gekwalificeerde accountant wilt worden.

Pluspunten

Als u besluit voor een organisatie te werken, hebt u de keuze uit sectoren, waaronder gezondheidszorg, financiën, de publieke sector en nog veel meer. Werken voor een groot bedrijf vergroot uw kansen op loopbaanontwikkeling; opties zijn bijvoorbeeld doorstromen naar loonadministratie of studeren voor accountant.

Behoudens de drukke periode rond het einde van het belastingjaar, werkt u standaard van maandag tot en met vrijdag met weinig stress buiten de bovengenoemde tijd van het jaar.

Minpunten

Het belastingseizoen is buitengewoon stressvol en er wordt van u verwacht dat u alles goed doet. Als u een fout maakt en deze wordt niet ontdekt, kan uw bedrijf/klant ernstig in de problemen komen. Bovendien is het startsalaris voor boekhouders relatief laag, hoewel u met ervaring veel geld kunt verdienen.

Past een functie als boekhouder bij mij?

Naast een hoofd voor cijfers, hebt u het volgende nodig om een succesvolle boekhouder te worden:

 • Een oprechte interesse in zaken en financiën.
 • Een methodische, grondige en analytische aanpak.
 • De mogelijkheid om als onderdeel van een team of alleen te werken.
 • Uitstekende IT-vaardigheden.
 • Het vermogen om onder druk op hoog niveau te werken en het vermogen om deadlines te halen.
 • Eerlijkheid en discretie aangezien u met vertrouwelijke informatie omgaat.

Als u de informatie in deze functiebeschrijving van boekhouder leuk vond, van de taken tot de goede punten en het carrièrepad, dan is een carrière als boekhouder misschien iets voor u.


Bron: Careersportal
Geplaatst: 20-01-2023
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook: