Begrafenissen en begraafplaatsen

Geschatte leestijd : 3 minuten
Afbeelding@Pixabay, geralt

Begraafplaatsen (kerkhoven) vallen onder de verantwoordelijkheid van de lokale overheid . Velen van deze worden beheerd door lokale autoriteiten die een registrar of conciërge aanstellen om de verkoop van percelen te beheren. Parochies en lokale groepen exploiteren ook begraafplaatsen. Als u een grafveld wilt kopen, kunt u contact opnemen met uw plaatselijke overheid voor contactgegevens.

Alle begrafenissen moeten bij de plaatselijke overheid worden geregistreerd en de locatie van het graf moet worden vermeld. Dit wordt gedaan door de mensen die het kerkhof beheren.

Veel uitvaartondernemers bieden aan om de aankoop van begraafplaatsen af ​​te handelen als onderdeel van hun uitvaartpakket. Of u kunt contact opnemen met uw plaatselijke overheid en zij kunnen u vertellen hoe u een perceel kunt kopen.

De kosten voor het kopen van een grafveld variëren. Als u uitvaartondernemers inhuurt om de aankoop voor u te regelen, zullen zij aangeven hoeveel het grafveld kost als onderdeel van de totale kosten van een uitvaart.

Veel begraafplaatsen of kerkhoven zijn al vol en er kunnen beperkingen zijn op het vooraf kopen of aankopen van grafkavels, zoals het beperken van het vooraf kopen tot 65-plussers.

Het is mogelijk om zelf een grafsteen te ontwerpen of een beeldhouwer in te huren om deze voor u te maken. De uitvaartondernemer die u inschakelt, regelen de bouw en plaatsing van de grafsteen. Voor het plaatsen van grafstenen is toestemming nodig, maar de uitvaartondernemers regelen dit ook.

Als iemand overlijdt zonder de middelen om de begrafenis te betalen en als deze persoon geen traceerbare verwanten heeft, is het de verantwoordelijkheid van het Department of Social Protection of de lokale overheid om ervoor te zorgen dat de persoon op een waardige manier wordt begraven. Ook de kosten en lasten die hiermee gemoeid zijn, zijn voor rekening van het departement of de plaatselijke overheid.

Begraafplaatsen worden onderhouden door beheerders die zijn ingehuurd door de lokale overheid of door vrijwilligersgroepen. Als u een vrijwillige onderhoudsgroep voor begraafplaatsen wilt starten of er lid van wilt worden, kan uw plaatselijke overheid u wellicht helpen.

Deze groepen worden vaak ondersteund door subsidies voor het onderhoud van begraafplaatsen. Deze subsidie ​​draagt ​​bij aan de kosten van de activiteiten van de groepen, zoals het maaien van gras, het planten van gras, het bestrijden van onkruid en het onderhoud van poorten en muren.

Het ministerie van Transport heeft richtlijnen ontwikkeld voor degenen die een begrafenis op zee overwegen . Deze richtlijnen zijn gebaseerd op eerdere ervaringen en zijn bedoeld om schrijnende situaties te voorkomen, zoals wanneer een lichaam naar de kust wordt teruggebracht.

De richtlijnen bevelen aan dat u crematie en het verstrooien van de as op zee moet overwegen in plaats van begraven.

Bij begrafenis geven de richtlijnen aanbevelingen over zaken als:

 • Locatie van de begrafenis
 • Ontwerp en constructie van de kist
 • Voorbereiding van de overledene

Zie ‘Meer informatie’ hieronder voor de contactgegevens van het Irish Maritime Directorate binnen het Department of Transport.

Alleen onder strikte omstandigheden vindt opgraving plaats. Enkele voorbeelden van situaties waarin een opgraving van begraven overblijfselen van een begraafplaats zou kunnen plaatsvinden, zijn onder meer:

 • Als de familie van de overledene vraagt ​​om het stoffelijk overschot naar een andere begraafplaats te verplaatsen
 • Om redenen van volksgezondheid (bijvoorbeeld als een kerkhof of begraafplaats wordt verplaatst)
 • Wanneer een rechtbank een opgraving beveelt als onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek

Tijdens het proces wordt te allen tijde rekening gehouden met respect voor de overledene, andere begraven stoffelijke resten op de begraafplaats of het kerkhof en de privacy van de familie en vrienden van de overledene.

De belangrijkste regels voor begraafplaatsen zijn vastgelegd in het Reglement Begraafplaatsenregeling 1888 en de desbetreffende wijzigingsregeling. Elke lokale overheid maakt verordeningen met betrekking tot de regulering van begraafplaatsen in hun gebied.

Ze bestrijken verschillende zaken, waaronder de toewijzing, de grootte en de aankoop van begraafplaatsen, de registratie van begrafenissen, het bijhouden van een register van begrafenissen en de vereisten met betrekking tot grafstenen en monumenten, evenals de diepte van begrafenissen en eerste begrafenissen.

De Burial Ground (Amendment) Regulations 2013 wijzigden de 1888 Regulations om begrafenissen zonder doodskist mogelijk te maken in een gebied van een begraafplaats dat exclusief voor dat doel is aangewezen.

Verdere informatie

Voor alle zaken die verband houden met begraafplaatsen of begraafplaatsen in het algemeen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke overheid .

Voor meer informatie over begraven op zee kunt u contact opnemen met het Irish Maritime Directorate op het volgende adres:

Irish Maritime Directorate

Department of Transport
Leeson Lane,
Dublin 2
D02 TR60

Website: https://www.gov.ie/en/organisation/department-of-transport/
E-mail: meofd@transport.gov.ie


Geplaatst: 01-09-2023
Bron: Ierse Overheid

Bezoekers lazen ook:

 • Kopen in het VK
  Geschatte leestijd : 4 minuten Het VK verliet de Europese Unie op 31 januari 2020. De overgangsperiode die van kracht was, eindigde op 31 december 2020. Als gevolg van de Brexit zijn er wijzigingen in uw consumentenrechten wanneer …
 • Huisartsen en particuliere patiënten
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Dit document schetst de diensten die huisartsen in Ierland aanbieden, hoe u een huisarts kunt vinden en hoeveel het…
 • Fair Deal Scheme
  Geschatte leestijd : 13 minuten Wat is de Fair Deal-Scheme? Via de Scheme Ondersteuning Verpleeghuizen, ook wel Fair Deal-Scheme genoemd, kunt u financiële ondersteuning aanvragen om de kosten van zorg in een verpleeghuis mee te…
 • Voor u gelezen en door mij gedeeld!
  Geschatte leestijd : 114 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af om te zien of er leuke, lieve, trieste of politieke maar altijd actuele berichten staan die zij graag met u wil delen. Haar keuze vind u hieronder, geplaatst op datum, Louise hoopt u hiermee een plezier te hebben gedaan. Komt u morgen even opnieuw kijken?
 • Behandelingsvoordeel tandheelkundige, optische en auditieve diensten
  Geschatte leestijd : 6 minuten Wat is behandelingsvoordeel? Behandelingsvoordeel (Treatment Benefit) is een regeling van het Department of Social Protection (DSP) om een ​​beperkte financiële bijdrage te leveren aan tandheelkundige,…