Nieuw flexibel staatspensioen 2024

Geschatte leestijd : < 1 minuut

Vanaf 1 januari 2024 heeft het Ierse ouderdomspensioenstelsel grote veranderingen ondergaan, waardoor mensen de mogelijkheid krijgen om tot hun zeventigste te werken in ruil voor hogere uitkeringen.

Het nieuwe ‘flexibele’ staatspensioen is bedoeld om mensen aan het werk te houden als ze dat willen, waardoor ze belasting kunnen verdienen en bijdragen door middel van voltijds of flexibel werken, en kunnen opbouwen wat ze van de staat zullen ontvangen zodra ze eindelijk met pensioen gaan. 70.

U kunt nog steeds aanspraak maken op het staatspensioen vanaf uw 66e verjaardag, op grond van de hervormingen die in 2022 zijn aangekondigd door minister van Sociale Bescherming Heather Humphreys.

Onder het nieuwe systeem kunt u echter het aanvragen van het staatspensioen uitstellen en maximaal vier jaar doorwerken, in ruil voor een hoger pensioen van ongeveer 5% per jaar vanaf uw 66e. Dat betekent dat als u tot uw 70e werkt, u uw AOW-pensioen is 20% hoger dan wanneer u op 66-jarige leeftijd met pensioen zou gaan.

Vanaf begin 2024 zal het wekelijkse basistarief voor het premiegebonden staatspensioen, voor iemand die zijn volledige PRSI-bijdragen heeft betaald, € 277,30 bedragen.

Met de nieuwe wijzigingen als iemand werkt tot de leeftijd van:

 • 67 – zij ontvangen elke week € 13 extra, wat hun pensioen op € 290,30 brengt.
 • 68-jarigen ontvangen € 304,80 per week
 • 69-jarigen ontvangen € 320,30,
 • 70-plussers ontvangen € 337,20.

Dit nieuwe systeem zal het ook mogelijk maken dat mensen die niet voldoende premies hebben opgebouwd om een ​​volledig pensioen te ontvangen, kunnen blijven werken om hun stempels te vervolledigen.


Geplaatst: 29-12-2023
Bron: Joe O’Shea- redacteur Cork BEO

Bezoekers lazen ook:

 • Kopen in het VK
  Geschatte leestijd : 4 minuten Het VK verliet de Europese Unie op 31 januari 2020. De overgangsperiode die van kracht was, eindigde op 31 december 2020. Als gevolg van de Brexit zijn er wijzigingen in uw consumentenrechten wanneer …
 • Huisartsen en particuliere patiënten
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Dit document schetst de diensten die huisartsen in Ierland aanbieden, hoe u een huisarts kunt vinden en hoeveel het…
 • Fair Deal Scheme
  Geschatte leestijd : 13 minuten Wat is de Fair Deal-Scheme? Via de Scheme Ondersteuning Verpleeghuizen, ook wel Fair Deal-Scheme genoemd, kunt u financiële ondersteuning aanvragen om de kosten van zorg in een verpleeghuis mee te…
 • Voor u gelezen en door mij gedeeld!
  Geschatte leestijd : 114 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af om te zien of er leuke, lieve, trieste of politieke maar altijd actuele berichten staan die zij graag met u wil delen. Haar keuze vind u hieronder, geplaatst op datum, Louise hoopt u hiermee een plezier te hebben gedaan. Komt u morgen even opnieuw kijken?
 • Behandelingsvoordeel tandheelkundige, optische en auditieve diensten
  Geschatte leestijd : 6 minuten Wat is behandelingsvoordeel? Behandelingsvoordeel (Treatment Benefit) is een regeling van het Department of Social Protection (DSP) om een ​​beperkte financiële bijdrage te leveren aan tandheelkundige,…