Betwiste bankkaarttransactie (terugvordering)

U kunt een kaarttransactie betwisten als:

  • De transactie is niet door u geautoriseerd of is meer dan eens uitgevoerd
  • De leverancier heeft de goederen of diensten waarvoor u heeft betaald niet geleverd

U dient eerst contact op te nemen met de leverancier en om terugbetaling te vragen. Als de leverancier uw geld niet terugbetaalt en u hebt betaald met een creditcard of bankpas, kan uw kaartaanbieder – meestal uw bank – ermee instemmen de transactie terug te draaien. Dit wordt een “chargeback”* (terugboeking) genoemd .
Om een ​​terugboeking te starten, dient u onmiddellijk contact op te nemen met uw bank of creditcardmaatschappij. Geef hen details over de betwiste transactie en vraag hen om er een vervolg aan te geven.

Voorwaarden

Afhankelijk van het debet- of creditcardschema – dus Visa of MasterCard – zijn er verschillende voorwaarden met betrekking tot terugboekingen. De meeste regelingen bieden volledige terugvorderingsrechten, maar er kunnen specifieke termijnen zijn voor het aanvragen van een terugvordering, zoals 120 of 180 dagen nadat de transactie heeft plaatsgevonden of de overeengekomen leveringsdatum. Deze termijnen variëren afhankelijk van het kaartschema, namelijk Visa of MasterCard.

Als er een transactie op uw bankrekening of creditcardafschrift staat die u niet herkent, neem dan onmiddellijk contact op met uw bank of creditcardmaatschappij, want het kan een frauduleuze transactie zijn.

*Een chargeback is een terugboeking van een betwiste verkooptransactie op een krediet- of debetkaart. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met uw kaartprovider om hen te vragen de kosten van een aankoop terug te betalen als u hebt betaald voor goederen die u niet hebt ontvangen of nooit hebt besteld, of als een bedrijf terugkerende betalingen niet annuleert. De kaartprovider zal op basis van de omstandigheden beslissen of u recht hebt op terugbetaling. Elke provider heeft specifieke termijnen en voorwaarden verbonden aan hun terugboekingsfaciliteit


Geplaatst: 14-07-2023
Bron: BOI
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook: