Electrische installatie

Geschatte leestijd : 6 minuten
Afbeelding@Pixabay

Als het gaat om het opknappen van een huis, kan het gemakkelijk zijn om beperkingen en richtlijnen te vergeten wanneer u van plan bent uw huis er beter uit te laten zien.

Maar het is veiliger om de richtlijnen op te volgen: uit statistieken van de Ierse brandweer bleek dat ongeveer acht branden per week werden veroorzaakt door een gebrekkige elektrische installatie.

Het is altijd veiliger om elektrische werkzaamheden in uw huis te laten uitvoeren door een erkend elektricien (Registered Electrical Contractor (REC)). Maar wist u dat het illegaal is om bepaalde werkzaamheden uit te laten voeren door een niet erkend elektricien?

Kleine elektrische werkzaamheden zoals het gelijktijdig vervangen van schakelaars en kleinere voorzieningen, het verplaatsen van verlichtingsarmaturen zonder de stroomkring aan te tasten of het toevoegen van een of twee stopcontacten aan een bestaande stroomkring zijn allemaal veilig uit te voeren, als u eenmaal weet hoe het in zijn werk gaat.

Deze regels zijn echter niet om mee te spotten. Hoewel u de wet niet overtreedt, kan het inhuren van iemand die niet geregistreerd is u tijd, stress en geld kosten. Immers, als er iets mis gaat, zal de cowboy geen verzekering hebben om de reparatie te dekken. U zult een REC moeten inhuren om het werk op uw eigen kosten te laten certi ceren – dat betekent twee keer betalen voor dezelfde klus.

Hier wordt het jargon uit de doeken gedaan om precies uit te leggen wat uw REC wel en niet zou moeten doen.

1. Vraag altijd een geregistreerde elektricien (Registered Electrical Contractor (REC))

Dit is meteen het belangrijkste om in gedachten te houden bij het plannen van woningrenovaties. Volgens de wet is het illegaal voor iedereen behalve een REC om elektrische werkzaamheden uit te voeren in de woning.

Ervan uitgaan dat een ‘elektricien’ gelijk staat aan een ‘REC’ is een gevaarlijke vergissing, en deze wet is in het leven geroepen om mensen te beschermen tegen wat verschrikkelijke situaties kunnen zijn – denk aan wasdrogers die in brand vliegen, constante elektrische schokken elke keer dat je een schakelaar omdraait, en erger.

Safe Electric, een agentschap met een vergunning van de Commissie voor de Regulering van Nutsbedrijven, heeft het gemakkelijk gemaakt om een REC te vinden en geeft een lijst van alle geregistreerde aannemers op haar website met haar eigen county-specifieke zoekmachine.

Deze lijst wordt bijgewerkt zodra een nieuwe aannemer tot het programma toetreedt, zodat u nooit het risico loopt per ongeluk een cowboy in te huren. Het werkt ook de andere kant op – als u al een electricien heeft ingehuurd, kunt u met één klik controleren of deze geregistreerd staat.

2. Als het probleem op één plaats blijft voordoen, blijf er dan van weg

Als het zwaartepunt van uw project ligt bij een vast apparaat, blijf er dan vanaf. Een REC is verplicht om elke installatie, test of inspectie uit te voeren of te overzien van een apparaat dat “vast, bevestigd of gemonteerd is of op een andere manier is vastgezet” en dat mogelijk moet worden aangesloten of opnieuw aangesloten op het distributienet.

Neem bijvoorbeeld upgrades van douches. Douches zijn de boosdoeners achter steeds meer elektrische rampen thuis, omdat steeds meer mensen proberen oudere modellen te herbedraden voor nieuwe. Vaker wel dan niet leiden pogingen tot renovatie ertoe dat de verkeerde maat kabel wordt gebruikt in de bedrading, wat leidt tot doorgebrande zekeringen en andere complicaties omdat de douche meer elektriciteit trekt dan de draden aankunnen.

Doe nooit zelf elektrisch werk in uw badkamer, want ruimtes met een bad of douchebak staan bekend als ‘speciale locaties’ – alleen een REC mag wettelijk elektrische werkzaamheden uitvoeren op deze locaties.

Tenzij u naakt en bang in het donker rond wilt lopen nadat uw douche een zekering heeft doorgebrand, moet u hiervoor een REC inschakelen.

3. Blijf van de verdeelkast af.

We hebben allemaal wel eens een zekering vervangen, de kick van prestatie en zelfvoldoening omdat we zo handig zijn met elektriciteit. Maar begin te sleutelen aan complexere elektrische systemen, en die sensatie verandert snel in een pijnlijke schok.

Het wijzigen, installeren of vervangen van een groepenkast moet door een REC worden uitgevoerd, en met reden. De groepenkast is het controlecentrum voor de elektriciteit in uw woning en verdeelt de elektriciteit over de stroomkringen. Als u hier ten onrechte aan sleutelt, kan dit leiden tot ernstige complicaties in uw woning, en mogelijk zelfs tot ongelukken.

Als u aan de groepenkast heeft gesleuteld, kunt u deze het beste zo snel mogelijk door een REC laten inspecteren, zodat zij een eventuele storing die later problemen kan veroorzaken, kunnen verhelpen.

4. Probeer niet om circuits te installeren of te vervangen

Als het aanleggen van een verdeelbord hetzelfde is als het omleggen van een wegennet, dan is het aanleggen van een stroomkring hetzelfde als het verwijderen van alle verkeerslichten. Dit is zo’n delicaat werkterrein dat zelfs het installeren van één of meer beveiligingen erop door een REC moet worden uitgevoerd.

Zelfs het vervangen ervan is te ingewikkeld om te verantwoorden met het aantal uren dat u naar programma’s zoals ‘Grand Designs’ of ‘Room to Improve’ hebt gekeken.

5. Als je geen REC (Registered Electrical Contractor) bent, doe dan niet alsof je dat wél bent

Misschien zijn de renovatie- en upgradetips hier begrijpelijk, en is het zinvol om het installatie- en upgradewerk aan de professionals over te laten. Maar misschien voelt u zich zelfverzekerd genoeg om de elektrische werken die er al zijn te inspecteren?

Doe dat dan niet. Net als voor de rest is het illegaal voor een niet-REC om inspectie, testen of certificering van elektrische werken in huis uit te voeren.

Het is altijd veiliger om een grondige inspectie over te laten aan volledig gekwalificeerde en geregistreerde personen, aangezien er een aantal details zijn die wij als leek niet kunnen zien.

Als woningverbetering uw passie is, laat u dan niet ontmoedigen: er zijn genoeg werkzaamheden rondom het huis die u kunt uitvoeren. Kleine elektrische werkzaamheden zoals het gelijktijdig vervangen van schakelaars en kleinere voorzieningen, het verplaatsen van verlichtingsarmaturen zonder het circuit aan te tasten of het toevoegen van een stopcontact of twee aan een bestaand circuit zijn allemaal veilig uit te voeren, als je eenmaal begrijpt hoe het proces in zijn werk gaat.

In het lange wachten op ‘Room to Improve’ kunt u uw eigen Dermot Bannon worden met deze klussen. Maar vergeet niet: huur alleen een REC in om elektrische werkzaamheden in uw huis uit te voeren, en gebruik de website van Safe Electric om er een bij u in de buurt te vinden.

Elektrische installaties kunnen door veroudering en gebruik in kwaliteit achteruitgaan. Aanbevolen wordt om elektrische installaties periodiek te inspecteren en te testen, afhankelijk van het gebruik en de omgeving, om na te gaan of zij voldoen aan de nationale voorschriften voor elektrische installaties.

De Health and Safety Authority (HSA) heeft richtlijnen gepubliceerd voor het periodiek inspecteren en testen van elektrische installaties, met aanbevolen perioden tussen inspectie en testen voor verschillende werkplekken en woongebouwen (PDF op pagina 4 van 7). Alle wijzigingen of toevoegingen aan de installatie moeten worden uitgevoerd door een erkend elektricien (REC).

Er zijn drie basismaatregelen die worden gebruikt om bescherming te bieden tegen elektrische schokken:

 • Isolatie van spanningvoerende delen: Denk aan het basisstopcontact waar onder spanning staande delen in het stopcontact zijn verborgen. Moderne contactdozen zijn voorzien van sluitingen om de isolatie verder te verbeteren.
 • Isolatie van delen onder spanning: Elektrische draden en kabels zijn meestal bedekt met plastic isolatie om te voorkomen dat mensen onder spanning staande draden aanraken.

  Beschermende aarding: Metalen voorwerpen zoals fornuizen, verlichtingsarmaturen enz. zijn met de aarde verbonden om te voorkomen dat ze onder spanning komen te staan en gevaarlijk zijn om aan te raken.

Elektriciteit voor huishoudelijk gebruik wordt gewoonlijk geleverd op 230 volt. Bij de ingang van de elektriciteitsvoorziening bevindt zich uw hoofdverdeelbord. De verdeelkast is een uiterst belangrijk onderdeel van een elektrische installatie. Het is de veiligheidscontrole van de elektrische installatie.

Hij vervult twee essentiële functies:

 1. De overbelastings-, kortsluitings- en aardlekbeveiliging.
 1. De isolerende functie van de installatie.

Aardlekschakelaars (Residual Current Devices (RCDs)) zijn apparaten die bescherming bieden tegen elektrische stromen die naar de aarde vloeien. Dergelijke stroom kan via het lichaam van een persoon naar de aarde vloeien en een schok veroorzaken, of via de bedrading of elektrische apparaten vloeien en een brandrisico inhouden. Het is belangrijk dat ze minstens om de 3 maanden worden getest door op de “test”-knop te drukken om er zeker van te zijn dat ze goed werken.

Als een aardlekschakelaar zonder duidelijke reden in werking treedt. Laat een REC de installatie controleren. Het doorslaan van de aardlekschakelaar kan wijzen op een verslechtering van de elektrische isolatie van de bedrading of de toestellen.

De eindcircuits worden beveiligd door MCB’s (Miniature Circuit Breakers). Als een MCB uitschakelt, is dat omdat er te veel stroom door het circuit loopt. Dit kan te wijten zijn aan een te zware belasting van het circuit of een defect in het circuit. Als bij vermindering van de belasting de MCB blijft doorslaan, moet u deze door een REC laten controleren.

Opmerking: Het is niet ongebruikelijk dat de MCB in het verlichtingscircuit doorslaat wanneer een lamp “ontploft”.

Contactdozen, schakelaars en toestellen moeten regelmatig door de huiseigenaar of een gelijkwaardig persoon worden gecontroleerd op tekenen van oververhitting, slijtage van de snoeren, niet correct aangesloten contactdozen, d.w.z. dat de kleur van de draden in een snoer dat in een contactdoos gaat, van buiten de contactdoos niet zichtbaar mag zijn. Een kabelgrip moet de buitenmantel van de ex vasthouden, niet de gekleurde kernen.

Defecten omvatten:

 • Schade aan stekkerdoppen, zoals scheuren, verkleuring door hitte, ontbrekende schroeven enz.
 • Schade aan exibele kabels. Niet geaarde apparatuur. Als de ex 3 aders heeft, is aarding normaal gesproken vereist.
 • Gevaarlijke verbindingen in exibele kabels, inclusief getapete verbindingen. De juiste verlengstukken moeten worden gebruikt.

Veiligheidstips zijn onder meer:

 • Wees alert op gerafelde draden, losse verbindingen of beschadigde stekkers en laat deze onmiddellijk vervangen.
 • Zorg er bij het vervangen van zekeringen voor dat de juiste zekering wordt gebruikt.
 • Overbelast stopcontacten niet met adapters of verlengblokken. Apparaten mogen niet worden gebruikt op ongeschikte plaatsen, of als ze beschadigd zijn.
 • Test uw hoofdschakelaar of aardlekschakelaar twee keer per jaar (bij het verzetten van de klok) door op de testknop te drukken. Laat elektrische werkzaamheden altijd uitvoeren door een REC. Een draagbaar elektrisch apparaat mag nooit in een badkamer worden geplaatst.
 • Laat kapotte elektrische onderdelen zoals stopcontacten, schakelaars, toestellen, versleten kabels, enz. altijd vervangen. Voor extra veiligheid: schakel elektrische apparaten altijd uit en Schakel ook het stopcontact uit of trek de stekker uit het stopcontact als u ze niet gebruikt.

Geplaatst: 10-08-2023
Bronnen: NSAI, Safe Electric, CRU, RTE

Bezoekers lazen ook:

 • Te huur en te koop aangeboden
  Geschatte leestijd : 4 minuten Deze pagina laat u het aanbod zien van woningen die aangeboden worden door leden van de Facebookgroep “Wegwijzer in Ierland”.
 • Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)
  Geschatte leestijd : 4 minuten Inleiding Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen. De belasting is…
 • Nieuwe Home Energy Upgrade Lening
  Geschatte leestijd : 3 minuten Wat is de Home Energy Upgrade Loan? De Home Energy Upgrade Loan is een nieuwe leenregeling met lage rentetarieven voor…
 • Belasting belangrijke info
  Geschatte leestijd : 8 minuten Bijna alle inkomsten zijn aan belasting onderworpen. De belasting op inkomen dat u uit arbeid verdient, wordt door uw werkgever namens de belasting-dienst op uw loon ingehouden. Dit staat bekend als Pay…
 • Inkomenstoets
  Geschatte leestijd : 3 minuten Als u een bijstandsuitkering aanvraagt , moet u een inkomenstoets afleggen. Al uw inkomstenbronnen (bijvoorbeeld contante inkomsten, werkgelegenheid, vermogen en onderhoud) worden beoordeeld…