Elektrische voertuigen zijn goedkoper in aanschaf, brandstof en onderhoud.

Geschatte leestijd : 3 minuten

Goedkoper gedurende zijn levensduur

Bij de aanschaf van een EV is het belangrijk om te kijken naar de totale eigendomskosten. Overheidssubsidies en VRT-verlaging helpen de kosten van de aanschaf van een nieuwe elektrische auto te verlagen, maar de echte besparingen zitten in de bedrijfskosten, het onderhoud en het tanken. Op onze vergelijker kunt u de kosten van een ICE-voertuig vergelijken met maximaal drie EV’s .

Goedkoper in de belasting

Omdat de motorbelasting wordt berekend op basis van de uitstoot van het voertuig, vallen elektrische voertuigen in de laagste belastingschijf. Slechts € 120 per jaar voor een batterij-elektrisch voertuig.

Goedkoper in onderhoud

Een typische ICE-onderhoudscontrolelijst kan het verversen van olie, bougies, hydraulische vloeistof- en koelvloeistofniveaus, distributieriem, motorafstelling, uitlaat en bediening van remmen en stuurinrichting, koelsysteem (van radiatoren in uw auto tot pompen en slangen) en controles van de ophanging omvatten. .

Het enige bewegende onderdeel in een elektrische auto is de elektromotor. Er is ook minder slijtage van de remblokken omdat de motor het voertuig vertraagt ​​voordat wrijvingsremmen nodig is. De energie gaat terug naar de accu, in plaats van dat je remblokken verslijten! Er is geen motorolie, koppeling of versnellingsbak, geen uitlaat en minder bewegende delen die minder periodiek onderhoud vergen en een hogere betrouwbaarheid bieden waardoor u geld bespaart.

BEV-service en -onderhoud omvat het updaten van software voor verbeterde prestaties (rijden en veiligheid), banden, remblokken, ruitenwissers, verlichting, deze zijn ook van toepassing op ICE-voertuigen.

Goedkoper om te tanken

Het tanken van een elektrisch voertuig kost veel minder dan het tanken van een benzine- of dieselauto van vergelijkbare grootte. U kunt tussen de 50 en 60% besparen op de brandstofkosten! Nieuwe eigenaren van elektrische voertuigen moeten erop voorbereid zijn dat hun elektriciteitsrekening stijgt. Deze stijging compenseert de volledige eliminatie van hun benzine- of dieselrekening.

Bespaar meer met slim opladen

Laadt u doorgaans thuis ‘s nachts op, dan kunt u nog meer besparen met elektriciteit tegen het nachttarief. Hiervoor heeft u bij uw nutsbedrijf een nachtmeter of slimme meter nodig.

Wat mag u van een EV-service verwachten?

Uw motordealer heeft een lijst met aanbevolen items die u moet controleren tijdens het onderhoud van uw auto. Hoewel u minder slijtage kunt verwachten, moeten er nog steeds enkele veiligheids- en gezondheidscontroles worden uitgevoerd. 
Deze kunnen omvatten.

  • Inspectie van hoofdcomponenten
  • Inspectie van veiligheidsuitrusting
  • Koelvloeistof controleren
  • Controle remvloeistof
  • Diagnostisch rapport, inclusief batterijstatusrapport
  • Wisserblad vervangen
  • Vervanging van ruitenwasvloeistof
OverheidsbijdrageOmschrijving
VRT-reliëfVoortzetting VRT-aflossing in Begroting 2023:voor nieuwe batterij-elektrische voertuigen tot eind 2023. Zie Revenue voor volledige details.
SEAI-subsidie ​​voor elektrische voertuigenVoortzetting van de SEAI-aankoopsubsidie:Tot € 5.000 voor de aankoop van een nieuwe BEV. Bezoek de EV-subsidiespagina .
Versnelde kapitaalaftrek (ACA)EV’s en laadinfrastructuur zijn kwalificerende apparatuur onder de ACA-regeling .
Subsidie ​​voor EV-thuisladerEen subsidie ​​van SEAI ter ondersteuning van de installatie van een thuislader. Claim tot € 600 voor de aankoop en installatie van een thuislader voor elektrische voertuigen . U hoeft geen EV te bezitten, maar installeer een thuislader.
Subsidieregeling SPSV elektrischEen subsidie ​​van het ministerie van Transport, Toerisme en Sport ter ondersteuning van maatregelen om het gebruik van elektrische voertuigen in de taxi-, hackney- en limousinesector te stimuleren, beheerd door de NTA. Lees meer over de subsidieregeling SPSV elektrisch(opent in een nieuw tabblad).
0% Voordeel in natura (BIK)0% BIK-tarief op de eerste € 50.000 om BEV’s zonder kilometervoorwaarden te stimuleren. Dit zal veranderen naar € 35.000 in 2023, met verdere verlagingen in de komende drie jaar. Zie revenue voor volledige details.
MotorrijtuigenbelastingLaagste tarief motorrijtuigenbelasting van € 120,- voor BEV’s.
TolstimuleringsregelingEr geldt een tolkorting van 50% voor batterij-elektrische voertuigen (BEV’s) en een tolkorting van 25% voor plug-in hybride voertuigen (PHEV’s). Dit is een opt-in-regeling en u moet een tollabel hebben. Zorg ervoor dat u bij uw tagprovider navraagt ​​of u in het schema bent opgenomen. Lees meer over de tolstimulering voor elektrische voertuigen(opent in een nieuw tabblad) hier.

Verzekeringsmogelijkheden

Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden kortingen voor bestuurders van elektrische voertuigen. Kijk eens rond om te zien wat er wordt aangeboden.
Enkele vergelijkingssites:
Compare Insurance Ireland: Online Insurance Quotes
Compare Insurance Quotes – Insurance Brokers Ireland | Chill
An Post car insurance


Geplaatst: 23-08-2023
Bron: seai.ie
Afbeelding: AI

Bezoekers lazen ook: