Grensoverschrijdend recept

Geschatte leestijd : 2 minuten

Grensoverschrijdend recept voor medicijnen

Als u een medisch voorschrift heeft van een arts in de Europese Economische Ruimte (EER), is het voorschrift geldig in alle andere EER-landen als het bepaalde informatie bevat. De EER omvat de lidstaten van de Europese Unie, evenals IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

Een medisch voorschrift dat is opgesteld door een in het Verenigd Koninkrijk (VK) geregistreerde arts blijft geldig in Ierland als het bepaalde informatie bevat. Evenzo blijft een medisch recept dat is opgesteld door een in Ierland geregistreerde arts geldig in het VK, als het bepaalde informatie bevat.

Zie ‘Regels’ hieronder voor de informatie die moet worden opgenomen.

Een medisch recept is niet geldig in Ierland als het is afgegeven door een in het VK geregistreerde arts, via een online dienst, aan een persoon die in Ierland woont.

Regels

Er is geen specifieke vorm of formaat vereist om een ​​recept in een ander EU-land of het VK te kunnen gebruiken, maar het recept moet bepaalde informatie bevatten over de patiënt, arts en het voorgeschreven medische product, zoals:

Gegevens van de patiënt

 • Naam en voornaam voluit geschreven (geen initialen)
 • Geboortedatum

Gegevens van de voorschrijvende gezondheidswerker

 • Naam en voornaam voluit geschreven
 • Professionele kwalificatie
 • Gegevens voor direct contact (e-mail en telefoon of fax inclusief internationale prefix)
 • Werkadres (inclusief het land)
 • Handtekening
 • Datum waarop het recept is afgegeven

Details van het voorgeschreven product

 • De algemene naam moet worden gebruikt in plaats van de merknaam, die in een ander land anders kan zijn. (Als een specifiek merk medisch noodzakelijk is, moet het recept een korte verklaring van de reden bevatten.) Er zijn internationale niet-eigendomsnamen aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie die waar mogelijk moeten worden gebruikt. Bij biologische geneesmiddelen mogen merknamen worden gebruikt.
 • Het formaat van het product bijvoorbeeld, of het nu in de vorm van tabletten of een oplossing is.
 • De hoeveelheid en sterkte.
 • De dosering of gebruiksaanwijzing.

Niet al deze gegevens zijn vereist voor een recept in Ierland, dus als u van plan bent een recept in een ander land te gebruiken, moet u controleren of de arts alle benodigde informatie, zoals hierboven, heeft vermeld.

Voorschriften zijn onderworpen aan de regels van het land waar ze worden verstrekt. In sommige landen mag een recept bijvoorbeeld pas voor een bepaalde periode worden geaccepteerd nadat het is geschreven.

Sommige geneesmiddelen zijn mogelijk niet goedgekeurd voor verkoop of zijn mogelijk niet beschikbaar in een ander land binnen de EER of het VK. Om erachter te komen of uw geneesmiddel in een andere EER-lidstaat verkrijgbaar is, kunt u navragen bij het nationale contactpunt voor grensoverschrijdende gezondheidszorg .

Als voor een artikel een speciaal medisch recept nodig is, mag het niet worden afgegeven voor gebruik in een andere lidstaat. Dit geldt voor gecontroleerde medicijnen zoals sterke, opioïden gebaseerde pijnstillers en bepaalde kalmerende middelen.


Geplaatst: 21-09-2022
Bron: HSE
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.