Grensoverschrijdend recept

Geschatte leestijd : 2 minuten

Grensoverschrijdend recept voor medicijnen

Als u een medisch voorschrift heeft van een arts in de Europese Economische Ruimte (EER), is het voorschrift geldig in alle andere EER-landen als het bepaalde informatie bevat. De EER omvat de lidstaten van de Europese Unie, evenals IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

Een medisch voorschrift dat is opgesteld door een in het Verenigd Koninkrijk (VK) geregistreerde arts blijft geldig in Ierland als het bepaalde informatie bevat. Evenzo blijft een medisch recept dat is opgesteld door een in Ierland geregistreerde arts geldig in het VK, als het bepaalde informatie bevat.

Zie ‘Regels’ hieronder voor de informatie die moet worden opgenomen.

Een medisch recept is niet geldig in Ierland als het is afgegeven door een in het VK geregistreerde arts, via een online dienst, aan een persoon die in Ierland woont.

Regels

Er is geen specifieke vorm of formaat vereist om een ​​recept in een ander EU-land of het VK te kunnen gebruiken, maar het recept moet bepaalde informatie bevatten over de patiënt, arts en het voorgeschreven medische product, zoals:

Gegevens van de patiënt

 • Naam en voornaam voluit geschreven (geen initialen)
 • Geboortedatum

Gegevens van de voorschrijvende gezondheidswerker

 • Naam en voornaam voluit geschreven
 • Professionele kwalificatie
 • Gegevens voor direct contact (e-mail en telefoon of fax inclusief internationale prefix)
 • Werkadres (inclusief het land)
 • Handtekening
 • Datum waarop het recept is afgegeven

Details van het voorgeschreven product

 • De algemene naam moet worden gebruikt in plaats van de merknaam, die in een ander land anders kan zijn. (Als een specifiek merk medisch noodzakelijk is, moet het recept een korte verklaring van de reden bevatten.) Er zijn internationale niet-eigendomsnamen aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie die waar mogelijk moeten worden gebruikt. Bij biologische geneesmiddelen mogen merknamen worden gebruikt.
 • Het formaat van het product bijvoorbeeld, of het nu in de vorm van tabletten of een oplossing is.
 • De hoeveelheid en sterkte.
 • De dosering of gebruiksaanwijzing.

Niet al deze gegevens zijn vereist voor een recept in Ierland, dus als u van plan bent een recept in een ander land te gebruiken, moet u controleren of de arts alle benodigde informatie, zoals hierboven, heeft vermeld.

Voorschriften zijn onderworpen aan de regels van het land waar ze worden verstrekt. In sommige landen mag een recept bijvoorbeeld pas voor een bepaalde periode worden geaccepteerd nadat het is geschreven.

Sommige geneesmiddelen zijn mogelijk niet goedgekeurd voor verkoop of zijn mogelijk niet beschikbaar in een ander land binnen de EER of het VK. Om erachter te komen of uw geneesmiddel in een andere EER-lidstaat verkrijgbaar is, kunt u navragen bij het nationale contactpunt voor grensoverschrijdende gezondheidszorg .

Als voor een artikel een speciaal medisch recept nodig is, mag het niet worden afgegeven voor gebruik in een andere lidstaat. Dit geldt voor gecontroleerde medicijnen zoals sterke, opioïden gebaseerde pijnstillers en bepaalde kalmerende middelen.


Geplaatst: 21-09-2022
Bron: HSE
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Kopen in het VK
  Geschatte leestijd : 4 minuten Het VK verliet de Europese Unie op 31 januari 2020. De overgangsperiode die van kracht was, eindigde op 31 december 2020. Als gevolg van de Brexit zijn er wijzigingen in uw consumentenrechten wanneer …
 • Huisartsen en particuliere patiënten
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Dit document schetst de diensten die huisartsen in Ierland aanbieden, hoe u een huisarts kunt vinden en hoeveel het…
 • Fair Deal Scheme
  Geschatte leestijd : 13 minuten Wat is de Fair Deal-Scheme? Via de Scheme Ondersteuning Verpleeghuizen, ook wel Fair Deal-Scheme genoemd, kunt u financiële ondersteuning aanvragen om de kosten van zorg in een verpleeghuis mee te…
 • Voor u gelezen en door mij gedeeld!
  Geschatte leestijd : 114 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af om te zien of er leuke, lieve, trieste of politieke maar altijd actuele berichten staan die zij graag met u wil delen. Haar keuze vind u hieronder, geplaatst op datum, Louise hoopt u hiermee een plezier te hebben gedaan. Komt u morgen even opnieuw kijken?
 • Behandelingsvoordeel tandheelkundige, optische en auditieve diensten
  Geschatte leestijd : 6 minuten Wat is behandelingsvoordeel? Behandelingsvoordeel (Treatment Benefit) is een regeling van het Department of Social Protection (DSP) om een ​​beperkte financiële bijdrage te leveren aan tandheelkundige,…