Hoe kwam het dat Ierland het Smaragdgroene Eiland werd genoemd?

Geschatte leestijd : 2 minuten
Afbeelding@Pixabay

Het schitterende groen van Ierland speelde natuurlijk een grote rol bij het verdienen van de bijnaam het Emerald Isle, maar er is meer aan de hand.

Sheila Langan @SheiLangan 22 januari 2024

De term “The Emerald Isle” is synoniem met Ierland en zijn glooiende heuvels en groene valleien – minstens veertig tinten, zo luidt het beroemde liedje van Johnny Cash. Maar hoe kwam Ierland bekend te staan als het Smaragdgroene Eiland?

Het schitterende groen van Ierland had er zeker veel mee te maken, maar er is meer aan de hand en het begint met een nogal interessante man.

De eerste keer dat de woorden ooit in druk verschenen met betrekking tot Ierland was in een gedicht van de in Belfast geboren William Drennan, getiteld ‘When Erin First Rose’.

Drennan, een dichter, een arts en een politiek radicaal die hielp bij de oprichting van de Society of United Irishmen, werd in 1754 in Belfast geboren. Zijn vader was dominee Thomas Drennan, die predikant was van de First Presbyterian Church in Belfast.

Na zijn studie in Schotland keerde Drennan in 1778 terug naar Belfast en zette een praktijk voor verloskunde op. Hij stond bekend als een medische vernieuwer, die aandrong op eenvoudige maar effectieve maatregelen zoals handen wassen om de verspreiding van ziekten te voorkomen en inenting tegen pokken. In het begin van de jaren 1780 begon hij met het publiceren van creatieve en politieke werken en werd hij bekend om zijn steun aan katholieke emancipatie en burgerrechten.

In 1789 verhuisde hij naar Dublin en in 1791 ontwikkelde hij samen met zijn zwager Sam McTier een plan voor de Society of United Irishmen. Terwijl ze in brieven wisselden, stelden ze zich voor “een welwillende samenzwering – een complot voor het volk – geen Whig Club – geen partijtitel – de Broederschap zijn naam – de rechten van de mens en het grootste geluk van het grootste aantal het einde ervan – zijn algemene doel, echte onafhankelijkheid voor Ierland en republicanisme zijn specifieke doel – zijn zaak, alle middelen om deze doelen zo snel te bereiken als de vooroordelen en onverdraagzaamheid van het land waarin we leven zouden toestaan.”

Naarmate de vereniging groeide, werd Drennan de leidende kracht in Dublin en stond hij in 1794 terecht wegens smaad. Maar in 1798, het jaar van de opstand, had hij afscheid genomen van de samenleving toen de nadruk verschoof naar rebellie en gewelddadige opstanden.

Het was echter in 1795 dat Drennan het gedicht “When Erin First Rose” schreef. De strofe waar de woorden “het Smaragdgroene Eiland” voor het eerst verschenen, luidt:

Helaas! voor de arme Erin dat sommigen nog steeds worden gezien,

Die het gras van hun haat rood tot groen zouden verven;

Maar, oh! Als jij boven bent, en zij zijn beneden, laat ze dan leven,

Schenk hun dan die genade die zij niet wilden geven.

Arm van Erin, wees sterk! maar wees zachtmoedig als dapper;

En verheven om toe te slaan, wees nog steeds gereed om te redden;

Laat geen enkel gevoel van wraak zich aanmatigen om te verontreinigen

De zaak van, of mannen van, het Smaragdgroene Eiland.

Lees het volledige gedicht hier.

Dr. Drennan trouwde in 1800 met Sarah Swanwick en in 1807 trok hij zich terug uit de medische professie en keerde terug naar zijn geboortestad Belfast. Daar richtte hij het Belfast Monthly Magazine op en raakte hij betrokken bij de Belfast Academical Institution, een van de eerste pogingen om protestanten en katholieken samen op te leiden voor middelbaar en hoger onderwijs.

Toen Drennan in 1820 stierf, had hij er in een laatste symbolisch gebaar op aangedrongen dat zijn kist zou worden gedragen door drie protestanten en drie katholieken.


 • Te huur en te koop aangeboden
  Geschatte leestijd : 4 minuten Deze pagina laat u het aanbod zien van woningen die aangeboden worden door leden van de Facebookgroep “Wegwijzer in Ierland”.
 • Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)
  Geschatte leestijd : 4 minuten Inleiding Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen. De belasting is…
 • Nieuwe Home Energy Upgrade Lening
  Geschatte leestijd : 3 minuten Wat is de Home Energy Upgrade Loan? De Home Energy Upgrade Loan is een nieuwe leenregeling met lage rentetarieven voor…
 • Belasting belangrijke info
  Geschatte leestijd : 8 minuten Bijna alle inkomsten zijn aan belasting onderworpen. De belasting op inkomen dat u uit arbeid verdient, wordt door uw werkgever namens de belasting-dienst op uw loon ingehouden. Dit staat bekend als Pay…
 • Inkomenstoets
  Geschatte leestijd : 3 minuten Als u een bijstandsuitkering aanvraagt , moet u een inkomenstoets afleggen. Al uw inkomstenbronnen (bijvoorbeeld contante inkomsten, werkgelegenheid, vermogen en onderhoud) worden beoordeeld…