Hondenvergunningen en eigendom

Geschatte leestijd : 6 minuten

Als u een hondenbezitter bent, moet u een hondenvergunning hebben en uw hond laten chippen. Zie hieronder voor meer informatie. U kunt hieronder ook controleren of u een beperkt hondenras heeft.

Uw hond moet onder uw controle staan, of onder de controle van een andere verantwoordelijke persoon als hij zich buiten uw huis of terrein bevindt. U bent aansprakelijk voor de schade die uw hond veroorzaakt aan mensen of vee.

Lokale autoriteiten zijn verantwoordelijk voor de controle op honden op grond van de Control of Dogs Act 1986 . Zij kunnen hondenbewakers aanstellen, hondenopvangplaatsen aanbieden, honden in beslag nemen, boetes ter plaatse opleggen en gerechtelijke stappen ondernemen tegen hondenbezitters.

U kunt worden uitgesloten van het houden van een hond als u bent veroordeeld wegens wreedheid jegens een hond op grond van de Protection of Animals Acts 1911 en 1965 .

Moet ik een vergunning aanvragen voor mijn hond?

Alle honden ouder dan 4 maanden moeten een vergunning hebben. Pups jonger dan 4 maanden die nog bij hun moeder zijn, hebben geen vergunning nodig, maar zodra ze hun moeder verlaten, moeten ze wel een vergunning hebben.

Er zijn 3 soorten hondenvergunningen:

 1. Een individuele hondenvergunning, die € 20,- kost en 1 jaar geldig is
 2. Een licentie voor de levensduur van een hond, die € 140 kost en geldig is voor de hele levensduur van de hond
 3. Een algemene hondenvergunning, die € 400,- kost en 1 jaar geldig is. Dit geldt voor meerdere honden op één locatie

U kunt een individuele of levenslange hondenvergunning aanvragen bij uw plaatselijke postkantoor of op licences.ie . Een aanvraag voor een algemene hondenvergunning moet worden ingediend bij uw gemeente .

Licenties zijn niet nodig voor:

 • Geleidehonden voor blinden
 • Honden in het bezit van een gemeente
 • Honden in het bezit van de ISPCA of Gardaí
 • Elke hond die korter dan 30 dagen in de staat wordt geïmporteerd

Moet ik mijn hond laten chippen?

Alle honden moeten vóór de leeftijd van 12 weken door een dierenarts worden gechipt en in een geautoriseerde database worden geregistreerd. Dit geldt ook als een hond vóór de leeftijd van 12 weken het pand waar hij geboren is, verlaat. De regelgeving is vastgelegd in het Reglement Chippen Honden 2015 .

Als u een hond te koop aanbiedt, moet de advertentie de microchipcode van de hond bevatten.

Moet mijn hond een halsband dragen?

Een hond moet altijd een halsband dragen. Op een halsband moet de naam en het adres van de eigenaar staan. Als uw hond deze identificatie niet heeft, kan een hondenbeheerder u ter plaatse een boete opleggen (zie ‘Strafmaatregelen’ hieronder). Als u deze boete niet binnen de gestelde termijn betaalt, kunt u vervolgd worden door de gemeente.

Welke bevoegdheden heeft een hondenopzichter?

Hondenopzichters hebben de bevoegdheid om:

 • De naam en het adres opvragen van iedereen die verdacht wordt van een overtreding op grond van de Wet op de controle op honden
 • Elke hond grijpen en vasthouden
 • Elk pand (behalve uw huis) betreden om een ​​hond in beslag te nemen en vast te houden

U kunt door een Garda worden gearresteerd als u:

 • Een hondenopzichter hindert tijdens zijn werk.
 • Weigert uw naam en adres aan een hondenbeheerder te geven.
 • Geef een valse naam en adres opgeeft aan een hondenopzichter.

Een hondenopzichter kan u vragen om een ​​bewijs van uw hondenvergunning en als u dit niet kunt doen, kan hij ter plaatse een boete opleggen (zie ‘Strafmaatregelen’ hieronder).

De hond van mijn buren houdt niet op met blaffen. Wat kan ik doen?

Als de hond van uw buren niet ophoudt met blaffen en u er samen niet uitkomt, kunt u een klacht indienen bij de rechtbank en een hoorzitting zoeken. Als u een zittingsdatum krijgt, moet u de hondeneigenaar hiervan op de hoogte stellen met behulp van een gerechtsformulier , dat verkrijgbaar is bij uw gemeente of districtsrechtbank.

Hondenpoep

Het is een overtreding als u een hond onder uw controle een openbare ruimte laat betreden. Mocht dit toch gebeuren, dan moet u, of de verantwoordelijke voor de hond, de ontlasting verwijderen en op een juiste en schone manier afvoeren.

Als uw hond op een openbare plaats een fout maakt en u de ontlasting niet opruimt, kunt u ter plaatse een boete van € 150,- krijgen of bij een standrechtelijke veroordeling tot een boete van maximaal € 4.000,-.

Zwerfhonden

Zwerfhonden zijn honden die zich op een openbare plaats bevinden en niet begeleid worden door de eigenaar of een verantwoordelijke persoon. Honden die niet goed onder controle zijn, worden ook als zwerfhonden beschouwd. Als uw hond niet goed onder controle is, kunt u ter plaatse een boete krijgen. Zwerfhonden kunnen door de hondenopzichter of Gardaí in beslag worden genomen en naar een hondenopvang worden gebracht. Deze honden kunnen worden afgemaakt of herplaatst als hun eigenaren ze niet binnen vijf dagen opeisen.

Als uw hond verdwaald is of vermist is, dient u direct contact op te nemen met de plaatselijke hondenopvang om te controleren of uw hond daar aanwezig is. Voordat u het ophaalt, moet u een reclaimvergoeding betalen en een geldige hondenvergunning overleggen. Als u niet over een geldige hondenvergunning beschikt, dient u deze aan te schaffen voordat u uw hond komt ophalen.

Ongewenste honden

Als u een hond heeft die niet langer gewenst is, neem dan contact op met uw plaatselijke afdeling van de Irish Society for the Prevention of Cruelty to Animals . Liefdadigheidsinstellingen voor honden of ponden mogen ook ongewenste honden accepteren, hoewel er mogelijk kosten in rekening worden gebracht. Lokale autoriteiten hebben de macht om ongewenste honden te accepteren en af ​​te maken als ze niet kunnen worden geherhuisvest of overgebracht naar een dierenwelzijnsgroep.

Momenteel is geen enkel hondenras verboden in Ierland. Maar als u bepaalde typen of rassen van honden heeft, zijn er aanvullende regels die u moet volgen. Dit gold voor de volgende hondensoorten, maar ook voor stammen of kruisingen van deze rassen:

 • Amerikaanse pitbullterriër
 • Engelse bullterriër
 • Staffordshire-bulterriër
 • Stiermastiff
 • Dobermann pinscher
 • Duitse herder (Elzasser)
 • Rhodesische Ridgeback
 • Rottweiler
 • Japanse Akita
 • Japanse tosa
 • Bandog

In Ierland moeten beperkte honden (of stammen en kruisingen daarvan) aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Aan een korte, sterke leiding gehouden (minder dan 2 meter)
 • Met iemand ouder dan 16 jaar, die ze onder controle kan houden
 • Gemuilkorfd wanneer u zich op een openbare plaats bevindt
 • Te allen tijde een halsband dragen met de naam en het adres van de eigenaar

De regels inzake muilkorven en aanlijnen zijn niet van toepassing op honden die worden gebruikt door de Gardaí, de Dublin Harbour Police, State Airport Police en reddingsteams bij reddingsoperaties. De regels over muilkorven gelden niet voor geleidehonden voor blinden.

Lokale overheden kunnen verordeningen invoeren over hondencontrole.

De hieronder genoemde straffen voor hondencontrole zijn een richtlijn. De boetes in uw regio kunnen verschillen.

OvertredingBoetes sinds 1 december 2023Als u de boete niet betaalt
Geen hondenvergunningBoete ter plaatse: € 150,- te betalen aan uw gemeenteU kunt bij de rechtbank worden vervolgd met een maximale boete van € 2.500,- of 3 maanden gevangenisstraf (of beide).
Geen identificatie op hondBoete ter plaatse: € 200,- te betalen aan uw gemeenteU kunt bij de rechtbank worden vervolgd met een maximale boete van € 2.500,- of 3 maanden gevangenisstraf (of beide).
Verdwaalde hondBoete ter plaatse: € 150,- te betalen uw gemeenteHet asiel houdt een hond minimaal 5 dagen vast. Honden die niet binnen 5 dagen uit het hondenasiel worden gehaald, kunnen worden afgemaakt, herplaatst of overgebracht naar een dierenwelzijnsorganisatie.
Hond niet onder controle gehoudenEen boete van € 300 ter plaatse, te betalen aan uw gemeenteU kunt bij de rechtbank worden vervolgd met een maximale boete van € 2.500,- of 3 maanden gevangenisstraf (of beide).
Overtreding van de verordening (vastleggen van tijden waarop de hond in het openbaar mag worden losgelaten)Boetes tot € 2.500 bij veroordeling.N.v.t
Hondenpoep op openbare plaatsenEigenaars of hondengeleiders die de hondenpoep niet op een verantwoorde manier afvoeren, kunnen ter plaatse een boete krijgen van € 150,-.U kunt bij de rechtbank worden vervolgd met een maximale boete van € 3.000,- en € 600,- per dag wegens voortgezette overtredingen bij een standrechtelijke veroordeling.

Er zijn regels over de verkoop en levering van huisdieren, inclusief honden.

Als u in een kalenderjaar 5 of meer huisdieren verkoopt of levert, moet u:

 • Zich Registreren bij het ministerie van Landbouw, Voedsel en Marine.
 • Gegevens bijhouden over gezelschapsdieren die te koop of geleverd worden
 • Bepaalde informatie toevoegen als u reclame maakt voor een dier dat te koop is. Als u bijvoorbeeld een hond te koop aanbiedt, moet u het microchipnummer vermelden
 • Geen huisdieren verkopen of leveren onder een bepaalde leeftijd (8 weken voor honden)

Deze regels zijn vastgelegd in de Regeling diergezondheid en welzijn (verkoop of levering van huisdieren) 2019 .

Er is een Praktijkcode (pdf) voor mensen die gezelschapsdieren verkopen en leveren.

Een waakhond die op een niet-residentieel bedrijfspand wordt ingezet, moet begeleid zijn door een geleider of zodanig worden vastgezet dat hij niet vrij rond het pand kan rondlopen of kan ontsnappen. Bij de ingang moet een bord worden opgehangen, waarin het publiek wordt geïnformeerd dat er een waakhond op het terrein aanwezig is.

De waakhond moet een halsband dragen met daarop de naam en het adres van de eigenaar. Het moet ook een elektronisch implantaat bevatten met een permanent identificatieteken, verstrekt door de ISPCA. Dit implantaat moet worden ingebracht door of onder direct toezicht van een door de ISPCA geautoriseerde dierenarts. De hondeneigenaar is verantwoordelijk voor de kosten die gepaard gaan met het inbrengen van het implantaat.

Kennels waar meer dan 5 waakhonden ouder dan 4 maanden worden gehouden, moeten zich bij de plaatselijke overheid registreren. Er zijn specifieke regels voor het houden van waakhonden.

Meer informatie en contacten

Irish Society for the Prevention of Cruelty to Animals

National Animal Centre
Derryglogher Lodge
Keenagh
Co. Longford
Ireland

Tel: +353 (0)43 332 5035
Fax: +353 (0)43 332 5024

Website: http://www.ispca.ie/
Email: info@ispca.ie

The Department of Rural and Community Development publishes statistics on dog control.


Geplaatst: 01-12-2023
Bronnen: Ierse Overheid en zie links in het artikel

 • Te huur en te koop aangeboden
  Geschatte leestijd : 4 minuten Deze pagina laat u het aanbod zien van woningen die aangeboden worden door leden van de Facebookgroep “Wegwijzer in Ierland”.
 • Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)
  Geschatte leestijd : 4 minuten Inleiding Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen. De belasting is…
 • Nieuwe Home Energy Upgrade Lening
  Geschatte leestijd : 3 minuten Wat is de Home Energy Upgrade Loan? De Home Energy Upgrade Loan is een nieuwe leenregeling met lage rentetarieven voor…
 • Belasting belangrijke info
  Geschatte leestijd : 8 minuten Bijna alle inkomsten zijn aan belasting onderworpen. De belasting op inkomen dat u uit arbeid verdient, wordt door uw werkgever namens de belasting-dienst op uw loon ingehouden. Dit staat bekend als Pay…
 • Inkomenstoets
  Geschatte leestijd : 3 minuten Als u een bijstandsuitkering aanvraagt , moet u een inkomenstoets afleggen. Al uw inkomstenbronnen (bijvoorbeeld contante inkomsten, werkgelegenheid, vermogen en onderhoud) worden beoordeeld…