Huisdieren mee-emigreren

Geschatte leestijd : 4 minuten

Inleiding

Uw hond, kat of fret moet samen met u, of binnen vijf dagen voor of na uw reis, in Ierland aankomen als hij of zij wordt begeleid door een door u gemachtigde persoon.

Als een van de volgende situaties op u van toepassing is:

 • als u een hond, kat of fret in het buitenland koopt en deze zonder begeleiding naar Ierland laat verschepen, d.w.z. dat u hem niet ophaalt en er niet mee naar huis reist, of
 • als uw huisdier zich in een ander land bevindt en u het onbegeleid naar Ierland wilt laten verschepen, d.w.z. dat u het niet gaat ophalen en er niet mee naar huis reist
 • als u naar Ierland reist om een hond, kat of fret te kopen, verkopen of schenken, of als er sprake is van een verandering van eigenaar na aankomst, met inbegrip van het afleveren van een aangekocht of herplaatst dier

Meerdere huisdieren

Als u met meer dan 5 huisdieren reist (de uitzondering is als u reist voor een hondenshow/wedstrijd; u moet dan een schriftelijke bevestiging sturen naar: Livetrade Agriculture

in deze gevallen mag uw huisdier Ierland niet binnenkomen volgens de regels voor huisdierenreizen. Deze huisdieren moeten zich aan andere regels houden. Alle huisdieren moeten vergezeld gaan van de originele documenten, geen kopieën.

Uw huisdier moet in Ierland aankomen met u, of binnen vijf dagen voor of na uw reis als het vergezeld wordt door een door u gemachtigde persoon.

Vijf is het maximum aantal dieren dat met u mag meereizen volgens de regels voor het reizen met huisdieren. Deze regels gelden ongeacht vanuit welk land u reist. Hulpdieren moeten voldoen aan de EU-regels voor het reizen met huisdieren.

Voorwaarden, vaccinatie en chippen

Lees de onderstaande informatie zorgvuldig door. Als u na het lezen nog vragen heeft over het reizen met huisdieren, stuur dan een bericht naar: E-mailadres: livetrade@agriculture.gov.ie of neem contact op via telefoon vanuit Ierland: 01 607 2827 telefoon van buiten Ierland: 00353 1 6072827

Uw kat, hond of fret als huisdier meenemen naar Ierland vanuit een EU-lidstaat of vanuit Andorra; Gibraltar; Groenland en de Faeröer; IJsland; Liechtenstein; Monaco, Noord- Ierland, Noorwegen; San Marino; Zwitserland of Vaticaanstad Uw kat, hond of fret mag Ierland binnenkomen vanuit een EU-land of één van de hierboven genoemde landen/gebieden en hoeft niet in quarantaine als het is voorzien van een microchip – de microchip moet zijn ingebracht voordat de rabiësvaccinatie wordt toegediend, en moet kunnen worden gelezen door een apparaat dat compatibel is met ISO-norm 11785. Als de microchip niet kan worden gelezen wanneer u Ierland binnenkomt, kan uw huisdier onder ofcieel toezicht in quarantaine worden geplaatst of kan de toegang tot Ierland worden geweigerd. U mag uw eigen microchipscanner meenemen, als de microchip niet kan worden gelezen door een apparaat dat compatibel is met ISO-norm 11785 een geldige rabiësvaccinatie heeft.

Rabiësvaccinatie

Een rabiësvaccinatie met een geldigheidsduur van 1 of 3 jaar is aanvaardbaar voor binnenkomst in Ierland. Zodra er geen onderbreking in de dekking is geweest na een primaire vaccinatie tegen rabiës, worden de volgende vaccinaties beschouwd als boostervaccinaties en niet als primaire vaccinaties. In het geval van boostervaccinaties geldt de wachttijd van 21 dagen niet.

Als er wel een onderbreking in de dekking is geweest, wordt de volgende vaccinatie beschouwd als een primaire vaccinatie en is de wachttijd van 21 dagen van toepassing.

Alle honden, katten en fretten die Ierland binnenkomen, moeten aan deze voorschriften voldoen. Er zijn geen uitzonderingen op deze regel. Als u uit een gebied komt dat rabiësvrij is verklaard, moeten uw hond, kat en fret nog steeds voldoen aan de voorschriften voor inenting tegen rabiës.

En moet tevens vergezeld gaan van een geldige EU-dierenpaspoort of een geldig Europees gezondheidscertificaat.

Gezondheidscertificaat, paspoort

Ierland accepteert paspoorten voor gezelschapsdieren van alle EU-landen, en van de volgende Europese landen/gebieden Andorra; Gibraltar; Groenland en de Faeröer; IJsland; Liechtenstein; Monaco; Noorwegen; San Marino; Zwitserland; Vaticaanstad.

Als uw hond, kat of fret geen dierenpaspoort heeft dat is afgegeven door een van de hierboven genoemde landen of gebieden, moet hij of zij in Ierland vergezeld gaan van een geldig EU-gezondheidscerticaat. Een geldig paspoort is een paspoort dat is afgegeven door een EU-land of – gebied dat hierboven is vermeld en waarin wordt verklaard dat het toegediende rabiësvaccin geldig is.

Dierenartsen in landen buiten de EU of in de hierboven genoemde landen/gebieden mogen de rubriek betreffende rabiësvaccinatie in het paspoort niet invullen, ondertekenen of afstempelen. Als zij dat wel zouden doen, zou het paspoort voor gezelschapsdieren ongeldig worden voor reizen naar de EU.

Een EU-gezondheidscerticaat moet worden:

 • ingevuld door uw dierenarts,

EN

 • binnen 10 dagen na aankomst van de gezelschapsdieren in de EU ondertekend en bekrachtigd door een ofciële dierenarts (staatsdierenarts) van het land van vertrek, EN
 • onmiddellijk na aankomst in de EU, ondertekend en gelegaliseerd door het EU-land dat de conformiteitscontroles heeft uitgevoerd.

Een officiële rijksdierenarts is een dierenarts die rechtstreeks in dienst is van de regering van het land van vertrek.
Het gevalideerde certificaat is geldig voor reizen tussen de lidstaten van de EU gedurende ten hoogste 4 maanden, of tot de vaccinatie tegen rabiës verstreken is, indien dat eerder is.

Behandeling tegen lintworm bij honden

Als uw hond Ierland binnenkomt vanuit een ander land dan Finland, Malta, NoordIerland of Noorwegen, moet een dierenarts uw hond behandelen tegen lintworm (Echinococcus multilocularis) en de behandeling noteren in het dierenpaspoort of het EU-gezondheidscerticaat vóór elke keer dat u van plan bent naar Ierland te reizen.

De behandeling moet praziquantel bevatten en moet ten minste 24 uur (1 dag) en ten hoogste 120 uur (5 dagen) voor de geplande aankomsttijd van de hond in Ierland door een dierenarts worden toegediend. Uw hond kan de toegang tot Ierland worden geweigerd of onder o cieel toezicht in quarantaine worden geplaatst indien hij niet op de juiste wijze is behandeld tegen Echinococcus multlocularis voordat hij Ierland binnenkomt.

Huisdieren uit andere EU-landen of uit de hierboven genoemde landen/gebieden mogen Ierland binnenkomen via elke haven/luchthaven van binnenkomst.
Het is aan elke luchtvaartmaatschappij afzonderlijk om te beslissen of het dier in de cabine of als ruimbagage wordt vervoerd het Department of Agriculture, Food and the Marine beslist hier niet over

Er worden steekproefsgewijze controles uitgevoerd op honden, katten en fretten die als gezelschapsdier Ierland binnenkomen vanuit EU-landen en de hierboven genoemde landen/gebieden. Deze controles worden uitgevoerd in de haven/luchthaven van binnenkomst en zijn gratis.

Bij overtreding controles

Als u zich niet aan deze regels houdt, of als uw huisdier niet aan de controles voldoet, kan het de toegang tot Ierland worden geweigerd, of kan het onder o cieel toezicht in quarantaine worden geplaatst voor de nodige tests of vaccinaties. In zeer beperkte gevallen kan het huisdier worden geëuthanaseerd.

Deze maatregelen zullen op kosten van de eigenaar worden uitgevoerd.


Geplaatst: 30-07-2023
Bron: Ierse Overheid
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …