Huisartsen en particuliere patiënten

Geschatte leestijd : 3 minuten

Inleiding

Dit document schetst de diensten die huisartsen in Ierland aanbieden, hoe u een huisarts kunt vinden en hoeveel het kost om een ​​huisarts in Ierland te bezoeken. Ook het bezoek aan een huisarts buiten kantooruren en het indienen van een klacht over een huisarts komen aan bod.

In Ierland worden huisartsen General Practitioners (GP‘s) genoemd. Een huisarts is meestal de eerste arts die mensen zien als het gaat om niet-spoedeisende ziekten en gezondheidsproblemen.

Sommige huisartsen verlenen alleen diensten aan particuliere patiënten. Normaal gesproken moet u betalen om als privépatiënt naar een huisarts te gaan en de kosten kunnen variëren.

U kunt gratis naar een huisarts als u recht heeft op een medische kaart of een huisartsenvisitekaart .

Als u ‘s avonds of in het weekend naar de huisarts wilt, kunt u contact opnemen met de huisartsenpost bij u in de buurt .

Huisartsdiensten en COVID-19

Als u denkt dat u mogelijk COVID-19 heeft, dient u uw huisarts te bellen. Ga niet naar de huisartsenpraktijk. Als u geen huisarts heeft, kunt u een huisarts bij u in de buurt vinden .

Uw huisarts voert telefonisch een beoordeling uit. Als uw arts vindt dat u een COVID-19-test nodig heeft, regelen zij de test voor u. Het huisartsonderzoek en de test zijn gratis.

Welke diensten worden door huisartsen in Ierland geleverd?

Huisartsen bieden een brede dienstverlening op het gebied van alle gezondheidskwesties en kunnen u doorverwijzen naar een specialist of ziekenhuisconsulent als uw aandoening nader onderzoek nodig heeft. Zonder verwijzing van een huisarts kunt u niet voor de eerste keer naar een consulent.

Naast gezondheidsconsultaties verstrekken huisartsen ook recepten voor medicijnen en bieden ze immunisatie- en vaccinatiediensten aan. Huisartsen kunnen ook kraamzorg en diensten voor gezinsplanning verlenen. Het dienstenaanbod kan per huisarts variëren. Neem vóór uw bezoek contact op met de huisarts om er zeker van te zijn dat u de service krijgt die u nodig heeft.

Huisartsen mogen nu ook abortusdiensten verlenen in Ierland. Informatie over abortusdiensten in Ierland vindt u op myoptions.ie .

Hoe vind ik een huisarts in Ierland?

Met de Gezondheidsatlas van de HSE kunt u zien welke huisartsen bij u in de buurt beschikbaar zijn . Soms hebben huisartsenpraktijken een volledige patiëntenlijst en kunnen ze geen nieuwe patiënten aannemen. In dit geval moet u naar een andere huisartsenpraktijk bij u in de buurt gaan. U kunt later overstappen naar de huisarts van uw eerste keuze als deze weer nieuwe patiënten aanneemt.

Voor een bezoek aan een huisarts heeft u geen PPS-nummer of andere documentatie nodig.

Hoeveel kost een bezoek aan de huisarts?

Huisartsen maken meestal deel uit van het particuliere gezondheidszorgsysteem en daarom moet u meestal kosten betalen als u er een ziet. Volwassenen ouder dan 70 jaar en kinderen jonger dan 6 jaar hebben echter wel recht op een huisartsenbezoekkaart , waarmee zij gratis een huisarts kunnen bezoeken.

Er zijn geen vaste tarieven of kosten voor huisartsendiensten. Voor een bezoek aan een huisarts kunt u rekenen op ongeveer 45 euro tot 65 euro (in sommige stedelijke gebieden). Neem voor uw eerste bezoek contact op met uw huisarts voor de kosten.

Huisartsen mogen bepaalde diensten gratis aan particuliere patiënten verlenen. Ze kunnen bijvoorbeeld moederschaps- en kinderzorgdiensten en immunisatie- en vaccinatiediensten aanbieden, als ze overeenkomsten hebben met de HSE.

Bij sommige vaccinatiediensten (bijvoorbeeld het griepvaccin voor risicogroepen) geldt voor particuliere patiënten de regeling dat het vaccin gratis is, maar dat u wel moet betalen voor de dienstverlening van de huisarts.

Hoe kan ik een klacht indienen over een huisartsendienst?

De Medische Raad behartigt de belangen van het publiek ten aanzien van geregistreerde artsen en behandelt klachten met betrekking tot de geschiktheid van een arts om de geneeskunde uit te oefenen .


Geplaatst: 22-09-2022
Bron: Ierse Overheid

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …