Individuele subsidies voor energie-upgrades voor woningen

Geschatte leestijd : 4 minuten

Inleiding

Er zijn subsidies beschikbaar om de energie-efficiëntie van uw woning te verbeteren. De Sustainable Energy Authority of Ireland (SEAI) beheert deze subsidies, die onder drie algemene regelingen vallen:

U kunt voorafgaand aan alle werkzaamheden een Building Energy Rating (BER) laten opmaken. Een BER-beoordelaar beoordeelt de energie-efficiëntie van uw woning en verstrekt u een rapport waarin de gebieden worden geïdentificeerd die kunnen worden verbeterd om de energie-efficiëntie te verhogen. De SEAI heeft op hun website informatie over de BER en hoe deze werkt.

Met deze regeling kunt u subsidie ​​krijgen voor:

 • Isolatie van zolder
 • Muurisolatie – inclusief spouwmuur, interne droge bekleding en externe isolatie
 • Upgrade van de verwarmingsbediening
 • Thermische zonne-oplossingen
 • Zonne-PV-panelen
 • Warmtepompsystemen (u kunt ook subsidie ​​krijgen voor een technische keuring voordat u een warmtepomp aanschaft)
 • Een Building Energy Rating (BER) nadat de energiebesparende werkzaamheden zijn uitgevoerd

Deze regeling heeft geen betrekking op ramen en deuren, noch op de vervanging van gas- of olieketels.

In onderstaande tabel zijn de subsidiebedragen per individuele energie-upgrade weergegeven. Het bedrag dat u per upgrade krijgt, is afhankelijk van het type woning dat u heeft. De subsidie ​​die u krijgt voor het isoleren van een vrijstaande woning is bijvoorbeeld meer dan de subsidie ​​die u krijgt voor het isoleren van een appartement.

MeeteenheidWaarde toekennen
Zolderisolatie
– Appartement
– Tussenwoning
– Halfvrijstaande of kopgevelwoning
– Vrijstaande woning
€ 800
€ 1.200
€ 1.300
€ 1.500
Spouwmuurisolatie
– Appartement
– Tussenwoning
– Halfvrijstaande of kopgevelwoning
– Vrijstaande woning
€ 700
€ 800
€ 1.200
€ 1.700
Muurisolatie – droge binnenbekleding
– Appartement
– Tussenwoning
– Halfvrijstaande of kopgevelwoning
– Vrijstaande woning
€ 1.500
€ 2.000
€ 3.500
€ 4.500
Muurisolatie – buiten
– Appartement
– Tussenwoning
– Halfvrijstaande of kopgevelwoning
– Vrijstaande woning
€ 3.000
€ 3.500
€ 6.000
€ 8.000
Warmtepompsystemen
Lucht naar water, grond naar water, afvoerlucht naar water, water naar water
– Appartement
– HuisLucht-lucht (alle soorten woningen)Technische beoordeling – nodig voordat u een warmtepompsubsidie ​​aanvraagt
€ 4.500
€ 6.500  € 3.500€ 200
Upgrade van de verwarmingsbediening€ 700
Verwarming op zonne-energie€ 1.200
Zonne-PV-panelen€ 2.400 (max)
Een BER-beoordeling na uitvoering van de werkzaamheden (maximaal één subsidie ​​per woning)€ 50
Bedragen in 2023

Als u vanaf bepaalde eilanden voor de kust een aanvraag indient, kunt u aanvullende subsidiesteun krijgen.

Om voor subsidie ​​in aanmerking te komen, moet u:

 • Eigenaar zijn van een pand gebouwd en bewoond vóór 2011 voor isolatie- en verwarmingsregelsystemen
 • Eigenaar zijn van een onroerend goed dat vóór 2021 is gebouwd en bewoond voor warmtepompen en hernieuwbare systemen, zoals subsidies voor thermische zonne-energie en zonne-energie
 • Gebruik een aannemer uit de geregistreerde lijst van SEAI
 • Gebruik nieuw aangebrachte materialen en producten
 • Laat werkzaamheden uitvoeren die voldoen aan de gestelde normen
 • Ontvang een BER nadat de werkzaamheden zijn voltooid met behulp van een BER-beoordelaar uit het Rijksregister van SEAI

Deze subsidies zijn beschikbaar voor huiseigenaren, particuliere verhuurders en beheermaatschappijen van eigenaren (OMC’s) . OMC’s beheren de gemeenschappelijke ruimtes in ontwikkelingen met meerdere units en bestaan ​​uit de eigenaren van de eigendommen in de ontwikkeling. OMC’s moeten voor advies contact opnemen met de SEAI via  info@betterenergyhomes.ie voordat ze zich aanmelden.

Let op: Als uw woning vóór 1940 is gebouwd, moet u mogelijk een natuurbehoudsarchitect om advies vragen voordat u een aanvraag indient. De reden hiervoor is dat moderne isolatiemethoden die onder de subsidie ​​vallen, mogelijk niet geschikt zijn voor uw oudere gebouw. De SEAI heeft nuttige informatie over het isoleren van oudere woningen .

Er zijn 2 manieren om toegang te krijgen tot deze subsidies:

 • Vraag de subsidies aan en beheer de aannemers en handel zelf af
 • Gebruik een bij SEAI geregistreerd bedrijf ( Home Energy-partner ) om de subsidies aan te vragen en de aannemers te beheren

Let op: Bij het aanvragen van de Zon-PV subsidie ​​kunt u geen gebruik maken van een Home Energy partner , dit dient u zelf te doen.

Als u een beheermaatschappij van eigenaren bent , dient u contact op te nemen met de SEAI voor advies voordat u de subsidie ​​aanvraagt.

Als u besluit de upgrades aan uw huis zelf te beheren, moet u het volgende doen:

Als u de werken zelf beheert, vraagt ​​u zelf de subsidies aan. U kunt dit online of per post doen. Als u per post solliciteert, kunt u het aanvraagformulier downloaden, of u kunt contact opnemen met de SEAI om een ​​aanvraagformulier toegestuurd te krijgen. Vul vervolgens het formulier in en stuur het terug naar de SEAI.

Bij uw aanvraag heeft u het MPRN-nummer van uw elektriciteitsrekening en de naam van uw SEAI-geregistreerde aannemer nodig. Online sollicitaties krijgen direct antwoord. Postaanvragen moeten binnen 5 werkdagen een reactie krijgen. De SEAI publiceert een gedetailleerde gids om u te helpen bij uw aanvraag (pdf) .

Er is een aparte aanvraagprocedure voor de upgrade van zonne-PV-energie, aangezien dit een nieuwere subsidie ​​is. Zie de SEAI-website voor specifieke informatie over hoe u deze subsidie ​​kunt aanvragen .

De subsidies worden uitbetaald nadat de werkzaamheden zijn afgerond en u uw aannemer heeft betaald.

Voordat u een aannemer kiest uit de geregistreerde lijst van de SEAI , raadt de SEAI u aan:

 • Vraag vrienden, familie en buren die onlangs bouwwerkzaamheden hebben uitgevoerd om advies en aanbevelingen over aannemers
 • Vraag een aantal offertes aan en vergelijk ze
 • Vraag en controleer de referenties van de aannemer
 • Formaliseer de relatie met de door u gekozen aannemer door een contract op te stellen waarin de vereiste werkzaamheden, prijzen, termijnen, betalingsvoorwaarden en garanties worden beschreven. De SEAI heeft een voorbeeldcontract op hun website staan .

U moet toestemming van een subsidie ​​hebben voordat u materialen koopt of met gesubsidieerd werk begint. Bent u al begonnen met werken, dan komt u niet in aanmerking voor subsidie. Na goedkeuring heeft u 8 maanden de tijd om de werkzaamheden uit te voeren en de subsidie ​​aan te vragen.

Op grond van de regelgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk moet u ervoor zorgen dat de bouwwerkzaamheden aan uw woning worden uitgevoerd door competente mensen. Lees meer, inclusief een handleiding voor huiseigenaren (pdf) en enkele veelgestelde vragen , op de website van de Health and Safety Authority .

Zie de Application Guide (pdf) van SEAI voor technische specificaties, maar ook informatie over verzekeringen, contracten, inspecties, subsidielimieten en hoe u een aanvraag kunt indienen. Uw aannemer moet de werken uitvoeren in overeenstemming met de normen die zijn vastgelegd in de Praktijkcode Aannemers en Technische Specificatie (pdf) en de Binnenlandse Technische Normen en Specificaties (pdf) .

U kunt een bedrijf inschakelen om de subsidies aan te vragen en de aannemers voor u te regelen. Deze bedrijven worden Energy Partners genoemd. Zij zijn geregistreerd bij de SEAI en zijn bevoegd om de werkzaamheden aan uw woning uit te voeren en subsidieaanvragen voor u in te dienen.

De subsidie ​​wordt rechtstreeks aan de Energiepartner betaald en zij halen dit af van de kosten van de werkzaamheden. Sommige van deze bedrijven bieden ook financieringsmogelijkheden, zodat u op verschillende manieren de openstaande kosten van de werkzaamheden kunt betalen.

Lees meer over Energy Partners op de SEAI-website .

P.O. Box 119
Tel: 01 808 2100
Wesite: http://www.seai.ie/
E-mail: info@seai.ie


Geplaatst: 07-09-2023
Bron: Ierse Overheid

Bezoekers lazen ook:

 • Te huur en te koop aangeboden
  Geschatte leestijd : 4 minuten Deze pagina laat u het aanbod zien van woningen die aangeboden worden door leden van de Facebookgroep “Wegwijzer in Ierland”.
 • Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)
  Geschatte leestijd : 4 minuten Inleiding Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen. De belasting is…
 • Nieuwe Home Energy Upgrade Lening
  Geschatte leestijd : 3 minuten Wat is de Home Energy Upgrade Loan? De Home Energy Upgrade Loan is een nieuwe leenregeling met lage rentetarieven voor…
 • Belasting belangrijke info
  Geschatte leestijd : 8 minuten Bijna alle inkomsten zijn aan belasting onderworpen. De belasting op inkomen dat u uit arbeid verdient, wordt door uw werkgever namens de belasting-dienst op uw loon ingehouden. Dit staat bekend als Pay…
 • Inkomenstoets
  Geschatte leestijd : 3 minuten Als u een bijstandsuitkering aanvraagt , moet u een inkomenstoets afleggen. Al uw inkomstenbronnen (bijvoorbeeld contante inkomsten, werkgelegenheid, vermogen en onderhoud) worden beoordeeld…