Subsidie ​​voor zonnepanelen

Geschatte leestijd : 5 minuten

De Zonne-elektriciteitspremie biedt een eenmalige subsidie ​​voor de aanschaf en installatie van fotovoltaïsche (PV) zonnepanelen voor uw woning. Het wordt beheerd door de Sustainable Energy Authority of Ireland (SEAI). U moet de subsidie ​​aanvragen en een subsidieaanbod van SEAI ontvangen voordat u uw zonnepanelen aanschaft en met de werkzaamheden begint.

Subsidie ​​zonnepanelen voor bedrijven

U kunt ook subsidies krijgen voor de installatie van zonne-PV van de SEAI voor uw bedrijf of een niet-woongebouw. Denk hierbij aan openbare gebouwen, sportclubs en maatschappelijke organisaties.

Voor meer informatie over deze subsidies, zie de informatie op SEAI.ie.

Vanaf januari 2024 bedraagt ​​de maximale subsidie ​​voor zonnepanelen € 2.100 .

Zonnepanelen zijn apparaten die zonlicht gebruiken om warm water te genereren, of elektriciteit om elektrische apparaten in uw huis van stroom te voorzien.

 • Zonnepanelen die elektriciteit produceren, staan ​​bekend als fotovoltaïsche zonnepanelen (PV). Deze panelen wekken elektriciteit op wanneer ze worden blootgesteld aan licht. Zonne-PV is de zonne-energie op het dak die u op huizen en bedrijven ziet.
 • Zonnepanelen die warm water produceren, staan ​​bekend als thermische zonnecollectoren of zonne-warmwatercollectoren.

Deze subsidie ​​voor zonne-energie richt zich op PV, waarbij elektrische zonnepanelen het licht van de zon opvangen en omzetten in elektriciteit die in uw huis wordt gebruikt om uw tv, waterkoker, broodrooster enzovoort van stroom te voorzien. Vaak worden deze panelen op het dak van uw huis of in de tuin gemonteerd.

De meeste huizen hebben zes of zeven zonnepanelen nodig, wat een systeem van 2 kilowatt is. Het is belangrijk dat het systeem geschikt is voor het eigen verbruik van de energie in huis, conform de Praktijkcode (pdf) .

Om voor subsidie ​​in aanmerking te komen, moet u:

Voordat u de subsidie ​​aanvraagt, moet u met een aantal zaken rekening houden, bijvoorbeeld of u een bouwvergunning nodig heeft en of u uw woning eerst moet isoleren.

Isoleer uw huis voordat u zonnepanelen aanschaft

SEAI raadt aan dat u uw huis isoleert voordat u zonnepanelen overweegt, omdat isolatie de gemakkelijkste manier is om uw energiekosten te verlagen. U kunt bij de SEAI de volgende subsidies aanvragen om uw huis te isoleren en de algehele energie-efficiëntie te verbeteren:

Sommige van deze regelingen omvatten de Solar Electricity Grant als een van hun energie-efficiëntiemaatregelen. Het kan echter zijn dat u deze apart moet aanvragen.

Heb ik een bouwvergunning nodig voor zonnepanelen?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw woning heeft u geen bouwvergunning nodig , zolang u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Vraag uw plaatselijke overheid echter om advies over een bouwvergunning als:

 • Uw woning een beschermd bouwwerk is
 • Uw woning in een beschermd gebied ligt, bijvoorbeeld een architectonisch beschermd gebied

Eisen aan het PV-systeem

De energie die met uw zonne-PV-systeem wordt opgewekt, moet in uw woning worden gebruikt en het systeem moet daarvoor een geschikte omvang hebben. Zie de Zonne-PV Subsidieaanvraaggids (pdf) voor verdere technische specificaties, evenals informatie over verzekeringen, contracten, inspecties, subsidielimieten en hoe u deze kunt aanvragen.

Alle systemen moeten voldoen aan de eisen zoals vastgelegd in de Praktijkcode voor Installateurs (pdf) . De Werkverklaring dient ingevuld en afgetekend te worden door een geregistreerde zon-PV-installateur. Geregistreerde zonne-PV-installateurs staan ​​vermeld op seai.ie.

Een aannemer kiezen

Voordat u een bedrijf uit de geregistreerde lijst kiest, raadt de SEAI u aan een aantal offertes op te vragen, de aanbiedingen te vergelijken en de referenties van het bedrijf op te vragen en te controleren.

U moet een contract hebben met de contractant om ervoor te zorgen dat u over een passend niveau van consumentenbescherming beschikt. SEAI heeft een voorbeeldcontract (pdf) op hun website om hierbij te helpen. https://www.seai.ie/publications/SPV-Code-of-Practice.pdf https://www.seai.ie/publications/SPV-Code-of-Practice.pdf

De subsidie ​​die u krijgt, is afhankelijk van het piekvermogen van uw zonne-energiesysteem. Het piekvermogen wordt gemeten in kWp, oftewel kilowattpiek. U krijgt:

 • € 900 voor 1 kWp
 • € 1.800 voor 2 kWp
 • € 2.100,- voor 2 kWp
 • € 2.400,- voor 4 kWp

De subsidie ​​dekt materialen en arbeid, tenzij u als aannemer de werkzaamheden in uw eigen woning uitvoert. In dit geval worden alleen de kosten van de materialen gedekt.

Indien de kosten van de systemen en arbeid (inclusief BTW ) lager zijn dan het maximale subsidiebedrag, krijgt u subsidie ​​voor de werkelijke kosten.

Let op: U komt slechts één keer in aanmerking voor de subsidie.

Vanaf januari 2024 bedraagt ​​de maximale subsidie ​​voor zonnepanelen € 2.100 .

De subsidies wijzigen in:

 • € 800,- per kWp voor maximaal 2 kWp
 • € 250,- voor elke extra kWp tot 4 kWp

U kunt de Solar PV Scheme online of per post aanvragen . Als u per post aanvraagt, dient u contact op te nemen met de SEAI om een ​​aanvraagformulier te verkrijgen en dit naar hen terug te sturen – zie ‘Waar kunt u aanvragen’ hieronder.

Bij het aanvragen van de subsidie ​​dient u gegevens over de installatie aan te geven, waaronder de omvang van het te installeren systeem. Ook moet u uw adres en het MPRN-nummer van uw elektriciteitsrekening opgeven, het bouwjaar van uw huis en de naam van het geregistreerde bedrijf dat u wilt gebruiken.

U moet goedkeuring krijgen voor de subsidie ​​voordat u begint met het plaatsen van uw zonnepanelen. Wanneer u goedkeuring krijgt, heeft u 8 maanden de tijd om de werken uit te voeren. Voordat u subsidie ​​kunt krijgen, moeten de werkzaamheden klaar zijn en moet u uw aannemer hebben betaald of met hem een ​​betalingsplan hebben afgesproken.

Nadat de werken voltooid zijn

Uw installateur geeft u de documentatie die u nodig heeft om aanspraak te kunnen maken op de subsidie, inclusief het ondertekende formulier voor de Verklaring van Werkzaamheden. U dient deze documenten te bewaren voor uw administratie. Uw installateur zal ook een aantal documenten over de werkzaamheden invullen en uploaden naar de website van SEAI. SEAI heeft een checklist voor het voltooien van zonne-energie (pdf) met de benodigde documenten.

SEAI controleert vervolgens of uw installatie voldoet aan de eisen van het scheme. Zodra aan alle voorwaarden is voldaan, verwerkt SEAI uw betaling, die via elektronische overboeking (EFT) op uw bankrekening wordt gestort.

Gegevens van huiseigenaren

Tijdens de upgradewerkzaamheden kunt u verschillende documenten ontvangen van het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert. Het is van groot belang dat deze documenten op een veilige plaats worden bewaard en beschikbaar zijn voor uw BER-beoordelaar of voor inspectie door SEAI. SEAI raadt u aan al deze informatie op een veilige plaats te bewaren voor toekomstig gebruik. Het kan ook handig zijn als u uw huis wilt verkopen of als dit een probleem is bij de werkzaamheden.

Waar aanvragen

Sustainable Energy Authority of Ireland

SEAI Head Office

3 Park Place
Upper Hatch Street
Dublin 2

Tel: 01 8082100

Homepage: http://www.seai.ie/

Email: info@seai.ie


Geplaatst: 24-07-2023
Bronnen: Ierse Overheid en zie links in het artikel

Bezoekers lazen ook:

 • Te huur en te koop aangeboden
  Geschatte leestijd : 4 minuten Deze pagina laat u het aanbod zien van woningen die aangeboden worden door leden van de Facebookgroep “Wegwijzer in Ierland”.
 • Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)
  Geschatte leestijd : 4 minuten Inleiding Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen. De belasting is…
 • Nieuwe Home Energy Upgrade Lening
  Geschatte leestijd : 3 minuten Wat is de Home Energy Upgrade Loan? De Home Energy Upgrade Loan is een nieuwe leenregeling met lage rentetarieven voor…
 • Belasting belangrijke info
  Geschatte leestijd : 8 minuten Bijna alle inkomsten zijn aan belasting onderworpen. De belasting op inkomen dat u uit arbeid verdient, wordt door uw werkgever namens de belasting-dienst op uw loon ingehouden. Dit staat bekend als Pay…
 • Inkomenstoets
  Geschatte leestijd : 3 minuten Als u een bijstandsuitkering aanvraagt , moet u een inkomenstoets afleggen. Al uw inkomstenbronnen (bijvoorbeeld contante inkomsten, werkgelegenheid, vermogen en onderhoud) worden beoordeeld…