Nieuwe auto kopen

Geschatte leestijd : 3 minuten

Ik wil een nieuwe auto kopen,

Er is mij verteld dat de prijs van de auto kan stijgen, zelfs nadat ik mijn aanbetaling heb betaald. Is dat het geval?

Het kopen van een nieuwe auto kan een spannend proces zijn, maar de afgelopen jaren is er veel veranderd door leveringsproblemen en andere problemen in de auto-industrie. Als gevolg hiervan hebben veel consumenten te maken gehad met lange wachttijden en prijsstijgingen.

Koopt u een auto bij een dealer of garage, dan bent u beschermd onder het consumentenrecht. Ze moeten u bijvoorbeeld bepaalde informatie geven voordat u iets koopt. Dit is inclusief de totale prijs van de auto, inclusief belastingen. Indien de prijs redelijkerwijs niet vooraf kan worden berekend, dient de handelaar aan te tonen hoe eventuele prijswijzigingen worden berekend. 

Informatie over eventuele extra kosten – zoals afleverkosten – moet worden uiteengezet in de algemene voorwaarden en met u worden overeengekomen voordat u tot aankoop overgaat.

Vraag de dealer of garage voordat u voor een nieuwe auto betaalt:

  1. als de prijs van de auto omhoog zou kunnen gaan voordat u hem krijgt, en zo ja, op welke basis? Het is belangrijk om te begrijpen hoe de dealer eventuele kostenstijgingen berekent en toepast. Dit helpt u om een ​​weloverwogen keuze te maken.
  2. als u uw aankoop kunt annuleren en uw aanbetaling terugkrijgt als de prijs van de auto hoger wordt dan u kunt of wilt betalen.

We raden u ten zeerste aan om de antwoorden schriftelijk aan de dealer te vragen.

U overweegt een tweedehands auto te kopen, waar moet u op letten?

Voordat u een gebruikte auto koopt, moet u:

  • weten van wie u koopt; is het een dealer of een particuliere verkoper?
  • weten hoeveel u kunt besteden
  • controleer de auto voordat u koopt
  • en wees zeker van uw rechten nadat u koopt

Als u bij een dealer koopt, heeft u rechten als consument. Dit omvat een nieuw recht om te annuleren voor een volledige terugbetaling als er een defect optreedt in de eerste 30 dagen nadat u de auto hebt gekocht. Ook daarna heeft u de gebruikelijke verhaalsmogelijkheden, zoals reparatie, vervanging of prijsverlaging.

Maar als u bij een particuliere verkoper koopt, heeft u géén consumentenrechten. Als u een probleem ontdekt nadat u bij een particuliere verkoper heeft gekocht, is uw enige optie een civiele procedure voor de rechtbank. Wees dus voorzichtig en laat de auto voor aankoop altijd nakijken door een onafhankelijke monteur.

Ontvang de volledige geschiedenis van de auto voordat u koopt. Er zijn bedrijven die dit tegen een kleine vergoeding doen. Dit laat u zien of de auto ooit is gecrasht, de werkelijke kilometerstand, het aantal vorige eigenaren en of er nog openstaande financieringen zijn.

Op welke verschillende manieren kan ik een auto betalen?

Er zijn een aantal verschillende manieren om voor een auto te betalen, waaronder:

Contant of spaargeld: Sparen is de goedkoopste manier om uw auto te betalen, aangezien u geen rente betaalt.

Huurkoop (Hire Purchase (HP): HP is een soort krediet, vaak verkrijgbaar bij autodealers. Bij een HP-overeenkomst huurt u de auto, betaalt u een afgesproken bedrag, meestal in maandelijkse aflossingen, en wordt u de juridische eigenaar van de auto aan het einde van de overeenkomst zodra u de laatste termijn heeft betaald.

Persoonlijk contractplan (Personal Contract PlanPCP): PCP’s zijn als HP-overeenkomsten. Ze zijn behoorlijk complex in vergelijking met andere soorten financiering, dus het is belangrijk om volledig te begrijpen waarvoor u zich aanmeldt. Met een PCP bent u pas eigenaar van de auto als u het laatste forfaitaire bedrag betaalt.

Persoonlijke lening (Personal loan): Als u een persoonlijke lening gebruikt om uw auto te betalen, bent u eigenaar vanaf de dag dat u deze koopt. Dit is anders dan bij een PCP of HP, waarbij u de auto pas bezit nadat u de laatste betaling heeft gedaan.

Houd bij het bepalen van uw budget ook rekening met extra kosten, zoals autoverzekeringen, motorrijtuigenbelasting en brandstofkosten. Meer informatie over het kopen van auto’s , inclusief vragen die u moet stellen voordat u koopt en welke autocontroles u moet uitvoeren.


Geplaatst: 31-01-2023
Bron: CCPC
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook: