Pakketreizen

Geschatte leestijd : 5 minuten

Inleiding

Wanneer u een pakketreis boekt, bent u beschermd door het consumentenrecht. De verordeningen van de Europese Unie (pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen) 2019 wijzigden de vorige wetgeving (pakketvakanties en reishandelswet 1995) om consumentenrechten uit te breiden tot mensen die niet-traditionele pakketten of gekoppelde reisarrangementen (LTA’s) boeken. De regelgeving is bedoeld om ervoor te zorgen dat consumenten relevante informatie over hun vakantie krijgen en worden opgevangen als er iets misgaat. De wet is van toepassing wanneer u een pakketreis of LTA boekt in Ierland of in het buitenland, mits aan bepaalde criteria is voldaan. Een LTA wordt echter niet beschouwd als een pakketreis en uw rechten zijn beperkt tot situaties waarin de aanbieder van de eerste dienst die u boekt failliet gaat.

Wat is een pakketreis?

Uw vakantie is een pakketreis als:

 • het is van te voren gearrangeerd/is ‘kant-en-klaar’
 • het wordt gekocht bij een enkel verkooppunt
 • het wordt tegen een inclusieve prijs verkocht door een reisagent of touroperator
 • het beslaat minimaal 24 uur (of inclusief overnachting) 
  en
 • het bestaat uit ten minste twee van de volgende:
 1. vervoer
 2. accommodatie
 3. auto of ander voertuig huren
 4. andere toeristische activiteiten die niet rechtstreeks verband houden met het bovenstaande maar die een aanzienlijk deel van de kostprijs en het pakket uitmaken (bv. Rondleidingen)

Er zijn andere soorten pakketten die op maat gemaakte of dynamische pakketten worden genoemd. Bij dit type pakket kiest de consument zelf de onderdelen van de vakantie, het wordt dus niet vooraf geregeld. De boeking moet worden gemaakt via één verkooppunt, online of offline, en alle onderdelen moeten deel uitmaken van dezelfde reis of vakantie. Om te worden geclassificeerd als een ‘pakket’, moet er één enkel contract zijn voor alle componenten, of er zijn afzonderlijke contracten maar één inclusief of de totale prijs wordt betaald en de vakantie wordt geboekt bij één enkel verkooppunt, en alle van de componenten worden gekozen voordat u betaalt.

Cruises worden beschouwd als pakketreizen. Volgens het consumentenrecht is de touroperator of reisagent verantwoordelijk voor het goede verloop van uw vakantiearrangementen.

Een pakketreis boeken

Wanneer u een pakketreis boekt, gaat u een contract aan met de organisator – de reisagent of touroperator. De informatie in de vakantiebrochure of op hun website mag niet vals of misleidend zijn. U dient alle essentiële informatie over de vakantie te ontvangen voordat u akkoord gaat met het contract.

Voordat u gebonden bent aan een pakketreiscontract, moet de organisator of doorverkoper, als u via een doorverkoper boekt, u bepaalde informatie over de vakantie geven, waaronder:

 • De totale prijs, inclusief eventuele belastingen of toeslagen
 • Betalingsregelingen, inclusief eventueel te betalen borg
 • Bestemming en duur
 • Het soort vervoer en de vertrektijden en -plaatsen
 • De locatie, het type en de categorie van de accommodatie
 • Maaltijdplan, indien van toepassing
 • Annuleringsregelingen voor de organisator (bijvoorbeeld als er een minimum aantal personen moet boeken om de pakketreis door te laten gaan) en voor u
 • Details van eventuele excursies of andere inbegrepen diensten
 • De klachtenprocedure als de organisator zijn deel van de overeenkomst niet nakomt
 • De handelsnaam, het geografische adres, het telefoonnummer en het e-mailadres van de organisator en, indien het pakket via een detailhandelaar wordt verkocht, indien van toepassing de detailhandelaar.
 • De contactgegevens van de lokale vertegenwoordiger of het contactpunt van de organisator voor het geval u tijdens de reis contact moet opnemen met de organisator voor assistentie
 • Algemene informatie over paspoort- en visumvereisten en vaccinaties
 • Eventuele verzekeringseisen

Als u een pakketreis koopt bij een organisator die buiten Ierland is gevestigd, vraag hen dan om te bevestigen of het een pakketreis is en of deze onder de regelgeving in Ierland valt, aangezien u mogelijk niet gedekt bent als u online koopt via één op één website gebaseerde reisorganisatie. buiten Ierland.

Advies:
Als de organisator aanbiedt om u een reisverzekering te verkopen, hoeft u deze niet bij hen te kopen. Ze kunnen erop aandringen dat u over een reisverzekering beschikt, maar u kunt deze elders kopen en u kunt wellicht een betere prijs krijgen door rond te shoppen.

Wijzigingen in uw pakketreis

Als de organisator een belangrijke wijziging aanbrengt in de vakantie, bijvoorbeeld de prijs, data of accommodatie, of de reis annuleert, moet hij u het volgende aanbieden:

een vervangende vakantie van gelijkwaardige of superieure kwaliteit, indien zij deze kunnen aanbieden
of
een vakantie van lagere kwaliteit, met terugbetaling van het prijsverschil, indien zij dit kunnen voorzien
of
een volledige terugbetaling

De organisator heeft het recht om een ​​pakketreis te annuleren vanwege factoren buiten zijn macht. Als dit gebeurt, heb je nog steeds recht op terugbetaling of een vervangend pakket zoals hierboven beschreven. Het is aan jou om met de organisator te overleggen welke optie je verkiest.

Prijswijzigingen van uw vakantie zijn niet toegestaan ​​binnen 20 dagen na uw vertrekdatum. Voor die tijd kan de organisator de prijzen echter alleen verhogen als er een verhoging is van:

 • De kosten van het vervoeren van passagiers vanwege de kosten van brandstof of andere energiebronnen
 • Het niveau van belastingen, heffingen en heffingen, waaronder toeristenbelasting, landingsbelastingen of in- of ontschepingskosten in havens en luchthavens
 • Wisselkoersen relevant voor de pakketreis
Advies:
Als de prijs met meer dan 8% stijgt, heeft u het recht om te annuleren zonder dat er kosten in rekening worden gebracht.

Als u uw vakantie zelf annuleert, moet u de voorwaarden van uw contract controleren. Het moet schetsen wat er in uw situatie gebeurt. U kunt uw aanbetaling verliezen of annuleringskosten moeten betalen. Meestal geldt dat hoe dichter bij uw reisdatum, hoe groter het deel van de kosten van uw vakantie dat u verliest.

Als u de pakketreisovereenkomst wilt overdragen aan iemand anders, kunt u dit vóór de vakantie doen door de organisator hiervan minimaal zeven dagen van tevoren op de hoogte te stellen. Het kan zijn dat u de kosten moet betalen die de organisator heeft gemaakt om de overdracht uit te voeren.

U hebt ook het recht om uw pakketreis vooraf te annuleren in geval van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden die plaatsvinden op of nabij uw bestemming en die van invloed zijn op uw vakantie of uw reis naar de bestemming. Je hebt recht op een volledige terugbetaling van de organisator zonder onnodige vertraging.

U kunt de vakantie op elk moment voor aanvang van de pakketreis annuleren, maar u moet een gepaste en gerechtvaardigde annuleringskosten betalen.

Mogelijk krijgt u de keuze tussen een Refund Creditnota en een standaard restitutie voor een geannuleerde pakketreis. Lees meer over Refund Credit Notes op gov.ie.

Als het mis gaat

 • Verzamel zoveel mogelijk bewijs – maak foto’s en video’s.
 • Meld het probleem tijdens de reis aan de lokale vertegenwoordiger van de organisator.
 • De organisator is verantwoordelijk voor als er iets misgaat, ook als een ander bedrijf de diensten uitvoert.
 • Wanneer u daar aankomt en belangrijke onderdelen van het pakket niet zijn zoals overeengekomen, moeten er zonder extra kosten passende alternatieve regelingen voor u beschikbaar worden gesteld. U kunt het contract beëindigen zonder opzegvergoeding te betalen, als de diensten niet worden uitgevoerd volgens uw contract en dit uw vakantie aanzienlijk beïnvloedt en de organisator het probleem niet oplost.
 • Ook heeft u recht op prijsverlaging en/of schadevergoeding indien de reisdiensten niet of niet naar behoren worden uitgevoerd.
 • Als u in moeilijkheden verkeert, moet de organisator je helpen.
 • Als de organisator insolvent wordt, worden uw betalingen terugbetaald. Als de organisator insolvent wordt nadat uw vakantie is begonnen en als vervoer is inbegrepen in het pakket, heeft u recht op repatriëring, dat wil zeggen dat er regelingen worden getroffen om ervoor te zorgen dat u naar huis kunt.
 • Als het probleem tijdens uw afwezigheid niet is opgelost, controleer dan bij thuiskomst de klachtenprocedure die in uw contract staat beschreven en dien binnen 28 dagen een schriftelijke klacht in bij de organisator.
 • Als u nog steeds niet tevreden bent en uw vordering minder dan € 2.000 bedraagt, kunt u met uw klacht een procedure voor geringe vorderingen aangaan .
 • Als het meer € 2.000 is, controleer dan uw contract voor informatie over arbitrage .
Advies:
Uw organisator is ervoor verantwoordelijk dat uw vakantie goed verloopt, ook als deze diensten omvat die door andere bedrijven worden geleverd als onderdeel van de pakketreis.

Wat gebeurt er als de organisator failliet gaat?

Volgens de wet moeten alle aanbieders van pakketreizen in Ierland regelingen hebben getroffen zodat uw geld en boekingen worden beschermd als ze failliet gaan. De Commission for Aviation Regulation  (CAR) verleent licenties aan zowel touroperators als reisbureaus in Ierland. Een volledige lijst van erkende en gebonden reisbureaus en touroperators vindt u hier .

Touroperators en reisbureaus die reizen vanuit Ierland regelen, bijvoorbeeld vluchten, moeten een vergunning van de CAR hebben en een borgstelling aangaan. Een obligatie is een geldbedrag dat wordt gebruikt om consumenten terug te betalen of terug te betalen als het bedrijf failliet gaat. Als dit gebeurt, beoordeelt CAR uw claim voor restitutie, of regelt dat u naar huis wordt gebracht als u in het buitenland bent gestrand.

Alle organisatoren van arrangementen moeten een insolventiebescherming afsluiten. Deze garantie dekt terugbetalingen en repatriëring in geval organisatoren failliet gaan.


Geplaatst: 04-04-2023
Bron: CCP
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook: