Autoverhuur, tips en adviezen

Geschatte leestijd : 4 minuten

Inleiding

Een auto huren in binnen- of buitenland is iets wat veel mensen doen. Bij het huren van een auto is het belangrijk om de overeenkomst te begrijpen en te weten wat er gebeurt als de auto beschadigd raakt terwijl u deze huurt, en indien mogelijk te kijken of u problemen überhaupt kunt voorkomen.

TOP TIP
Lees de voorwaarden van uw huurovereenkomst altijd goed door, vooral de kleine lettertjes. Als u iets niet begrijpt, wees dan niet bang om schriftelijk om uitleg te vragen.

Voordat u boekt

Als u online boekt, kunnen de voorwaarden soms lastig te vinden zijn. Kijk op de website onder kopjes als ‘Veelgestelde vragen’ (FAQ’s) of ‘Vereisten’. Het is niet ongebruikelijk dat niet alle kosten in rekening worden gebracht op het moment van boeking. Sommige betaal je pas bij het ophalen van de auto. Wel moet duidelijk zijn welk totaalbedrag u moet betalen. Als u niet zeker bent over eventuele kosten, met name verzekeringskosten en borgsommen, kunt u het beste contact opnemen met het bedrijf voor opheldering voordat u de auto boekt.

Wanneer u uw huurauto ophaalt, leest u de huurovereenkomst die u aan de balie krijgt. Zorg ervoor dat u het begrijpt en vraag om opheldering voordat u ondertekent.

TOP TIP
Ook als u vooraf boekt, houd er rekening mee dat het huurcontract pas van kracht wordt als u de overeenkomst tekent.
WIST U DAT?
Dankzij een handhavingsactie van de EU hebben vijf van de belangrijkste autoverhuurbedrijven (Avis, Europcar, Enterprise, Hertz en Sixt) hun handelspraktijken veranderd om consumentvriendelijker te zijn.

Verzekeringen en andere kosten

 • Autoverhuurovereenkomsten omvatten doorgaans standaard dekking voor derden, maar geen persoonlijke dekking. Mogelijk moet u extra betalen om er zeker van te zijn dat u als bestuurder van de auto verzekerd bent.
 • Diefstalverzekering en Collision Damage Waiver (CDW) zijn mogelijk bij de prijs inbegrepen, maar bij deze dekking moet u een eigen risico betalen. Het eigen risico kan zeer aanzienlijk zijn. Meestal kun je bij het verhuurbedrijf een extra dekking kopen, maar dit kan behoorlijk duur uitvallen. Als alternatief bieden veel verzekeringsmaatschappijen polissen aan om het eigen risico van uw autoverhuurovereenkomst te dekken, en tegen lagere kosten. Als u een eigen risicodekking bij een andere verzekeraar koopt en u heeft een claim, zal het verhuurbedrijf het eigen risico nog steeds van uw creditcard aftrekken en moet u de kosten terugvorderen bij uw externe verzekeraar.
 • Andere kosten waarmee u rekening moet houden, kunnen zijn:
  • toeslagen voor chauffeurs onder de 25 jaar
  • ophaalkosten voor de auto, bijvoorbeeld als u deze ophaalt op de luchthaven
  • extra chauffeurskosten
  • de auto te laat inleveren of de auto eerder inleveren
  • Brandstofkosten – ontdek vooraf wat het brandstofbeleid is, want u kunt te maken krijgen met extra kosten als u bijvoorbeeld de auto zonder volle brandstoftank inlevert als in uw overeenkomst staat dat u deze vol moet inleveren

Auto ophalen

Documenten die u nodig heeft:

 • Rijbewijs : U heeft een geldig rijbewijs nodig. Veel verhuurbedrijven staan ​​erop dat u minimaal twee jaar over een volledige licentie beschikt. Als u in een ander land rijdt, heeft u mogelijk een internationaal rijbewijs nodig.
 • Creditcard : In de meeste gevallen heeft u ook een creditcard nodig om de auto op te halen. Hoewel u de reservering mogelijk met een debetkaart kunt maken , moet u meestal ook een creditcard opgeven om een ​​borg te betalen bij de ophaalbalie van de autoverhuur. De creditcard moet over het algemeen op naam van de autohuurder staan.
 • ID: Mogelijk moet u ook een paspoort en/of energierekening meenemen als identiteitsbewijs en adres.

Bekijk vooraf de voorwaarden op de autoverhuurwebsite om erachter te komen wat u precies mee moet nemen. Zo voorkomt u problemen bij het ophalen van de auto.

VOORDAT U WEGRIJDT
Zorg ervoor dat u begrijpt welk soort verzekeringsdekking u heeft, inclusief eventuele beperkingen (mag u bijvoorbeeld over de grens rijden, de auto meenemen op een veerboot), ontheffingen en het eigen risico van de polis.
Controleer het type brandstof dat de auto gebruikt en verduidelijk het brandstofbeleid. Komt hij met een volle tank en moet je hem met een volle tank inleveren?
Controleer de auto altijd zorgvuldig, van binnen en van buiten, inclusief reservewiel en gereedschap. Het verhuurbedrijf moet u een diagram geven waarop eventuele bestaande schade wordt aangegeven, dus zorg ervoor dat eventuele oneffenheden of krassen al op het diagram zijn vermeld.Vergeet niet de binnenbekleding te controleren op slijtage, vlekken, krassen, vlekken, scheuren of brandschade.Zorg ervoor dat het verhuurbedrijf deze noteert voordat u vertrekt.Het is een goed idee om foto’s te maken van zowel de binnenkant als de buitenkant van de auto.
Controleer of alle lichten goed werken en of er geen chips, scheuren of andere problemen zijn met de voorruit.
Als u niet tevreden bent dat de huurauto naar behoren is, dient u deze onmiddellijk in te leveren en uit te leggen wat het probleem is. Dit zorgt ervoor dat er geen twijfel over bestaat dat u het probleem heeft veroorzaakt.
Ontdek wat het beleid is met betrekking tot tolheffingen, aangezien dit per bedrijf kan verschillen. Moet u zelf de tol betalen of wordt deze op uw ‘factuur’ bijgeteld?

Het terugbrengen van de auto

 • De regels voor het inleveren van de auto staan ​​vermeld in de huurovereenkomst. Sommige verhuurbedrijven kunnen u bijvoorbeeld kosten in rekening brengen als u de auto zonder volle brandstoftank of buiten kantooruren inlevert.
 • Neem voldoende tijd voor het controleren van de auto wanneer u deze inlevert.
 • Zorg ervoor dat de auto door het verhuurbedrijf wordt geïnspecteerd en dat u beiden akkoord gaat, eventuele schade noteert en tekent op alle exemplaren van het schaderapport.
 • Autoverhuurbedrijven worden geacht uw rekening in uw bijzijn af te sluiten wanneer u de auto inlevert. Als ze dit niet kunnen doen, moeten ze u een gedetailleerd rapport sturen over het in rekening gebrachte bedrag, samen met informatie over hoe u de kosten kunt opvragen.

Wat gebeurt er als ik de auto beschadig?

 • Als de auto kapot gaat, bel dan het autoverhuurbedrijf en volg hun instructies. Laat de auto niet repareren zonder toestemming van het verhuurbedrijf.
 • Bij een ongeval noteert u altijd de namen en adressen van alle betrokkenen. Als iemand gewond raakt of als er onenigheid is over wie verantwoordelijk is, moet u de politie waarschuwen. Neem onmiddellijk contact op met het autoverhuurbedrijf.
 • Als u de auto beschadigd terugbrengt, moet het verhuurbedrijf uw financiële verantwoordelijkheid beschrijven, inclusief eventuele andere kosten die van toepassing kunnen zijn. Naast de kosten voor het repareren van eventuele schade aan de auto, kunnen zij u bijvoorbeeld kosten in rekening brengen voor verloren huur gedurende de tijd dat de auto niet op de weg staat, sleepkosten of waardevermindering van de auto.
WIST U DAT?
De Car Rental Council of Ireland is de representatieve brancheorganisatie voor autoverhuurbedrijven in Ierland en zij hebben een Code of Best Practice voor de autoverhuursector in Ierland gepubliceerd.

Als u een klacht heeft

IERLANDNOG EEN EU-LANDBUITEN DE EU
neem schriftelijk contact op met het verhuurbedrijf.
Neem schriftelijk contact op met het verhuurbedrijf. Als het probleem niet is opgelost, neem dan contact op met de Car Rental Council of Ireland , die een klachtenprocedure heeft voor aangesloten bedrijven.Neem schriftelijk contact op met het verhuurbedrijf.Als het probleem niet is opgelost, kunt u contact opnemen met het Europees Consumentencentrum Ierland . 

Geplaatst: 06-10-2023
Bron: CCPC
Afbeelding: Pixabay, ArtisticOperations

Bezoekers lazen ook: