Problemen met diensten

Geschatte leestijd : 4 minuten

Inleiding

U bent beschermd onder het consumentenrecht wanneer een bedrijf zijn wettelijke verplichtingen jegens u niet nakomt. Dit artikel behandelt uw rechten wanneer u een probleem hebt met een dienst.

Wat een bedrijf moet doen

Een bedrijf moet problemen oplossen waarbij de service niet werkt zoals uiteengezet in uw contract. Dit zouden ze moeten doen:

 • zonder kosten voor u
 • binnen een redelijke tijd
 • zonder noemenswaardig ongemak voor u

De acties die een bedrijf zal ondernemen, zijn afhankelijk van het type service dat u heeft. U huurt bijvoorbeeld een loodgieter in om een ​​lek te repareren en het is niet verholpen. Ze moeten terugkeren en het lek repareren zoals afgesproken. U moet snel handelen en een bedrijf vertellen wanneer u een probleem vindt.

Volgens de verjaringstermijn heeft u 6 jaar de tijd om uw zaak tegen een bedrijf aanhangig te maken. 
Over het algemeen gaan de 6 jaar in vanaf wanneer:

 • het bedrijf u een eenmalige digitale inhoud/dienst levert
 • u een probleem heeft met een dienst die continu wordt geleverd

Acties die u kunt ondernemen

U kunt uw bestelling annuleren en uw geld terugkrijgen als het bedrijf de service niet heeft geleverd of de service niet heeft geleverd op de afgesproken of gewijzigde leverdatum.

Als het serviceprobleem ernstig is, kunt u het bedrijf om terugbetaling of prijsverlaging vragen. U kunt dit ook doen als u problemen ondervindt bij het oplossen van uw probleem. 
Bijvoorbeeld:

 • de ondernemer heeft of kan niet leveren wat u besteld heeft
 • het bedrijf kan het probleem niet binnen een redelijke tijd oplossen
 • het bedrijf kan het probleem niet oplossen zonder ernstig ongemak voor u
 • hetzelfde/andere probleem doet zich opnieuw voor ondanks dat het bedrijf het probeert aan te pakken

Terugbetaling

U moet de ondernemer schriftelijk laten weten dat u de dienst/service opzegt. 
U bent verplicht om:

 • alle goederen of items die het bedrijf bij de service aan u heeft geleverd retourneren, op hun kosten en zonder onnodige vertraging
 • geen gebruik meer te maken van de dienst die u opzegt

Het bedrijf moet:

 • u binnen 14 dagen terugbetalen
 • dezelfde betaalmethode gebruiken die u hebt gebruikt om de service te af te nemen, tenzij u anders overeenkomt
 • elke secundaire service die u bij de hoofdservice hebt besteld annuleren, bijvoorbeeld een reisverzekering die u hebt besteld toen u een vlucht van een luchtvaartmaatschappij kocht.

Prijsverlaging

U dient de ondernemer schriftelijk te laten weten dat u prijsverlaging wenst. Zowel u als het bedrijf moeten het erover eens zijn wat een passende vermindering is. Volgens de consumentenwetgeving is de prijsverlaging het verschil tussen de prijs die u bent overeengekomen en de verminderde waarde van de dienst als gevolg van het probleem. Het moet de tijd of dienst dekken wat niet overeenkwam met uw contract.

Als u vooraf heeft betaald, moet het bedrijf u het prijsverschil terugbetalen als gevolg van het probleem. 
Zij zijn verplicht:

 • u de terugbetaling binnen 14 dagen te sturen
 • dezelfde betaalmethode te gebruiken die u hebt gebruikt om de service te kopen, tenzij u beiden anders overeenkomt

Betaling inhouden

Als u niet volledig voor de dienst hebt betaald, kunt u overwegen betalingen die aan het bedrijf verschuldigd zijn in te houden totdat het uw probleem heeft opgelost. Het bedrag dat u inhoudt moet overeenkomen met de waardevermindering van de dienst als gevolg van het probleem. Bijvoorbeeld, als u een crèchedienst heeft en zij vragen u om uw kind een uur eerder op te halen voor een bepaalde periode. U kunt overwegen een deel van de servicekosten in te houden totdat de uren weer overeenkomen.

U moet uw probleem altijd eerst aan het bedrijf uitleggen en hen vragen om op u te reageren. U moet de ondernemer dan schriftelijk laten weten dat u gebruik wilt maken van uw inhoudingsrecht. U dient hun antwoord volledig in overweging te nemen voordat u een betaling achterhoudt.

Probleem met een bedrijf oplossen

Als u een probleem heeft met een service, moet u contact opnemen met het bedrijf en uitleggen wat het probleem is. De meeste problemen kunnen snel en eenvoudig worden opgelost met de business.

U moet weten wat uw rechten zijn en of ze betrekking hebben op uw probleem. Dit doe je door te kijken naar de wettelijke verplichtingen van een onderneming. De Consumer Rights Act 2022 vereist dat het bedrijf een dienst moet verlenen:

 • dat werkt zoals ze zeiden
 • overeenkomt met wat in uw contract staat
 • tegen een redelijke prijs, wanneer deze niet vooraf is overeengekomen
 • die overeenkomt met elke advertentie of informatie die u hebt gezien
 • met redelijke zorg en over de vaardigheden beschikken om de dienst uit te voeren
 • materialen gebruiken die geschikt zijn voor het doel en overeenkomen met de beschrijvingen die aan u zijn gegeven

Als een bedrijf zijn wettelijke verplichtingen jegens u niet is nagekomen, moeten ze het probleem oplossen. De Consumer Rights Act 2022 schetst de acties die u kunt ondernemen om het probleem op te lossen. De belangrijkste acties die u kunt kiezen zijn:

 • om de service te annuleren en een terugbetaling te ontvangen
 • om de service tegen een lagere prijs te houden die de verminderde waarde als gevolg van de uitgifte weerspiegelt

Wanneer u uw consumentenrechten uitoefent, dient u dit altijd schriftelijk te doen. U moet er ook voor zorgen dat u een register bijhoudt van al uw transacties met een bedrijf.

Andere acties die u kunt ondernemen

Als een bedrijf uw probleem niet oplost zoals beschreven in de Consumer Rights Act 2022, kunt u andere acties ondernemen. U moet altijd een definitieve formele schriftelijke klacht naar het bedrijf sturen en hun reactie overwegen voordat u uw volgende stappen onderneemt.

In bepaalde sectoren kunnen toezichthouders of onafhankelijke instanties u mogelijk helpen uw probleem op te lossen of u meer informatie te geven. U kunt ook overwegen om juridische stappen te ondernemen tegen een bedrijf. 


Geplaatst: 01/03/2023
Bron: CCPC
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.