Reisgebied tussen Ierland en het VK

Geschatte leestijd : 5 minuten

Inleiding

De Common Travel Area (CTA) is een overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en Ierland die burgers van die landen verschillende rechten geeft. Het omvat meer dan het basisrecht om vrij tussen beide landen te reizen.

Toen de Common Travel Area-regeling in 1922 begon, was deze in geen enkele wetgeving opgenomen. Het was een afspraak tussen Ierland en het VK op basis van hun gemeenschappelijke geschiedenis. In de loop van de tijd werden sommige rechten opgenomen in verschillende wetgevingen in zowel Ierland als het VK.

Hoewel de Common Travel Area wordt erkend onder het Verdrag van Amsterdam, is deze niet afhankelijk van de Europese Unie en het voortdurende lidmaatschap van beide landen.

Op 8 mei 2019 hebben de regeringen van Ierland en het VK een memorandum van overeenstemming (pdf ENG) ondertekend waarin de gemeenschappelijke reisruimte opnieuw wordt bevestigd en waarin de rechten en privileges van Ierse en Britse burgers binnen de CTA worden geïdentificeerd. Het bevestigde ook de toezegging om de CTA na de Brexit te behouden (pdf ENG) .

Uw rechten binnen de Common Travel Area

Common Travel Area-rechten kunnen alleen worden uitgeoefend door burgers van

Ierland en het VK. Als u geen staatsburger bent van Ierland of het VK, kunt u geen

Common Travel Area-rechten uitoefenen.

Het Verenigd Koninkrijk, voor de doeleinden van het gemeenschappelijke reisgebied, omvat Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland, het eiland Man en de Kanaaleilanden.

Ierse en Britse burgers hebben het recht om binnen de Common Travel Area te wonen, reizen, werken en studeren. De rechten van Ierse burgers zijn erkend in de Britse Immigration and Social Security (EU Withdrawal) Act 2020.

Ierse en Britse burgers kunnen in beide landen wonen en genieten van bijbehorende rechten en privileges, waaronder:

 • Toegang tot sociale uitkeringen
 • Toegang tot gezondheidszorg
 • Toegang tot sociale huisvestingsondersteuning
 • Het recht om te stemmen bij bepaalde verkiezingen

De Common Travel Area heeft geen betrekking op goederen- of douanekwesties.

Grenscontrole en de Common Travel Area

Er zijn geen routinematige paspoortcontroles voor Ierse en Britse burgers die tussen de 2 landen reizen.

U moet echter een identiteitsbewijs tonen om aan boord van een veerboot of een vliegtuig te gaan, en sommige luchtvaartmaatschappijen en zeevervoerders accepteren alleen een paspoort als geldig identiteitsbewijs. U kunt ook door een immigratieambtenaar worden gevraagd om te bewijzen dat u een staatsburger bent van Ierland of het VK, dus u moet een paspoort bij u hebben. U kunt ook een Iers paspoort gebruiken, of een ander bewijs dat u een Iers staatsburger bent.

Als u gezinsleden heeft die geen Britse of EER-staatsburger zijn, hebben zij mogelijk een visum nodig om Ierland of het VK binnen te komen. Er is nu een verblijfsregelingvoor familieleden van Britse staatsburgers die na 1 januari 2021 naar Ierland verhuizen.

De gemeenschappelijke reisruimte omvat ook enige samenwerking op het gebied van immigratiekwesties. Een niet -EER-onderdaan kan bijvoorbeeld de toegang tot Ierland worden geweigerd als hij van plan is door te reizen naar het VK en niet in aanmerking komt voor toelating tot het VK. Ierse immigratieambtenaren hebben de bevoegdheid om controles uit te voeren op mensen die vanuit het VK in de republiek aankomen en hen de toegang tot de staat te weigeren op dezelfde gronden als die gelden voor mensen die van buiten de Common Travel Area aankomen. Deze controles worden selectief uitgevoerd.

EU- en EER-burgers die vanuit Ierland naar Groot-Brittannië reizen

Als u een staatsburger bent van de EER (de EU, plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) of Zwitserland, wordt u mogelijk om identificatie gevraagd wanneer u vanuit Ierland Groot-Brittannië binnenkomt. U hoeft zich niet te legitimeren als u vanuit Ierland Noord-Ierland binnenkomt.

U moet een EER-paspoort hebben om Groot-Brittannië vanuit Ierland binnen te komen, tenzij u:

Als u in een van de bovenstaande categorieën valt, kunt u een EER- of Zwitserse nationale identiteitskaart gebruiken om vanuit Ierland naar Groot-Brittannië te reizen.

Britse voorgestelde elektronische reistoestemming

Het VK is van plan een nieuwe elektronische reistoestemming (ETA) in te voeren voor burgers die geen visum nodig hebben om het VK binnen te komen. Ierse en Britse burgers hoeven geen ETA aan te vragen om naar het VK te reizen.

EER- en Zwitserse staatsburgers, inclusief degenen die in Ierland wonen, hebben een ETA nodig om naar het VK (inclusief Noord-Ierland) te reizen. Het ETA-systeem wordt naar verwachting in 2023 ingevoerd.

Grensarbeiders

Ierse en Britse burgers kunnen zowel in Ierland als in het VK wonen en werken en ze kunnen in het ene land wonen en in het andere land werken. U woont bijvoorbeeld in Ierland en werkt in Noord-Ierland. Dit wordt grensarbeid genoemd .

EER- en Zwitserse staatsburgers die voor eind 2020 in Ierland woonden en in Noord-Ierland werkten, moeten een grenswerkvergunning hebben om in Noord-Ierland te kunnen blijven werken. . EER- en Zwitserse staatsburger s die in Ierland wonen en vanaf begin 2021 in Noord-Ierland gaan werken, moeten toestemming vragen om in het VK te werken via het op punten gebaseerde immigratiesysteemvan het VK .

Mensen met Britse visa of verblijfsvergunningen

Als u een staatsburger bent van een land waarvan de onderdanen een visum nodig hebben om Ierland binnen te komen en u beschikt over een geldig visum voor het VK of een geldige verblijfsvergunning, moet u mogelijk een visum hebben om Ierland binnen te komen voordat u in Ierland aankomt. Het Short Stay Visa Waiver Program stelt onderdanen van een aantal Oost-Europese, Midden-Oosten en Aziatische landen die een Brits visum voor kort verblijf hebben in staat om naar Ierland te komen zonder dat een apart Iers visum nodig is.

Wederzijdse visumregelingen: Een Brits-Iersevisumregeling is van toepassing op bezoekers uit China en India. Met dit schema kunnen bezoekers uit deze landen vrij reizen binnen de Common Travel Area (in dit geval Ierland en het VK, maar niet de Kanaaleilanden en het eiland Man), met behulp van een Iers of Brits visum. British Irish Visa Scheme-visa worden goedgekeurd met ‘BIVS’.

Beide regelingen zijn voorzien in de Immigration Act (Visa) Order 2014 (SI 473/2014) zoals gewijzigd door Immigration Act (Visa) Order 2016 (SI 502/2016) .

Brexit en de gemeenschappelijke reisruimte

De terugtrekking van het VK uit de Europese Unie (EU) heeft geen invloed op de rechten van Ierse burgers en Britse burgers binnen de gemeenschappelijke reisruimte. Het recht om te wonen, werken en toegang te krijgen tot openbare diensten in de Common Travel Area wordt beschermd. Uw Common Travel Area-rechten gelden niet voor uw gezin. Dit betekent dat als uw echtgeno(o)t(e) of partner, of een ander familielid, geen Iers of Brits staatsburger is, zij mogelijk

een verblijfsvergunning in het VK moeten aanvragen.

De terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (Consequential Provisions) Act 2019 plaatst veel van de Common Travel Area-rechten voor het eerst in wetgeving. De wet machtigt de betrokken ministers om wetgeving uit te vaardigen op het gebied van gelijke toegang tot gezondheidszorg en sociale zekerheid.

Het terugtrekkingsakkoordtussen het VK en de Europese Unie erkent de gemeenschappelijke reisruimte in haar protocol,dat betrekking heeft op Ierland en Noord-Ierland. Artikel 2 regelt de instandhouding van de Gemeenschappelijke Reisruimte.

Meer informatie over de Common Travel Area kunt u krijgen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en over juridische zaken en rechten op gov.ie.


Geplaatst: 11/01/2023
Bronnen: Ierse Overheid en zie links in het artikel
Afbeelding: The Ulster Folk

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …