Reisgebied tussen Ierland en het VK

De Common Travel Area (CTA) is een overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en Ierland die burgers van die landen verschillende rechten geeft. Het omvat meer dan het basisrecht om vrij tussen beide landen te reizen.

Toen de Common Travel Area-regeling in 1922 begon, was deze in geen enkele wetgeving opgenomen. Het was een afspraak tussen Ierland en het VK op basis van hun gemeenschappelijke geschiedenis. In de loop van de tijd werden sommige rechten opgenomen in verschillende wetgevingen in zowel Ierland als het VK.

Hoewel de Common Travel Area wordt erkend onder het Verdrag van Amsterdam, is deze niet afhankelijk van de Europese Unie en het voortdurende lidmaatschap van beide landen.

Op 8 mei 2019 hebben de regeringen van Ierland en het VK een memorandum van overeenstemming (pdf ENG) ondertekend waarin de gemeenschappelijke reisruimte opnieuw wordt bevestigd en waarin de rechten en privileges van Ierse en Britse burgers binnen de CTA worden geïdentificeerd. Het bevestigde ook de toezegging om de CTA na de Brexit te behouden (pdf ENG) .