Verschil tussen een traditionele of digitale bank

Geschatte leestijd : 2 minuten

In dit artikel leggen we uit wat u moet weten wanneer u probeert te kiezen tussen een digitale en een traditionele bank.

Het belangrijkste verschil tussen een digitale en traditionele bank

Of u nu van betaalrekening verandert of een nieuwe opent, het kan moeilijk zijn om te kiezen tussen een digitale of traditionele bank. 

Kiest u voor een traditionele bank

 • krijgt u een ‘in-filiaal’ en persoonlijke klantenservice
 • hoeft u niet te vertrouwen op technologie of internettoegang
 • heeft u de mogelijkheid om een ​​rekening-courantkrediet op te zetten of contant geld te storten

Met een digitale bank:

 • Is het snel en eenvoudig om een ​​account aan te maken
 • mogelijk hebt u lagere of geen maandelijkse accountkosten
 • is geld overmaken eenvoudig en meestal direct

Houd er rekening mee dat u bij een digitale bank beperkte mogelijkheden hebt als u op zoek bent naar een hypotheek of een spaarrekening. Naarmate digitale banken groeien, kunnen er echter meer producten en functies beschikbaar komen. Zo kunt u bij bepaalde digitale banken nu een gezamenlijke rekening openen met uw partner, gezinsleden of een vriend(in).

Is uw geld veiliger bij een traditionele of digitale bank?

U dient te controleren welk land de digitale bank reguleert. Als het een EU-land is dan wordt uw geld op dezelfde manier beschermd als een traditionele bank die wordt gereguleerd door de Central Bank of Ireland. Onder het depositogarantiestelsel is uw eerste € 100.000 bij de bank gedekt bij zowel traditionele als digitale banken als ze gereguleerd zijn in een EU-lidstaat.

U moet ook wat onderzoek doen naar de beveiligingsfuncties die bij digitale banken worden geleverd voordat u zich aanmeldt, zoals:

 • Onmiddellijke bevriezing van verdachte activiteiten op uw kaart
 • Virtuele kaarten voor eenmalig gebruik voor extra veiligheid bij online winkelen

Ongeacht of u een traditioneel of digitaal account heeft, u moet altijd op de hoogte zijn van mogelijke oplichting die gericht is op uw geld. Wees op uw hoede voor telefoontjes, sms’jes of e-mails die beweren van uw bank te zijn en om uw persoonlijke gegevens, rekeningnummers of pincodes te vragen. Bekijk onze gouden regels voor het herkennen van zwendel voor meer tips en advies.

Klacht indienen bij problemen

Het kan moeilijker zijn om een ​​klacht in te dienen bij een digitale bank als deze onder de wetgeving van een ander EU-land valt. In dat geval hoeven ze de klachtenafhandelingsprocedure van de Central Bank of Ireland niet te volgen . Ook kan de Ombudsman voor financiële diensten en pensioenen (Financial Services and Pensions Ombudsman (FSPO)) in Ierland mogelijk niet helpen met uw klacht. In plaats daarvan kan het zijn dat u uw klacht moet voorleggen aan de desbetreffende klachtenbehandelingsinstantie in de betreffende EU-lidstaat van de digitale bank .

Met een traditionele bank die gereguleerd en gevestigd is in Ierland, vindt u het misschien gemakkelijker om uw klacht persoonlijk op te lossen, in uw plaatselijke kantoor. Zo niet, dan hebt u toegang tot sterkere verhaalsmogelijkheden zoals de FSPO. Lees hier meer over financiën in Ierland.


Geplaatst: 05-05-2023
Bron: CCPC en zie links in het artikel
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.