Wonen, uitgebreide informatie

Geschatte leestijd : 6 minuten

Inleiding

De kosten van levensonderhoud in Ierland zijn vrij hoog in vergelijking met sommige andere Europese landen, maar het zijn zeker niet de duurste.
In Dublin heeft u meer geld nodig om comfortabel te leven dan andere delen van het land en wordt vaak vergeleken met Londen in het Verenigd Koninkrijk als het gaat om de kosten van levensonderhoud. De huurprijzen in Dublin zijn de laatste jaren gestegen, en veel goederen in Ierland worden geïmporteerd, wat leidt tot hogere prijzen.

Het is echter belangrijk op te merken dat expats meestal goed betaalde banen hebben, vanwege het niveau van vaardigheden. Dit betekent dat wie voor zijn werk naar Ierland verhuist, het niet moeilijk zal vinden om comfortabel te kunnen leven.

Naar schatting heeft een gezin van vier personen ongeveer 6.000 euro per maand nodig om in Ierland comfortabel te kunnen leven. Hierbij is rekening gehouden met de kosten van het dagelijks leven, vervoer en huisvesting en met het besteedbaar inkomen.
Voor een aanvaardbare levensstandaard wordt aangenomen dat mensen in Ierland ongeveer 450 euro per week moeten verdienen, wat in feite betekent dat het individuele inkomen ongeveer 3 euro meer moet zijn dan het minimumloon.(10,50 € per uur (2022)

Wat kost het om in Ierland te wonen

Wanneer we kijken naar hoeveel het kost om in Ierland te wonen, kan het nuttig zijn om enkele belangrijke statistieken te bekijken:

  • De kosten van levensonderhoud in Ierland zijn hoger dan in 95% van de landen in de wereld. Sigaretten kosten 15€ per pak en alcoholische dranken zijn zwaar belast!
  • Het is het op één na duurste land om in te wonen in West-Europa
  • De geschatte kosten per maand voor een alleenstaande bedragen ongeveer € 2.728 en voor een gezin van vier ongeveer € 4.809

Accommodatie

Accommodatie is één van de grootste kostenpost verbonden aan het leven in Ierland. De huurkosten in Ierland zijn afhankelijk van de grootte van het onroerend goed, de locatie en het type onroerend goed dat u huurt.

In Dublin is de gemiddelde huurprijs voor een appartement met één slaapkamer ongeveer € 1.500 per maand. De huurprijzen variëren echter sterk, afhankelijk van de locatie en het type onroerend goed, waarbij duurdere gebieden zoals het stadscentrum en de kustgebieden hogere prijzen hebben dan goedkopere gebieden.

Buiten Dublin zijn de huurprijzen meestal lager. In Cork bijvoorbeeld zijn de gemiddelde kosten van een appartement met één slaapkamer € 1.000 per maand. In Galway bedragen de gemiddelde kosten van een appartement met één slaapkamer € 900 per maand. In Limerick bedragen de gemiddelde kosten van een appartement met één slaapkamer € 800 per maand.
Prijsniveau 2022

In sommige gebieden zijn overheidssubsidies beschikbaar om te helpen bij het betalen van huur. Over het algemeen zijn de huurprijzen in Ierland hoger dan in veel andere landen, maar ze zijn nog steeds beheersbaar.

Levensmiddelen

De kosten voor levensmiddelen zijn in Ierland over het algemeen lager dan in veel andere Europese landen. De gemiddelde wekelijkse boodschappenrekening voor een gezin van vier personen wordt geschat op ongeveer €90-€100. Dit cijfer ligt iets hoger in de grotere steden, zoals Dublin en Cork, waar de prijzen doorgaans wat hoger liggen.

De kosten van uit eten gaan in Ierland kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van het type restaurant. Fastfoodrestaurants als McDonald’s en Burger King zijn over het algemeen zeer betaalbaar. Aan de andere kant zijn sit-down restaurants vaak duurder, maar nog steeds veel goedkoper dan in de meeste Europese landen.

Supermarkten zoals Tesco, Aldi en Lidl bieden doorgaans de laagste prijzen, terwijl kleinere gemakswinkels en etnische winkels vaker duurder zijn. Over het algemeen kan het kopen van grote hoeveelheden en profiteren van speciale aanbiedingen helpen om de kosten laag te houden.

Vervoer

Vervoer in Ierland is relatief betaalbaar, met een scala aan beschikbare opties. Openbaar vervoer is vaak de goedkoopste optie en omvat bussen en treinen, evenals taxi’s.

Bussen zijn over het algemeen de meest betaalbare manier om door Ierland te reizen. De prijzen variëren echter afhankelijk van de afgelegde afstand, met bijvoorbeeld een enkele reis van Dublin naar Galway die € 25-30 kost.
Ben je 66 jaar of ouder dan kun je gebruik maken van de Free Travel Card, waarmee je gratis gebruik kunt maken van het openbaar vervoer.

Treinen zijn vaak het snelste vervoermiddel in Ierland en zijn over het algemeen goedkoper dan bussen. Een enkeltje van Dublin naar Galway kan bijvoorbeeld tussen de € 20 en € 25 (2022) kosten, met kortingen voor studenten en senioren.

Taxi’s zijn de duurste vorm van vervoer in Ierland, maar de kosten variëren afhankelijk van de afgelegde afstand. Een rit van Dublin Airport naar het stadscentrum kan bijvoorbeeld ongeveer € 25-30 kosten.

Het bezitten en besturen van een auto in Ierland kan behoorlijk duur zijn. De benzineprijzen zijn relatief hoog en ook de kosten voor verzekeringen en wegenbelasting kunnen oplopen.

Nutsvoorzieningen

De kosten van nutsvoorzieningen in Ierland kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van waar u woont en hoeveel u verbruikt. De gemiddelde maandelijkse energiekosten voor een appartement met twee slaapkamers in Ierland zijn bijvoorbeeld ongeveer € 150 – € 200. (2022) Deze kosten omvatten elektriciteit, water, afvalverwerking en televisie-/internetdiensten.

De elektriciteitskosten in Ierland zijn relatief hoog en kunnen variëren van € 50 tot € 120 per maand, afhankelijk van uw verbruik. Water kost gemiddeld €20-€45 per maand, terwijl afvalbeheer gemiddeld €5-€15 kost. Televisie-/internetdiensten kunnen variëren van € 20 tot € 50 per maand, afhankelijk van het gekozen pakket. Prijzen 2022.

Het is belangrijk op te merken dat de kosten van nutsvoorzieningen aanzienlijk kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke provider en locatie die u kiest. Daarom wordt aanbevolen dat u aanbieders en pakketten vergelijkt voordat u zich aanmeldt voor een dienst.
Een zeer betrouwbare vergelijkingssite is Bongers.ie.

Vermaak

De kosten van entertainment in Ierland zijn relatief betaalbaar. Natuurlijk kunnen de prijzen variëren afhankelijk van de activiteit, maar over het algemeen is het niet duur.

Over het algemeen zijn de kosten voor een bezoek aan de bioscoop, het theater of ander live entertainment in Ierland vergelijkbaar met die in andere Europese landen. Kaartjes voor de bioscoop kosten meestal tussen de € 7-10, terwijl kaartjes voor het theater kunnen variëren van € 15-25. Naar een concert of muziekfestival gaan kost al snel € 60-100, afhankelijk van de artiest en locatie.

Pubs en clubs zijn een belangrijk onderdeel van de Ierse cultuur, en de kosten van een avondje uit kunnen enorm variëren. Zo kan een gemiddelde pint bier in een kroeg beginnen(!) bij ongeveer € 5, terwijl een cocktail of sterker drankje meestal iets meer kost. Aan de andere kant kunnen nachtclubs variëren van € 10-20 voor toegang, afhankelijk van de locatie en nacht.

Voor degenen die op zoek zijn naar een meer actief avondje uit, biedt Ierland een verscheidenheid aan sporten en activiteiten. Bowlen kost bijvoorbeeld ongeveer € 5-10 per persoon per spel, terwijl escape rooms kunnen variëren van € 20-30 per persoon. Lasergamen is ook populair in Ierland en kost ongeveer € 10-15 per persoon.

Tips om de totale kosten van levensonderhoud in Ierland te verlagen

Wonen in Ierland kan duur zijn, maar er zijn manieren om uw totale kosten te verlagen als u bereid bent er moeite voor te doen. Hier zijn een paar tips om u te helpen geld te besparen en de totale kosten van levensonderhoud in Ierland te verlagen.

1. Begroting zorgvuldig en leef binnen uw mogelijkheden

 Een van de beste manieren om de kosten van levensonderhoud in Ierland te verlagen, is door zorgvuldig te budgetteren en binnen uw mogelijkheden te leven. Beoordeel uw inkomsten en uitgaven en creëer een budget dat bij u en uw levensstijl past. Houd uw uitgaven bij en zoek naar manieren om geld te besparen

2. Kijk rond en vergelijk prijzen

Door rond te shoppen en prijzen te vergelijken, kunt u de beste deals vinden voor items die u nodig heeft. Bekijk lokale winkels, online retailers en discountwinkels om de beste prijzen te vinden.

3. Neem het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is een geweldige manier om geld te besparen. De bus of trein nemen is meestal goedkoper dan autorijden, en het is ook nog eens beter voor het milieu.

4. Profiteer van speciale aanbiedingen en kortingen

Zoek naar speciale aanbiedingen en kortingen, zoals twee-voor-één-aanbiedingen of bulkkortingen. Dit zijn een geweldige manier om geld te besparen op alledaagse items.

5. Minder uit eten gaan

Uit eten gaan kan duur zijn en snel oplopen. Dus kook in plaats daarvan thuis en profiteer van aanbiedingen en kortingen in de supermarkt.

6. Zoek naar tweedehands artikelen

Tweedehands artikelen kunnen een geweldige manier zijn om geld te besparen. Zoek naar tweedehands meubels, apparaten, kleding en andere items.

7. Gebruik energiezuinige apparaten

Energiezuinige apparaten verbruiken minder elektriciteit en kunnen u op de lange termijn geld besparen. Zoek naar apparaten met Energy Star-classificatie bij het winkelen voor nieuwe items.

8. Gebruik kortingsbonnen

Coupons zijn een geweldige manier om geld te besparen op boodschappen en andere items. Zoek naar kortingsbonnen in kranten, tijdschriften en online.

9. Profiteer van gratis entertainment

Er zijn tal van gratis activiteiten en evenementen beschikbaar in Ierland. Profiteer van gratis concerten, films en andere evenementen om geld te besparen.

10. Zoek naar belastingvoordelen en kortingen

Controleer of u in aanmerking komt voor belastingvoordeel of -korting. Deze kunnen u helpen uw totale kosten van levensonderhoud te verlagen.

Conclusie

De kosten van levensonderhoud in Ierland kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van waar u woont en uw levensstijl. De meeste mensen kunnen echter verwachten ongeveer € 1.000-1.500 per maand te betalen voor hun basisleven.


Geplaatst: 13-08-2023
Bronnen: Ierse Overheid en CCPC
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook: