Welke verzekeringen heb ik nodig als huurder?

Geschatte leestijd : 4 minuten
Afbeelding@Pixabay, 526663

INLEIDING TOT DE HUURDERSVERZEKERING

Of u nu op het punt staat een kamer of woning te huren of al huurder bent en huur betaalt aan een verhuurder voor de woning waar u woont, u denkt misschien aan een huurdersverzekering.

Wat is een huurdersverzekering precies? Wat dekt het? Moet je het hebben? Wat houdt huurdersaansprakelijkheid in en hoe krijg je daarvoor dekking? Hoe verschilt dit van een reguliere inboedel- en woningverzekering ? Moet u als huurder het gebouw verzekeren? Al deze vragen en meer worden hieronder beantwoord.

Waarvoor dient de huurdersverzekering?

Een huurdersverzekering kan alle bezittingen dekken die u moet beschermen als u in een woning woont waarvoor u huur betaalt. Daarom bestaan ​​er verschillende componenten van de huurdersverzekering, die hieronder worden beschreven.

Wat is een inboedelverzekering voor huurders?

De huurdersverzekering is bedoeld om de spullen te beschermen die eigendom zijn van de persoon of personen die het pand huren, en niet van de verhuurder. Daarom moeten voorwerpen zoals kleding, sieraden, computers, tablets, gadgets, boeken, cd’s of dvd’s en andere persoonlijke bezittingen, waaronder beddengoed, handdoeken, serviesgoed en bestek, gedekt zijn door een inboedelverzekering. Een fiets kan ook gedekt worden.

Bij meubilair hangt het af van wie wat bezit. Indien de woning of het appartement volledig gemeubileerd wordt verhuurd, is de verhuurder eigenaar van de meubels en is hij dus verantwoordelijk voor de verzekering ervan. Als de meubels van u als huurder zijn, moet u ervoor zorgen dat deze gedekt zijn. Bij een deels gemeubileerde woning zijn de meubels van de verhuurder zelf te verzekeren, terwijl u als huurder een dekking dient af te sluiten voor de spullen die u meeneemt of sindsdien heeft aangeschaft.

Als algemene richtlijn geldt dat als u het voorwerp meeneemt wanneer u naar een ander pand verhuist omdat het van u is, het in uw belang is ervoor te zorgen dat het gedekt is.

Wat is een dekking voor accidentele schade?

Sommige verzekeringspolissen omvatten een dekking voor accidentele schade, die standaard kan zijn of waarvoor een extra premie geldt. Deze dekt, zoals de naam al doet vermoeden, schade veroorzaakt als gevolg van een ongeval. Stel je voor dat je hete koffie morst op je gloednieuwe laptop: het vervangen kan honderden, zo niet duizenden euro’s kosten. Dit is het soort scenario dat wordt gedekt door de verzekering tegen onopzettelijke schade.

Wat is een huurdersaansprakelijkheidsverzekering?

Bij sommige huurovereenkomsten kan het een voorwaarde zijn dat er een dekking voor huurdersaansprakelijkheid is, aangezien deze de eigendommen van de verhuurder beschermt tegen schade veroorzaakt door de huurder. Zaken als een gebroken raam of een gebarsten wastafel in de badkamer, of een lek uit een vaatwasser van de huurder, vallen onder een dergelijke polis. Sommige verzekeraars bieden standaard dekking voor huurdersaansprakelijkheid, terwijl andere hiervoor mogelijk extra kosten in rekening brengen. Om deze reden is het onder andere verstandig om alle beleidsbepalingen zeer zorgvuldig door te lezen voordat u afstand doet van uw zuurverdiende geld.

Hebben alle huurders een huurdersverzekering nodig?

Wettelijk bestaat er geen verplichting om een ​​huurdersverzekering af te sluiten. Toch is het verstandig om enige dekking te hebben voor het verlies van uw bezittingen door diefstal, brand of overstroming. Als u waardevolle spullen bezit, zoals een computer, tablet of fiets, kunt u deze het beste verzekeren. Anders moet u de volledige kosten voor vervanging betalen.

Sommige verhuurders bepalen wel dat je een huurdersverzekering nodig hebt als voorwaarde in je contract. Als dit het geval is, moet u een passende polis afsluiten om ervoor te zorgen dat u hieraan voldoet en volledig gedekt bent. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom ze hierom vragen, aangezien schade aan hun armaturen en accessoires hen een aanzienlijke hoeveelheid geld kan kosten om te vervangen.

Moeten huurders een opstalverzekering betalen?

Als u de woning waarin u woont huurt, is het de verantwoordelijkheid van de verhuurder om een ​​opstalverzekering af te sluiten om zijn eigen investering te beschermen. Als zij zowel het meubilair als het gebouw ter beschikking hebben gesteld, zijn zij ook verantwoordelijk voor de verzekering daarvan. Eventuele vaste inrichtingen, zoals keukenblokken, badkuipen, toiletten en wastafels, vallen ook onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder en worden normaliter gedekt door de opstalverzekering.

Kan ik optionele extra’s vergoeden?

Er kan een huurdersverzekering worden afgesloten voor aanvullende zaken naast de zaken die onder een standaardpolis vallen. Het is de moeite waard om te vergelijken wat verschillende verzekeraars bieden, omdat iets dat standaard door het ene bedrijf wordt gedekt, extra kosten kan kosten om bij een ander bedrijf te verzekeren.

Gespecificeerde artikelen

Het is mogelijk dat u bij het afsluiten van de dekking bepaalde voorwerpen van hoge waarde kunt vermelden, zodat deze beschermd zijn, zelfs als u niet thuis bent. Dit wordt ook wel een ‘allrisk’-dekking genoemd.

Niet gespecificeerde artikelen

Dit kan betrekking hebben op minder waardevolle spullen als u niet thuis bent. Er zijn limieten per artikel of categorie van toepassing, dus controleer dit zeer zorgvuldig om vast te stellen of u bepaalde artikelen ook moet dekken.

Fietsen

Het kan zijn dat één of meerdere fietsen onder uw polis vallen. De dekking is mogelijk alleen van toepassing als de fiets zich binnen de perceelsgrens bevindt, maar deze kan ook elders beschermd zijn. Op deze dekking zijn doorgaans specifieke voorwaarden van toepassing. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn dat de fiets onderweg aan een vaste constructie wordt vastgezet. Er geldt zeer waarschijnlijk ook een maximumbedrag dat u per fiets kunt declareren. Als uw fiets meer waard is, moet u waarschijnlijk extra betalen om deze te verzekeren.

Studenten verzekering

Als u in een gedeeld pand woont, bent u blootgesteld aan andere risico’s dan degenen die alleen of als één gezin in een pand wonen. U kunt bijvoorbeeld al uw waardevolle spullen delen met iemand die mogelijk verdwijnt.

Als dit het geval is en je hebt iets dat duur is om te vervangen, dan kun je een speciale studentenverzekering afsluiten. Dit moet betrekking hebben op items die duur zijn om te vervangen, zoals schoolboeken en een laptop, maar ook op uw kleding en andere persoonlijke bezittingen.


Geplaatst: 09-07-2023
Bron: Chill, Ian O’Reilly

Bezoekers lazen ook:

 • Te huur en te koop aangeboden
  Geschatte leestijd : 4 minuten Deze pagina laat u het aanbod zien van woningen die aangeboden worden door leden van de Facebookgroep “Wegwijzer in Ierland”.
 • Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)
  Geschatte leestijd : 4 minuten Inleiding Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen. De belasting is…
 • Nieuwe Home Energy Upgrade Lening
  Geschatte leestijd : 3 minuten Wat is de Home Energy Upgrade Loan? De Home Energy Upgrade Loan is een nieuwe leenregeling met lage rentetarieven voor…
 • Belasting belangrijke info
  Geschatte leestijd : 8 minuten Bijna alle inkomsten zijn aan belasting onderworpen. De belasting op inkomen dat u uit arbeid verdient, wordt door uw werkgever namens de belasting-dienst op uw loon ingehouden. Dit staat bekend als Pay…
 • Inkomenstoets
  Geschatte leestijd : 3 minuten Als u een bijstandsuitkering aanvraagt , moet u een inkomenstoets afleggen. Al uw inkomstenbronnen (bijvoorbeeld contante inkomsten, werkgelegenheid, vermogen en onderhoud) worden beoordeeld…