Woningverzekering: Controleer deze voordat u verlengt

Geschatte leestijd : 2 minuten

De tarieven voor woningverzekeringen zijn gestegen als gevolg van de stijgende kosten van levensonderhoud. De Society of Chartered Surveyors Ireland (SCSI) signaleerde onlangs een stijging van de bouwkosten met 12% in het afgelopen jaar. Dit kan een impact hebben op de kosten van uw verzekeringspremie.

Hoewel velen van ons jaar na jaar bij dezelfde verzekeraar blijven, kan het de moeite waard zijn om dit te veranderen. We hebben onze belangrijkste tips samengesteld om u te helpen de weg naar een betere woningverzekeringsdeal te vinden.

Winkelen

Als de offerte die u van uw verzekeraar heeft ontvangen hoger is dan verwacht, kunt u mogelijk een betere krijgen. U kunt vergelijkingswebsites gebruiken of rechtstreeks contact opnemen met elke verzekeraar om hun beste offerte te krijgen. Het is de moeite waard om rond te shoppen, want misschien krijgt u een betere deal.

Zoek naar kortingen

Verzekeringsmaatschappijen bieden consumenten verschillende kortingen. Deze zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals uw leeftijd, veiligheidsmaatregelen in uw huis, rookmelders etc. Een eenvoudige stap als het installeren van een huisalarm kan uw premie verlagen.

Als u de afgelopen jaren geen claim heeft ingediend, kunt u recht hebben op korting. Informeer bij uw verzekeraar naar deze en andere kortingen waar u voor in aanmerking komt.

Controleer uw eigen risico

Bekijk altijd hoeveel uw eigen risico is wanneer u een offerte aanvraagt. Dit is het bedrag dat u moet betalen voor een succesvolle claim voordat uw verzekeraar het saldo dekt.

Uw eigen risico is bijvoorbeeld € 400,- en u declareert € 1.000,-. De eerste € 400,- moet u zelf uitbetalen, de overige € 600,- vergoedt uw verzekeraar. Het eigen risico varieert per verzekeraar en mogelijk kunt u een lagere verlengingspremie krijgen door een hoger eigen risico te kiezen.

Bereken de kosten voor de wederopbouw

Wanneer u een woningverzekering afsluit, is het van groot belang dat u de kosten voor de wederopbouw in kaart brengt. Dit is hoeveel het zou kosten om uw huis weer op te bouwen als het wordt verwoest, bijvoorbeeld door brand. Pas op dat u de verzekering niet overwaardeert, want dan betaalt u mogelijk te veel voor uw woningverzekering!

Als u daarentegen de wederopbouwkosten te laag inschat, betaalt de verzekeringspolis mogelijk niet genoeg uit om uw huis opnieuw op te bouwen. De SCSI biedt een gratis rekenmachine voor het herbouwen van huizen . U moet dit gebruiken om u te helpen bij het inschatten van uw wederopbouwkosten. Het is belangrijk dat u uw huis verzekert voor het volledige bedrag dat het kost om het te vervangen, en niet voor de marktwaarde.

Let op!

Zorg ervoor dat u uw woning niet onderverzekert. Als u uw woning en inboedel te laag verzekert, krijgt u bij gedeeltelijke of volledige schade mogelijk niet het volledige bedrag dat nodig is om de woning weer op te bouwen, te repareren of te vervangen. U bent zélf verantwoordelijk voor het vaststellen van het verzekerde bedrag.


Geplaatst: 06/03/2024
Bron: CCPC

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …