Zeecontainer als Tiny House

Geschatte leestijd : 4 minuten

Inleiding

Er gaat niets boven een crisis om innovatie te inspireren. Met torenhoge vastgoedprijzen, langdurige bouwvertragingen en een ernstig tekort aan aanbod, hebben velen in Ierland geen andere keus dan creatief om te gaan met hun woonsituatie. 

In een tijdperk waarin steeds meer aandacht wordt besteed aan duurzaamheid, is een van de aantrekkelijkere opkomende oplossingen het hergebruiken van zeecontainers om huizen te bouwen.

Ja, die grote lelijke dozen hoog gestapeld op de achterkant van zeevarende tankers. Blijkt dat ze een redelijk goed skelet bieden waarop een huis kan worden gebouwd en dat ze door hun stapelbaarheid gemakkelijk kunnen worden uitgebreid. Als liefhebber van kleine ruimtes vind ik dit uitgangspunt zeer overtuigend, en blijkbaar ook een groot deel van de Ierse bevolking: ‘Containerwoningen’ is momenteel een van de snelst groeiende Google-zoekopdrachten in Ierland.

Als reactie op de vraag zijn slimme Ierse bedrijven de uitdaging aangegaan en bieden ze alles van basisaanpassingen aan containers tot volledig ingerichte sleutelklare woningen, die aan u worden geleverd op de achterkant van een vrachtwagen.

Ervan uitgaande dat u land heeft, kunnen containerwoningen een uitstekende manier zijn om uw bouwkosten laag te houden en u sneller bij u thuis te krijgen.

Waarom zeecontainers?

De belangrijkste voordelen van een zeecontainerhuis zijn betaalbaarheid, snelle bouwtijd en potentiële milieuvriendelijkheid. Zeecontainers bieden een vooraf gebouwde structuur die relatief stevig is en de juiste maat en hoogte heeft voor een klein huis. Ze zijn er in standaardafmetingen – meestal 10ft, 20ft of 40ft – en natuurlijk kunnen ze gemakkelijk worden vervoerd, de combinatie hiervan verlaagt hun bouwtijd en -kosten omdat ze in een fabriek uniform kunnen worden aangepast en vervolgens naar de locatie kunnen worden vervoerd.

Er zijn er genoeg beschikbaar, en in theorie zijn ze duurzaam omdat u een eerder gebruikt artikel recyclet (daarover later meer).

Zeecontainers zijn gemaakt van cortenstaal dat stevig, roestbestendig en weerbestendig is. Het is ook gemakkelijk lasbaar, waardoor aanpassingen zoals raam- en deurkozijnen of het toevoegen van extra containers mogelijk zijn.

Ze hebben verstevigde hoeken zodat ze veilig kunnen worden opgetild door een kraan, zelfs wanneer ze volledig zijn beladen, en de vloeren zijn verstevigd met balken om te voorkomen dat vocht door contact met de grond naar binnen sijpelt. Tot nu toe zo goed voor residentiële doeleinden, toch?

Waar kunt u zeecontainers krijgen?

Zeecontainers zijn niet moeilijk te vinden. Voor een huis heeft u minimaal één 40ft zeecontainer nodig die ongeveer 300 vierkante meter aan leefruimte zou bieden.

Een snelle blik op DoneDeal onthulde tal van nieuwe en gebruikte containers voor minder dan € 5.000. Sommige professionele wederverkopers, zoals Titan, beoordelen hun gebruikte containers, wat erg nuttig is.

Het is een goed idee om ervoor te zorgen dat uw container wind- en weerbestendig is gecertificeerd. U kunt dan uw container laten aanpassen (of zelf doen), of u kunt ervoor kiezen om een ​​volledig aangepaste containerwoning te kopen. GTL Container Homes in Dundalk biedt een reeks betaalbare, kant-en-klare containerwoningen die op uw locatie worden afgeleverd – hun 40ft-woning met één bed begint bij € 59.950 (prijs overgenomen van gtl-container-homes.com).

Wat moet u toevoegen?

Zodra u uw zeecontainer (of containers) heeft, moeten er aanpassingen worden gedaan om deze leefbaar te maken. Natuurlijk heb u deuren en ramen nodig, dus er moeten grote gaten in de zijkanten worden gesneden die vervolgens moeten worden verstevigd.

Als u containers combineert om uw huis uit te breiden, moeten deze aan elkaar worden gelast en kan extra ondersteuning nodig zijn als u containers op elkaar stapelt. Het zal geïsoleerd moeten worden, wat lastig kan zijn gezien de dunheid van de muren. Het is een goed idee om de verf te laten controleren – een deel van de verf waarmee containers orkanen op zee kunnen doorstaan, kan giftig zijn. U moet ook een loodgieter en elektricien inschakelen die weten hoe ze met zeecontainers moeten werken. 

Het kan misschien nodig zijn om een ​​nieuw dak te plaatsen. Als u de gereedschappen, vasthoudendheid en vaardigheden hebt, kan dit allemaal voor vrij lage kosten worden gedaan. Zo niet, dan kunt u een aantal Ierse bedrijven contracteren die gespecialiseerd zijn in het ombouwen van containerwoningen.

Overwegingen

U hebt land nodig, een fundering en een aansluiting op nutsvoorzieningen. En natuurlijk… hebt u een bouwvergunning nodig. Planning kan erg lastig zijn – in bepaalde regio’s is het pad geplaveid, maar in andere regio’s kan de nieuwheid van een zeecontainerhuis resulteren in een langdurig aanvraagproces.

Hoewel de industriële esthetiek u misschien aanspreekt, spreekt het uw buren misschien niet aan en daarom moet u misschien de buitenkant bekleden om het beter bij de plaats te laten passen (resulterend in hogere kosten). U kunt ook problemen tegenkomen met meubels – containers zijn zo smal gemaakt dat ze in treinen passen, wat niet veel goeds voorspelt voor uw droom van een gigantische L-vormige bank.

Ingebouwd meubilair is een aanbevolen optie voor uw containerhuis. Ten slotte kan een lange levensduur een factor zijn — zeecontainers zouden 20-25 jaar moeten meegaan zoals ze zijn, wat kan worden verlengd door zorgvuldige maatregelen om roest te voorkomen.

Zijn zeecontainers duurzaam?

Of u nu nieuw of gebruikt koopt, daar komt dan het duurzaamheidselement in het geding: een nieuwe of zeer licht gebruikte zeecontainer uit de roulatie halen om er een huis mee te bouwen, is niet de meest duurzame optie. Het herbestemmen van een oude zeecontainer die jarenlang dienst heeft gedaan en niet meer in gebruik is, is geen slechte manier om hem te recyclen.
Wees echter voorzichtig met gebruikte zeecontainers – u weet niet altijd welke deuken het onderweg heeft opgelopen die de structurele integriteit in gevaar kunnen brengen.
Er is ook de vraag wat het voorheen bevatte – wat als het gevaarlijke materialen waren die een residu hebben achtergelaten? Ten slotte is de hoeveelheid staal in een container veel voor één huis – sommigen zeggen dat het misschien beter is om de container als schroot te recyclen. Duurzaamheid is zelden een eenvoudig onderwerp!

Bekijk hier meer informatie over verbouwen


Geplaatst: 30 april 2023
Bron: Jennifer Sheahan, Irish Examiner
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …