Bedrijf failliet gegaan, wat zijn mijn rechten

Geschatte leestijd : 4 minuten

Inleiding

Bedrijven stoppen om verschillende redenen met hun activiteiten. Als u wordt getroffen door een bedrijfssluiting, bent u mogelijk niet zeker van uw consumentenrechten.

De termen die in bewind gaan , curatorschap , liquidatie of curatele zijn allemaal termen die worden gebruikt om te beschrijven waar een bedrijf het risico loopt of failliet gaat. Lees meer over het sluiten of verkopen van een bedrijf .

Wanneer een bedrijf wordt gesloten of failliet is gegaan, kunt u geld verliezen als:

 • U heeft het volledige bedrag betaald voor een product dat niet is geleverd of een dienst die niet is geleverd
 • Je hebt een aanbetaling gedaan
 • Je hebt een cadeaubon of cadeaukaart gekocht die nog niet is gebruikt
 • U heeft een product gekocht dat defect is

Algemene tips rond bedrijfssluitingen

Als u het bedrijf niet kunt bereiken of als u wilt controleren of het bedrijf failliet is gegaan, controleer dan hun naam op het Companies Registration Office (CRO) . Informatie over bedrijven gevestigd in het Verenigd Koninkrijk kunt u vinden op Companies House .

 • Bezoek het bedrijfspand of de website – Controleer of er een bericht is geplaatst met meer contactgegevens.
 • Ontdek uw mogelijkheden om de betaling te annuleren – Als u met een creditcard of bankpas heeft betaald, neem dan contact op met uw bank om te zien of de kosten kunnen worden teruggedraaid omdat de goederen en diensten niet zijn ontvangen. Dit staat bekend als chargeback .
 • Onderzoek of het bedrijf een licentie heeft of lid is van een organisatie . In sommige gevallen heeft u mogelijk recht op een compensatie. Als een erkend reisbureau bijvoorbeeld failliet gaat en de betaalde reisdiensten niet worden geleverd, komt u mogelijk in aanmerking voor een claim onder hun bescherming tegen insolventie.

Wat zijn mijn rechten?

Of u uw geld terugkrijgt, hangt af van het individuele geval. Wanneer een bedrijf sluit, zijn veelvoorkomende problemen:

 • Het bedrijf is failliet verklaard
 • Er is een nieuwe eigenaar
 • U heeft een ongebruikte cadeaubon of tegoedbon
 • U heeft een aanbetaling gedaan, maar de goederen of dienst niet ontvangen
 • Uw goederen zijn nu defect

Het bedrijf wordt geliquideerd of onder curatele gesteld

Als er een vereffenaar of curator (liquidator of receiver) is aangesteld, wordt de vennootschap niet langer geleid door de eigenaren. Het bedrijf is doorgaans geld schuldig aan meerdere schuldeisers (een persoon of bedrijf waaraan het bedrijf geld schuldig is). Als een bedrijf failliet gaat voordat u een product of dienst krijgt, bent u ook schuldeiser.

Vraag de gegevens op van de vereffenaar of curator (de persoon die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de schulden van het bedrijf) en dien schriftelijk een claim in. U moet het volgende opgeven:

 • Details over het product waarvoor u heeft betaald
 • Precies hoeveel geld u verschuldigd bent
 • Wat u wilt dat ze doen (bijvoorbeeld de bezorging van het artikel of volledige terugbetaling regelen)

Er is echter geen garantie dat uw claim succesvol zal zijn. Er zijn regels voor de voorrang die aan verschillende schulden moet worden gegeven. Normaal gesproken wordt u behandeld als concurrente schuldeiser (unsecured creditor). Inkomsten, banken en werknemers van het bedrijf zijn verzekerde schuldeisers, dus zij krijgen hun geld eerder terug dan klanten. Dit betekent dat nadat de preferente schuldeisers (secured creditors) hebben gekregen wat hen verschuldigd is, er mogelijk geen geld meer over is om u te betalen.

Als er een nieuwe eigenaar is

Als het bedrijf aan een nieuwe eigenaar is verkocht, moet u nagaan of deze de verplichtingen van de vorige eigenaar heeft overgenomen en bereid is claims te honoreren. De nieuwe eigenaar mag niet:

 • Verantwoordelijk zijn voor het voltooien van bestellingen die bij de vorige eigenaar zijn geplaatst voor niet-geleverde goederen en diensten
 • Cadeaubonnen of cadeaubonnen uitgegeven door de vorige eigenaar moeten worden gehonoreerd
 • Repareer defecte producten die door de vorige eigenaar zijn verkocht

Ik heb een ongebruikte cadeaubon of tegoedbon

Als het bedrijf waarvoor u een voucher of creditnota heeft failliet gaat, heeft u geen formeel recht op terugbetaling. Dit komt omdat zowel een cadeaubon als een tegoed de verantwoordelijkheid van de vorige eigenaar zijn. De voucher wordt een schuld die het bedrijf niet heeft betaald en u bent een concurrente schuldeiser.

Het is nog steeds de moeite waard om te vragen of de bewindvoerder, curator, curator of nieuwe eigenaar de voucher zal honoreren, maar de kans is klein dat u geld terugkrijgt.

Ik heb een aanbetaling gedaan of mijn product is in bestelling

Als u een aanbetaling heeft gedaan voor goederen of diensten en het bedrijf failliet gaat voordat de levering heeft plaatsgevonden, kan het erg moeilijk zijn om het artikel waarvoor u hebt betaald of uw geld terug te krijgen.

Neem contact op met de bewindvoerder, curator of curator om te kijken of u uw product of geld terug kunt krijgen. Het bedrijf heeft mogelijk geen geld meer om u te betalen.

Als u de aanbetaling met een bankpas of creditcard heeft betaald, neem dan contact op met uw bank of kaartaanbieder om te zien of deze de transactie via het terugboekingsproces zal terugdraaien.

Ik ben nog steeds geld schuldig aan iets dat ik op krediet heb gekocht

Als u nog steeds geld verschuldigd bent voor iets dat u op krediet hebt gekocht (bijvoorbeeld via huurkoop), moet u nog steeds uw betalingen doen, zelfs als het bedrijf sluit. Het krediet wordt verstrekt via een financieringsmaatschappij die los staat van de detailhandelaar.

Hoe zit het met gebrekkige goederen of diensten?

Wanneer een goed defect is, heeft u over het algemeen het recht om de verkoper om reparatie , vervanging of terugbetaling te vragen . Als het bedrijf echter failliet is gegaan, wordt het moeilijker om dit op te lossen.

Om een ​​defect artikel te laten repareren, vervangen of geld terug te krijgen, kunt u het volgende proberen:

 • Neem contact op met de nieuwe eigenaar, bewindvoerder, curator of curator om te zien of zij het probleem voor u kunnen oplossen
 • Controleer of er een fabrieksgarantie of garantie op het product zit.

Als er sprake is van garantie of garantie, controleer dan de algemene voorwaarden om te zien:

 • Of het nog geldig is (het is bijvoorbeeld niet verlopen)
 • Of de storing gedekt is en waar u recht op heeft
 • Hoe u een claim kunt indienen

Volg het aangegeven claimproces en neem zo snel mogelijk contact op met de fabrikant.

Waar u meer hulp kunt krijgen

Als een bedrijf failliet is gegaan en u niet heeft gekregen waar u voor betaald heeft, kunt u proberen uw geld terug te krijgen door een terugboeking aan te vragen. Dit geldt alleen als u het product of de dienst met uw pinpas of creditcard heeft betaald. Neem contact op met uw bank of kaartaanbieder om te zien of deze de transactie terugdraait (ook wel het terugboekingsproces genoemd).

Sommige andere betaalmethoden kennen ook beschermingsregelingen (bijvoorbeeld PayPal-kopersbescherming). Hier leest meer over terugboekingen .

Meer informatie

Neem contact op met de Competition and Consumer Protection Commission (CCPC) voor advies en ondersteuning:

Commissie voor Mededinging en Consumentenbescherming

Bloom House
Spoorwegstraat
Dublin 1
D01 C576

Openingstijden: Lijnen zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur

Tel: (01) 402 5555 en (01) 402 5500

Homepagina: http://www.ccpc.ie


Geplaatst: 14/02/2024
Bron: Ierse Overheid

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …