Wat u moet weten als u uw huis verwarmt met brandhout

Geschatte leestijd : 4 minuten

Inleiding

Bij correct en veilig gebruik is brandhout een uitstekende hernieuwbare warmtebron. Volgens de meest recente informatie van de State Housing Authority verwarmt 13,5 procent van de huishoudens in Ierland met brandhout.

Als houtverwarming nieuw voor u is, ga er dan niet van uit dat u, alleen omdat uw huis een open haard of houtkachel heeft en een schoorsteen die uit het dak steekt, klaar bent om een ​​lucifer aan te steken. Hier zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden voordat u uw woning met hout gaat verwarmen. 

Wat is brandhout?

In de eenvoudigste bewoordingen is brandhout al het hout dat wordt verzameld om als brandstof voor verwarming te gebruiken. Over het algemeen wordt brandhout niet sterk verwerkt en zit het in een soort stam of tak. Brandhout kan gekruid of ongekruid zijn, hardhout of zachthout.

Ken uw hout

Niet al het brandhout is op dezelfde manier gemaakt. U wilt brandhout dat gekruid is. Gekruid hout is afkomstig van bomen die zijn gekapt en minimaal zes maanden hebben laten drogen. Het meeste doorgewinterde hout is minstens een jaar oud en het vocht uit de cellen van de boom en het sap heeft de kans gehad om te verdampen.

Niet-gekruid hout wordt gewoonlijk groen brandhout genoemd en is vaak pas gekapt, waardoor het nog steeds een hoog vochtgehalte heeft. Niet alleen produceert groen hout minder warmte wanneer het in uw houtoven wordt verbrand, maar het kan er ook voor zorgen dat een brandbare substantie, creosoot genaamd, zich ophoopt aan de binnenkant van uw schoorsteen. Een opeenhoping van creosoot is een belangrijke oorzaak van schoorsteenbranden.

Het is ook belangrijk om te weten uit welke soort bomen uw brandhout komt. Hardhout zoals esdoorn, beuk, es of eik en de meeste fruitbomen produceren een hetere en langere brandtijd. Deze bomen bevatten ook de minste hoeveelheid pek of sap en zijn dus schoner in de omgang.

Naaldhout zoals espen of wilgen is slecht brandhout, omdat het snel brandt en weinig warmte afgeeft. Tegelijkertijd is het geen slecht idee om een ​​kleine hoeveelheid ander zachthout, zoals sparren-, sparren- of dennenhout, door uw hardhout te mengen. Deze bomen verbranden snel en kunnen een grote hulp zijn om uw dichtere hout voor de dag te laten branden.

Hoeveel hout heb ik nodig?

Brandhout wordt verkocht in eenheden die ‘cords’ worden genoemd. Een gestapeld cord van hout is 1,20 meter breed, 1,20 meter hoog en 2,5 meter lang. De algemene vuistregel is om drie cords brandhout te gebruiken om 1000 vierkante meter woonruimte te verwarmen tijdens een zeer koude winter. Dat hangt uiteraard af van het rendement van uw kachel, hoe goed de warmte in uw huis circuleert en hoe warm u uw woonruimte wilt houden. Koop bij twijfel meer hout dan u denkt nodig te hebben. Het overgebleven hout kunt u het jaar daarop altijd weer gebruiken.

De keuze van de warmteopbrengst of het vermogen is belangrijk en afhankelijk van de volgende factoren:
          Of de haard of kachel als hoofd- of sfeerverwarming dient;
          De grootte van de ruimte die de kachel of haard mag verwarmen;
          De isolatie van het pand;
          Aanwezigheid van centrale verwarming;
          Wanneer de haard of kachel wordt gestookt.
1 kW (1000 Watt) is gelijk aan 3412 BTU/u. (British Terminal Unit)

Hoe kom ik aan mijn brandhout?

Als u land bezit met staand hout en weet hoe u veilig een kettingzaag kunt gebruiken om een ​​boom te vellen en in stukken te hakken, kunt u uw eigen hout oogsten. Of u kunt een professional inhuren om uw hout te oogsten. Voor de meeste mensen is de eenvoudigste manier om aan brandhout te komen echter door te bestellen bij een gerenommeerde dealer.

Een andere goede manier om een ​​gerenommeerde brandhouthandelaar te vinden, is door mensen te vragen die al meerdere seizoenen brandhout kopen. Wees niet bang om een ​​houthandelaar te ondervragen over waar, wanneer en hoe hij het verkochte hout heeft geoogst.

Hoe komt mijn brandhout aan?

Er zijn veel mogelijkheden in welke vorm uw hout geleverd kan worden. Wat u kiest, hangt af van hoeveel werk u wilt doen. U kunt boomlengte kopen, en dat is precies hoe het klinkt. Uw hout zal worden geleverd als lange boomstammen waarvan de takken zijn verwijderd. Met hout van boomlengte moet u of iemand anders het in stukken zagen en opsplitsen in een formaat dat in uw houtkachel past.

Sommige dealers leveren hout dat bekend staat als “gesneden en gespleten” in de lengte die u aanvraagt. Dealers die gekapt en gespleten hout verkopen, leveren dit vaak per kiepwagen, waardoor u kunt kijken naar een berg brandhout die moet worden opgestapeld in een ordelijke stapel die de hele winter toegankelijk is. Ook wordt hout geleverd in grote zakken die bij uw huis worden geplaatst, die kunt leegpakken of afdekken met een zeil.

Hoeveel betaal ik voor brandhout?

De prijzen voor brandhout in Ierland zijn divers en verschild van het soort hout en de regio waar u woont. Het is verstandig om bij verschillende leveranciers prijs op te vragen. Ga ook zelf kijken naar de kwaliteit van het hout voordat u besteld!

Waar bewaar ik mijn brandhout?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om in één keer zoveel mogelijk brandhout in huis te halen, is dit geen goed idee. Met elk stuk brandhout dat u in huis haalt, loopt u het risico dat u ongewenste lifters zoals mieren, spinnen of andere insecten binnenbrengt.

Het betere plan is om uw hout buiten op te slaan, beschermd tegen de elementen, onder een afdak of zelfs een zeildoek. Vervolgens kunt u een paar stukken hout tegelijk binnenbrengen als u dat nodig heeft. Bewaar het hout niet direct op de grond om te voorkomen dat vocht zich ophoopt op de onderste houtlagen. Gebruik in plaats daarvan een houten pallet of een soort verhoogd platform om uw hout te ondersteunen. Zorg er wel voor dat hij op een plek staat waar u de hele winter terecht kunt.

Overschakelen van openhaard naar een kachel

Onze ervaring die veiligheid en geld heeft opgeleverd!

Om veilig de kachel aan te sluiten hebben wij een aannemer gevraagd om dit voor ons te doen. Al snel constateerde hij dat de schoorsteen beschadigd was en adviseerde hij ons een schadebeoordelingsbedrijf (assessor) in te schakelen.
De assessor nam de schade op en diende namens ons een claim in bij de verzekeringsmaatschappij. De claim werd voor 100% uitbetaald waarmee wij de kosten van de aannemer konden voldoen.

Het aansteken van een houtkachel


Geplaatst: 24-09-2023
Bron: BangorDailyNews, Julia Bayly
Afbeelding: Pixabay, Uschi_Du

Bezoekers lazen ook:

 • Te huur en te koop aangeboden
  Geschatte leestijd : 4 minuten Deze pagina laat u het aanbod zien van woningen die aangeboden worden door leden van de Facebookgroep “Wegwijzer in Ierland”.
 • Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)
  Geschatte leestijd : 4 minuten Inleiding Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen. De belasting is…
 • Nieuwe Home Energy Upgrade Lening
  Geschatte leestijd : 3 minuten Wat is de Home Energy Upgrade Loan? De Home Energy Upgrade Loan is een nieuwe leenregeling met lage rentetarieven voor…
 • Belasting belangrijke info
  Geschatte leestijd : 8 minuten Bijna alle inkomsten zijn aan belasting onderworpen. De belasting op inkomen dat u uit arbeid verdient, wordt door uw werkgever namens de belasting-dienst op uw loon ingehouden. Dit staat bekend als Pay…
 • Inkomenstoets
  Geschatte leestijd : 3 minuten Als u een bijstandsuitkering aanvraagt , moet u een inkomenstoets afleggen. Al uw inkomstenbronnen (bijvoorbeeld contante inkomsten, werkgelegenheid, vermogen en onderhoud) worden beoordeeld…