Betaalbare woning aankoopregeling van de lokale overheid

Geschatte leestijd : 6 minuten

Wat is de betaalbare aankoopregeling van de lokale overheid?

Het Local Authority Affordable Purchase Scheme helpt mensen met een gemiddeld inkomen nieuwe huizen te kopen tegen gereduceerde prijzen. Nieuwe woningen onder deze regeling komen in gebieden waar de woningbehoefte het grootst is en waar de betaalbaarheid een probleem is. De gemeente neemt een procentueel belang in uw woning dat de prijsdaling dekt. Koopt u de woning dus met 20% korting, dan heeft de gemeente een belang van 20% in uw woning.

Na 40 jaar of als u uw woning verkoopt, moet u het belang van de gemeente terugkopen, maar u kunt het op elk moment daarvoor terugbetalen. Deze regeling is bedoeld voor starters, maar er zijn enkele uitzonderingen.

Er is ook de First Home Scheme , waarbij de staat en deelnemende banken tot 30% van de kosten van uw nieuwe woning betalen in ruil voor een belang in uw woning.

Kom ik in aanmerking voor de regeling voor betaalbare aankopen van de lokale overheid?

Om voor deze regeling in aanmerking te komen, moet u aan bepaalde inkomens-, eigendoms- en ingezetenschapscriteria voldoen, zie hieronder.

Uw inkomen en spaargeld

Om in aanmerking te komen voor de regeling moet:

 • Uw inkomen onder een bepaald niveau liggen. Dit berekent u door uw bruto jaarinkomen met 4 te vermenigvuldigen. Dit getal heet uw ‘koopkracht’ en moet dan minder dan 85,5% van de open marktwaarde van de betaalbare woning bedragen.

OF

De marktwaarde van de eigendommen wordt overeengekomen door de lokale overheid die de regeling beheert voordat de regeling van start gaat.

Hoe uw inkomen wordt beoordeeld

In het Beleid ter beoordeling van het inkomen uit betaalbare woningen wordt gedetailleerd beschreven hoe uw huishoudinkomen door de lokale autoriteiten wordt beoordeeld voor deze regeling. Het bevat informatie over welke inkomsten wel en welke inkomsten niet in aanmerking worden genomen. Zo worden bepaalde sociale uitkeringen buiten beschouwing gelaten.

Storting en spaargeld

U dient een minimale aanbetaling te doen van 10% van de aankoopprijs van de woning. Als u echter een spaargeld heeft boven een bepaald bedrag, komt u mogelijk niet in aanmerking voor de regeling.

U kunt het geld krijgen om de borg voor het huis te dekken en nog eens € 30.000. Alles daarboven wordt toegevoegd aan uw koopkracht. En als deze boven de 95% van de marktwaarde van de woning komt, komt u niet in aanmerking voor de regeling.

Eigendom

U moet een starter zijn of een ‘nieuwe start’-aanvrager.

U bent een starter als:

 • U nog niet eerder een woning hebt gekocht of gebouwd om in te wonen.
 • U bezit of geen belang hebt in enig onroerend goed in Ierland of in het buitenland.

Let op: U kunt in aanmerking komen als de woning waarin u geïnteresseerd bent niet meer geschikt is voor uw huishouden.

U bent een ‘nieuwe start’ aanvrager als u voorheen een woning bezat, maar daar geen financieel belang meer bij hebt omdat:

 • U nu gescheiden bent, gescheiden of uw relatie is beëindigd
 • U persoonlijk insolvent of failliet bent gegaan

De regeling geldt alleen voor woningen die u als woning koopt. U moet er wonen als uw normale woonplaats.

Leeftijd en woonplaats

U moet ouder zijn dan 18 jaar en het recht hebben om voor onbepaalde tijd in Ierland te wonen.

Hoeveel gaat mijn nieuwe woning kosten?

De prijs die u betaalt voor uw nieuwe woning en het aandeel dat de gemeente daarin krijgt, worden door de gemeente berekend. Bij deze berekening wordt rekening gehouden met uw maximale hypotheekcapaciteit en de door de gemeente vastgestelde minimumprijs voor de woning. Deze berekeningen worden gedaan conform de regelgeving . Het maximale aandelenaandeel dat de gemeente in uw woning krijgt is 40% en het minimum is 5%.

Voor uw aandeel in de woning kunt u een hypotheek afsluiten bij een bank of financiële instelling. Mogelijk zijn ook de woninglening van de lokale overheid en de regeling Hulp bij kopen beschikbaar.

Hoe vraag ik de regeling voor betaalbare aankopen van de lokale overheid aan?

Elke lokale overheid introduceert zijn eigen betaalbare huisvestingsprogramma en beheert het aanvraagproces. Als er woningen beschikbaar komen in het kader van de regeling, worden deze gepubliceerd op de website van de gemeente en in een plaatselijke krant.

De advertentie bevat details over de regeling, inclusief hoe en wanneer u zich kunt aanmelden. Je vraagt ​​betaalbare woningen aan zodra deze beschikbaar komen en worden geadverteerd, er is geen centraal aanvraagsysteem. Op de website van Affordable Homes vindt u ook een lijst met beschikbare woningen .

In de meeste gevallen solliciteert u online, waar u uw gegevens invoert en eventuele aanvullende documentatie uploadt. In de aanvraag moet u:

 • Uw persoonlijke gegevens opgeven, zoals uw naam, geboortedatum en PPS-nummer
 • Bevestigen dat u een starter of een nieuwe startaanvrager bent
 • Een bewijs meesturen van uw bruto jaarinkomen
 • Zorgen voor bewijsstukken van een storting en eventueel spaargeld, bijvoorbeeld bankafschriften
 • Stuur een bewijsstuk mee hoe u de woning gaat betalen, bijvoorbeeld een principeakkoord hypotheek of een hypotheekcalculator
 • Zorgen voor een bewijs van uw recht om in Ierland te wonen

U dient een woning aan te vragen die u zich met de regeling kunt veroorloven en die past bij de grootte van uw huishouden. U moet uw aanvraag uiterlijk op de sluitingsdatum van de regeling indienen.

Hoe worden aanvragen geprioriteerd?

Indien er meer aanvragen zijn dan woningen beschikbaar, worden de aanvragen geprioriteerd op basis van het Prioriteitsplan van de gemeente. Het Prioriteitenstelsel moet prioriteit geven aan ten minste 70% van de eenheden op basis van:

 1. Hoe geschikt de woning is voor de grootte van uw huishouden. Zo krijgen huishoudens met minimaal 3 personen voorrang op een woning met 4 slaapkamers.
 2. Wanneer er geschikte aanvragen worden ontvangen.

De resterende 30% van de eenheden krijgt prioriteit op basis van hoe geschikt het onroerend goed is voor het huishouden en vervolgens op basis van eventuele aanvullende vereisten die de lokale overheid in hun prioriteitsprogramma heeft vastgesteld. Zij kunnen bijvoorbeeld voorrang geven aan aanvragen van mensen die in hun eigen gemeentegebied wonen.

Wat gebeurt er als mijn aanvraag voor een betaalbare woning succesvol is?

Als uw aanvraag succesvol is, ontvangt u een aanbiedingsbrief van de gemeente. Uw gegevens worden aan de ontwikkelaar doorgegeven en u wordt uitgenodigd om de site te bezoeken en uw huis te kiezen. Mogelijk moet u op dit moment een aanbetaling doen om de woning veilig te stellen. U moet een advocaat (solicitor) inschakelen om het juridische werk te doen dat gepaard gaat met het kopen van uw betaalbare huis.

U heeft een contract met de gemeente waarin de regels staan ​​over het aandeel dat zij in uw woning hebben. Dit contract wordt een Affordable Dwelling Purchase Arrangement genoemd. U ondertekent dit contract vóór of gelijktijdig met het ondertekenen van uw standaard verkoopcontract met de ontwikkelaar.

Kan ik het eigen vermogen van de gemeente in mijn woning terugkopen?

Na 40 jaar moet u het aandelenkapitaal van de gemeente in uw woning terugkopen. Maar u kunt het vóór die tijd terugkopen en u kunt het op elk moment terugbetalen. U kunt het volledige aandelenaandeel in één keer terugkopen of het gedeeltelijk terugbetalen als u zich dat kunt veroorloven. De minimale aflossing bedraagt ​​echter € 10.000.

Als u besluit uw woning te verkopen, moet u de overwaarde van uw woning afbetalen. Als u overlijdt, moet het eigen vermogen ook worden afbetaald.

Het aandeel in uw woning is een percentage van de marktwaarde van uw woning. Dus als de vastgoedprijzen stijgen, zal het bedrag dat u moet terugbetalen ook stijgen. Als u bijvoorbeeld uw onroerend goed in 2023 voor € 380.000 heeft gekocht en de gemeente een eigen vermogen van 20% of € 76.000 heeft verstrekt en u het aandelenaandeel in 2025 wilt terugkopen wanneer het onroerend goed wordt gewaardeerd op € 400.000, moet u Hiervan 20%, zijnde € 80.000.

Wat moet ik doen als ik een huis heb gekocht in het kader van een eerder betaalbaar woningbouwprogramma?

Er waren vóór deze regeling een aantal vergelijkbare betaalbare woningbouwprojecten, maar deze zijn in 2011 stopgezet. Er wonen echter nog steeds mensen in huizen die zij in het kader van deze regelingen hebben gekocht. In dit hoofdstuk leest u wat er gebeurt als u een woning die u in een van deze regelingen heeft gekocht, wilt verkopen.

Als u uw huis binnen twintig jaar verkoopt, moet u aan de gemeente een percentage van de opbrengst van de verkoop betalen, de zogenoemde ‘clawback’. Dit percentage is het procentuele verschil tussen de verkoopprijs en de marktwaarde van de woning. Dit bedrag wordt jaarlijks met 10% verlaagd nadat u de woning 10 jaar in bezit heeft gehad. Verkoopt u uw woning dus na 20 jaar, dan hoeft u geen terugvordering aan de gemeente te betalen.

Voor het berekenen van de hoogte van de terugvordering aan de gemeente wordt de marktwaarde op het moment van verkoop van uw betaalbare woning gebruikt. Als het verschil tussen de oorspronkelijke verkoopprijs en de marktwaarde kleiner wordt, wordt ook het bedrag dat aan de gemeente verschuldigd is, kleiner. Als de opbrengst uit de verkoop van uw betaalbare woning lager is dan de daadwerkelijk betaalde initiële prijs, hoeft u geen percentage van de verkoopopbrengst aan de gemeente te betalen.

Lees meer over wonen in een betaalbare woning onder de eerdere betaalbare woningbouwregelingen.

Meer informatie

Affordable Homes heeft een FAQ over de regeling ontwikkeld . Ze hebben ook een stapsgewijze handleiding voor het kopen van een betaalbare woning .

De kwalificatiecriteria voor deze regeling zijn vastgelegd in de Affordable Housing Act 2021 en de Affordable Housing Regulations 2023 . Elke gemeente gebruikt deze regeling en haar eigen voorrangsregeling bij de beoordeling of u voor de regeling in aanmerking komt.


Geplaatst: 31-10-2023
Bron: Ierse Overheid

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …