Starterssubsidie, First Home Scheme

Geschatte leestijd : 8 minuten

Wat is de First Home-Scheme?

De First Home Scheme (FHS) is een betaalbare huisvestingsregeling die u ondersteunt bij het kopen van een nieuwe woning of het bouwen van uw eerste huis.

De FHS is een aandelenregeling. Dit betekent dat de overheid en deelnemende banken tot 30% van de kosten van uw nieuwe woning betalen in ruil voor een belang in de woning. Als u wilt, kunt u de inzet op elk moment terugkopen, maar dat hoeft niet.

Wie heeft toegang tot de FHS?

De regeling is landelijk beschikbaar voor:

 • Starters en bepaalde andere mensen die een nieuwe woning willen kopen
 • Mensen die op eigen terrein hun eerste huis willen bouwen, en bepaalde andere mensen die een nieuw huis willen bouwen. (De regeling werd in september 2023 uitgebreid tot mensen die hun eigen nieuwe huis bouwden.)
 • Mensen die de woning die ze huren willen kopen omdat hun verhuurder de woning verkoopt. Deze versie van de FHS staat bekend als de  Tenant Home Purchase Scheme. Zie informatie hierna.

Kom ik in aanmerking voor de FHS?

Om in aanmerking te komen voor de First Home Scheme moet u aan bepaalde criteria voldoen.

1. U moet een starter zijn of een ‘nieuwe start’-aanvrager die een nieuwe woning koopt of bouwt

U bent een starter als :

 • U nog niet eerder een woning hebt gekocht of gebouwd om in te wonen.
 • U geen bezit of belang hebt in enig onroerend goed in Ierland of in het buitenland.

U komt niet in aanmerking als starter als u een woning in het buitenland heeft gehad of eerder een woning hebt geërfd.

U bent een ‘nieuwe start’ aanvrager als u voorheen een woning bezat, maar daar geen financieel belang meer bij hebt omdat :

 • U nu gescheiden bent, gescheiden of uw relatie is beëindigd
 • U persoonlijk insolvent of failliet bent gegaan

Als u de woning samen met iemand anders koopt of bouwt, moet deze ook een starter of starter zijn.

2. U moet ouder zijn dan 18 jaar

Om in aanmerking te komen moet u ook ouder zijn dan 18 jaar en het recht hebben om in Ierland te wonen.

3. U moet in de woning wonen en deze moet nieuw zijn

De regeling geldt alleen als u de woning koopt of bouwt als woning. U moet er wonen als uw enige woonplaats.

Als u een woning koopt, moet het een nieuwbouwwoning in een particuliere ontwikkeling zijn.

Als u uw eigen huis bouwt:

 • Het onroerend goed moet worden gebouwd op een perceel dat u bezit of koopt
 • De woning moet een vrijstaande of geschakelde woning zijn
 • De bouw moet door u of een aannemer worden gebouwd

Reeds bestaande woningen vallen niet onder de regeling, tenzij uw verhuurder de woning die u huurt, verkoopt en u deze wilt kopen .

4. Uw woning moet binnen de prijslimieten voor uw regio vallen

Uw nieuwe woning moet minder kosten dan de prijslimiet voor uw gemeente. Deze limieten verschillen afhankelijk van waar u uw huis koopt of bouwt. Ook als u een huis of appartement koopt, zijn de grenzen anders.

De limieten zijn gekoppeld aan de gemiddelde prijs voor starters in elk gebied. Ze worden regelmatig geëvalueerd en indien nodig gewijzigd.

Lokaal bestuursgebiedPrijslimieten voor kopenPrijslimieten voor bouwen
Cork City, Dublin City, Dún Laoghaire-Rathdown, Fingal, Zuid-Dublin€ 475.000 voor huizen en € 500.000 voor appartementen€ 475.000
Galway stad€ 425.000 voor huizen en € 425.000 voor appartementen€ 425.000
De stad en provincie van Limerick€ 375.000 voor huizen en € 450.000 voor appartementen€ 375.000
Waterford stad en provincie€ 350.000 voor huizen en € 450.000 voor appartementen€ 350.000
Co Wicklow€ 475.000 voor alle eigendommen€ 475.000
Co Cork, Co Kildare€ 425.000 voor alle eigendommen€ 425.000
Co Galway, Co Kilkenny, Co Louth, Co Meath, Co Westmeath€ 375.000 voor alle eigendommen€ 375.000
Co Laois€ 350.000 voor alle eigendommen€ 350.000
Co Carlow, Co Cavan, Co Clare, Co Donegal, Co Kerry, Co Leitrim, Co Longford, Co Mayo, Co Monaghan, Co Offaly, Co Roscommon, Co Sligo, Co Tipperary, Co Wexford€ 325.000 voor alle eigendommen€ 325.000

Let op: Duplexwoningen vallen onder de huizenprijslimieten.

5. Uw hypotheek moet bij een deelnemende kredietverstrekker staan ​​en u moet een waarborgsom hebben

Uw hypotheek moet bij een kredietverstrekker zijn die aan de regeling deelneemt. Tot de deelnemende kredietverstrekkers behoren momenteel Bank of Ireland, Permanent TSB en Allied Irish Bank, waaronder AIB, Haven Mortgages en EBS.

Bij één van deze kredietverstrekkers moet u het maximaal beschikbare bedrag lenen. Volgens de regels van de Centrale Bank is de limiet voor het lenen van een hypotheek voor starters 4 maal uw bruto jaarinkomen. Bent u niet-startende woningkoper, dan bedraagt ​​de grens 3,5 maal uw bruto jaarinkomen.

Als u een Macro Prudential Exception (MPE) krijgt bij een deelnemende kredietverstrekker, komt u niet in aanmerking voor de FHS. Een MPE is wanneer uw kredietverstrekker u boven de limieten van de Centrale Bank laat lenen. Kredietverstrekkers hebben de flexibiliteit om dit te doen voor een bepaald percentage van de hypotheken die zij verstrekken.

U moet een aanbetaling van minimaal 10% hebben. Als u koopt, is dit 10% van de aankoopprijs van de woning. Als u gebruik maakt van de Help to Buy Scheme, kan dit bijdragen aan de benodigde waarborgsom.

Als u uw woning bouwt, is dit 10% van de bouwkosten. U kunt het eigen vermogen op uw terrein gebruiken om bij te dragen aan de aanbetaling als u uw huis bouwt.

Er is een geschiktheidscalculator op de website van het First Home Scheme waarmee u kunt zien of u in aanmerking komt.

Hoeveel financiering kan ik krijgen en zijn er kosten aan verbonden?

Het First Home Scheme is een participatieregeling. Dit betekent dat u geld krijgt van de regeling in ruil voor een percentage eigendom van het huis. U kunt dit percentage terugkopen als en wanneer u wilt. Als u dat doet, bent u volledig eigenaar van de woning.

Met de First Home Scheme kunt u tot 30% van de marktwaarde van uw nieuwe woning krijgen. Dit wordt verlaagd tot 20% als u ook de  Help to Buy Scheme krijgt . Het minimumbedrag dat u kunt krijgen is 2,5% van de aankoopprijs van het onroerend goed, of € 10.000, afhankelijk van wat het hoogste is.

Zijn er kosten?

Er zijn geen kosten verbonden aan het First Home Scheme gedurende de eerste 5 jaar dat u eigenaar bent van uw huis. Maar als u in het zesde jaar het FHS-aandeel in uw huis nog niet hebt uitgekocht, worden er servicekosten in rekening gebracht. Deze servicekosten zijn voor het onderhoud van het First Home Scheme. Het is een percentage van het bedrag dat de FHS betaalde toen u het huis kocht. De servicekosten nemen toe naarmate u langer in de regeling blijft. Deze bedragen zijn:

 • 1,75% voor de jaren 6 tot 15
 • 2,15% voor de jaren 16 tot 29
 • 2,85% voor jaren 30 en ouder

Deze tarieven staan ​​vast voor de looptijd van de eigenvermogensfaciliteit.

U kunt de servicekosten jaarlijks of in maandelijkse termijnen betalen. Als u de servicekosten niet kunt betalen, kunt u een lager bedrag betalen, de betalingen voor een bepaalde tijd onderbreken of helemaal uitstellen.

Er zijn geen extra kosten verbonden aan het uitstellen van de servicekosten, maar deze moeten uiteindelijk wél worden betaald. Het zal bijvoorbeeld moeten worden betaald als u het eigen vermogen wilt terugbetalen, de woning wilt verkopen of als u overlijdt.

Kan ik de aandelen in mijn woning terugkopen?

U kunt op ieder moment de aandelen in uw woning terugkopen. Maar dat hoeft niet.

U kunt het volledige aandelenaandeel in één keer terugkopen, of het gedeeltelijk terugbetalen als u zich dat kunt veroorloven. Het minimumbedrag dat u kunt terugbetalen is echter 5% van het oorspronkelijke eigen vermogen en u kunt slechts 2 gedeeltelijke betalingen per jaar doen.

Het aandeel in uw woning is een percentage van de marktwaarde van uw woning. Dus als de vastgoedprijzen stijgen, zal het bedrag dat u moet terugbetalen ook stijgen.

Bijvoorbeeld, als u uw woning in 2022 hebt gekocht voor € 300.000 en de FHS 10% eigen vermogen of € 30.000 verschafte en u wilt het aandeel in het eigen vermogen terugkopen in 2025 wanneer de woning wordt gewaardeerd op € 350.000, dan moet u 10% hiervan betalen, wat neerkomt op € 35.000.

Wat is de procedure voor het terugkopen van de aandelen?

Als u het aandelenkapitaal van FHS in uw woning geheel of gedeeltelijk wilt terugkopen, moet u uw woning laten taxeren. De taxatie dient te worden uitgevoerd door een FHS Erkend Taxateur en u betaalt hiervoor. Een lijst met FHS Erkende Taxateurs vindt u op het FHS klantenportaal. De taxatie is 12 maanden geldig.

Dit taxatierapport stuurt u naar de FHS en vraagt ​​hen om een ​​‘redemption quote’. In de aflossingsofferte kunt u zien hoeveel het u gaat kosten om de FHS-overwaarde in uw woning geheel of gedeeltelijk af te betalen.

Deze terugkoopofferte is gebaseerd op de waardering die u krijgt. Als u uw eigen huis heeft gebouwd, wordt de waarde van uw perceel afgetrokken van de waarde van het onroerend goed wanneer de aflossingsbetaling wordt berekend.

Bij de afbetaling moet u een aantal bewijsstukken overleggen. Op de website van het First Home Scheme vindt u informatie over wat u nodig heeft.

Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met de taxatie?

Als u het niet eens bent met de verstrekte taxatie, kunt u contact opnemen met de FHS voor een tweede taxatie. Bent u het niet eens met de tweede taxatie, dan krijgt de FHS een onafhankelijke taxatie van de waarde van uw woning. Deze taxatie is bindend.

Wat als ik waarde toevoeg aan mijn woning?

Als u een materiële wijziging aan uw woning doorvoert waardoor de marktwaarde ervan stijgt, wordt bij de taxatie van uw woning geen rekening gehouden met deze verhoging. Als u bijvoorbeeld uw woning uitbreidt, wordt de waardestijging van de woning die dit met zich meebrengt buiten beschouwing gelaten bij de taxatie. Op de website van het First Home Scheme vindt u meer informatie over wat als een materiële wijziging wordt beschouwd .

Situaties waarin u het aandelenbelang moet afbetalen

Als u uw huis verkoopt of verhuurt

Als u uw woning verkoopt of verhuurt, moet u het FHS-aandeel in uw woning en eventuele openstaande servicekosten afbetalen. U moet het aandelen aandeel afbetalen in elke situatie waarin de woning niet langer uw hoofdverblijfplaats is. U kunt wel in de regeling blijven als u een kamer in uw woning wilt verhuren terwijl u daar woont.

Als u van hypotheekverstrekker verandert

U kunt uw hypotheek oversluiten naar een andere kredietverstrekker in de regeling, zonder dat u het eigen vermogen hoeft af te betalen. Als uw nieuwe hypotheekverstrekker echter niet meedoet aan de regeling, moet u het eigen vermogen en eventuele kosten afbetalen.

Als u overlijdt

Als u overlijdt, of bij medeaanvragers, wanneer de laatste aanvrager overlijdt, moet het aandelenaandeel worden uitbetaald.

Hoe vraag ik de FHS aan?

vraagt ​​de First Home Scheme online aan . Als u zich niet online kunt aanmelden of hulp nodig hebt bij het invullen van het formulier, neem dan contact op met de FHS en zij zullen u helpen.

Er zijn een aantal stappen in het FHS-proces:

 1. Controleer of u in aanmerking komt: gebruik hiervoor de FHS- geschiktheidscalculator.
 2. In principe hypotheekgoedkeuring verkrijgen : voor een aanvraag heeft u hypotheekgoedkeuring nodig van een deelnemende kredietverstrekker.
 3. Online aanvragen : u moet enkele persoonlijke gegevens opgeven, evenals informatie over het onroerend goed dat u wilt kopen en de gegevens van uw advocaat (solicitor). U moet ook het volgende verstrekken:
  1. Hypotheekgoedkeuring in principe
  2. ID met foto voor iedereen die zich aanmeldt
  3. Bewijs van adres (dit moet gedateerd zijn binnen de afgelopen 6 maanden)
  4. Een schatting van hoeveel het zal kosten om uw huis te bouwen, als u het onroerend goed bouwt.
 4. Laat uw aanvraag beoordelen : uw aanvraag en documenten worden beoordeeld door de FHS.
 5. Ontvang uw deelnamecertificaat : als u in aanmerking komt voor de regeling, ontvangt u een FHS-deelnamecertificaat. Dit geeft u een schatting van hoeveel eigen vermogen u kunt krijgen van de FHS. Geef de verklaring aan uw hypotheekverstrekker en voeg deze bij uw hypotheekaanvraag.
 6. Hypotheekgoedkeuring verkrijgen : vraag hypotheekgoedkeuring aan bij uw kredietverstrekker. Zij zullen u een hypotheekoffertebrief geven.
 7. Aanbiedingsbrief uploaden naar het klantenportaal : upload uw hypotheekofferte naar de FHS-website, samen met eventuele andere benodigde documenten. Als u uw eigen huis bouwt, moet u ook gecertificeerde bouwkosten overleggen van een gekwalificeerde architect, ingenieur of landmeter.
 8. Ontvang uw FHS-klantencontract : als uw FHS-aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangen u en uw advocaat een papieren versie van uw klantencontract voor het aandelenaandeel. Dit is een juridisch contract tussen u en de FHS, dat door u moet worden ondertekend en waarvan uw advocaat getuige moet zijn.
 9. Ontvang uw FHS-fondsen : uw advocaat (solicitor) zal het ondertekende klantencontract en andere formulieren naar de FHS sturen. Als u uw huis koopt, maakt de FHS het geld vervolgens over naar de rekening van uw advocaat, zodat zij de aankoop van uw huis kunnen voltooien in overeenstemming met het hypotheekproces. Als u uw huis bouwt, heeft u vanaf het moment dat u het contract tekent 12 maanden de tijd om het geld op de rekening van uw advocaat (solicitor) te storten en 24 maanden vanaf het moment van opname om de bouw van uw huis te voltooien.

Wat is de Woningaankoopregeling voor huurders?

De Huurderswoningkoopregeling is een uitbreiding van de Eerste Woning Regeling. Het breidt de FHS uit, zodat u in aanmerking komt als uw verhuurder het onroerend goed dat u huurt, verkoopt en u het wilt kopen.

De Huurwoningkoopregeling wijkt enigszins af van de FHS, omdat u een tweedehands woning (uw huurwoning) kunt kopen en de FHS alleen beschikbaar is voor nieuwbouwwoningen. Dit betekent ook dat u niet in aanmerking komt voor de Help to Buy Scheme, die alleen geldt voor nieuwbouwwoningen.

Om in aanmerking te komen voor de Huurwoningkoopregeling heeft u een geldige opzegging nodig. Hiervan dient u bij uw aanvraag een kopie en de principeverklaring van uw hypotheek mee te sturen.

Afgezien van deze kleine verschillen zijn alle overige eisen en kwalificatiecriteria voor de FHS van toepassing op de Huurderswoningkoopregeling.

U vraagt ​​de Huurderswoningkoopregeling online aan op de website van de FHS, hier vindt u ook meer informatie

Overige informatie

De website van het First Home Scheme bevat gedetailleerde informatie over de regeling, inclusief een veelgestelde vragen en een geschiktheidscalculator . Ze hebben ook een aantal handleidingen over het schema , waaronder:

Als u vragen heeft over de regeling, kunt u voor meer informatie contact opnemen met First Homes Scheme.

First Home Scheme

Blok C
Maynooth Business Campus
Maynooth
Co Kildare
W23 F854

Tel: 0818 275 662
Homepagina: https://www.firsthomescheme.ie/
E-mail: info@firsthomescheme.ie

Betaalbaar huisvestingsprogramma van de lokale overheid

Er is een  regeling voor betaalbare aankopen van de lokale overheid , die vergelijkbaar is met de First Home Scheme. Met deze regeling koopt de gemeente een belang in uw woning in plaats van de banken. Deze regeling geldt echter alleen in bepaalde gebieden.


Geplaatst: 23-09-2023
Bron: Ierse overheid en zie link in het artikel

Bezoekers lazen ook: