Controle over uw creditcarduitgaven

Geschatte leestijd : 2 minuten

Uw rentebetaling

Weet u hoeveel rente u elke maand op uw creditcard betaalt? U bent niet de enige als U dat niet weet! Recent onderzoek uitgevoerd door iReach Insights toonde aan dat 66% van de consumenten hier in Ierland niet precies weet hoeveel ze aan rente betalen op hun creditcard.

24% van de ondervraagden meent minder dan 5% rente te betalen. In werkelijkheid variëren de rentetarieven voor creditcards van 13% tot 26%, afhankelijk van welke creditcard u heeft.

Uw creditcard gebruiken

Houd er bij het gebruik van uw kaart rekening mee dat creditcards een van de duurste manieren zijn om te lenen, tenzij u het saldo niet elke maand volledig afbetaalt. U moet voorkomen dat u dagelijkse uitgaven op uw kaart zet als u het zich niet kunt veroorloven om deze volledig af te betalen. Overweeg ook andere vormen van krediet voor grotere aankopen. Als uw koelkast bijvoorbeeld kapot gaat en u een nieuwe nodig heeft, is een persoonlijke lening van € 1.000 bij een willekeurige aanbieder op deze Geldtool goedkoper dan zelfs de goedkoopste creditcard die momenteel beschikbaar is, als u deze afbetaalt over een periode.

Begrijp uw rentepercentage

De rente die u betaalt, is afhankelijk van het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) van uw aanbieder. APR is de rente die elke maand op uw creditcardsaldo wordt berekend. Hoe hoger het JKP, hoe meer u betaalt voor het geleende

geld. Controleer uw factuur om te zien wat uw huidige tarief is en bekijk onze Creditcard Money Tool om de verschillende aangeboden tarieven te vergelijken. Vergeet niet dat u kunt voorkomen dat u rente moet betalen door uw saldo elke maand volledig te betalen.

Top Tip

Veel mensen denken ten onrechte dat als ze elke maand de minimale betaling voldoen, ze géén rente betalen. Tenzij u elke maand het volledige saldo vereffent, betaalt u rente.

Wis uw kaart

Als u merkt dat u elke maand slechts de minimale betaling doet, is het misschien tijd om een plan te maken om uw kaart leeg te maken. Gebruik deze rekenmachine voor het vereffenen van uw creditcard om te zien hoe lang het duurt om het te vereffenen bij uw huidige provider en of u bent overgestapt naar een andere provider.

U kunt mogelijk ook uw kaart omwisselen en uw saldo overboeken naar een lagere rente. Dit geeft u de ademruimte om het saldo te betalen.

Stel u op de hoogte:

  • •hoe lang het lage tarief geldt
  • •of het alleen van toepassing is op het overgedragen saldo
  • •tot hoeveel de rente stijgt als de rentevrije periode afloopt

U vindt al deze informatie op de Creditcard Money Tool van de CCPC.

Als u worstelt met creditcardschulden, kunt u ook contact opnemen met de Money Advice and Budgeting Service (MABS) voor advies. Hun hulplijn is 0818 07 200.


Geplaatst: 28/02/2023
Bron: CCPC en MABS
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook: