Cryptovaluta

Wat is cryptovaluta?

De term crypto wordt gebruikt om te verwijzen naar een reeks verschillende digitale of virtuele producten, waaronder crypto-valuta’s. Cryptovaluta is een soort elektronisch geld of digitale valuta. Het kan worden gebruikt om goederen en diensten te betalen, maar alleen in beperkte situaties. Crypto-valuta’s worden gemaakt met behulp van beveiligde technologie. Hierin wordt vastgelegd wie welke valuta bezit en betalingen tussen gebruikers uitvoert. Enkele bekende crypto – valuta’s zijn Bitcoin, Ripple, Litecoin en Ethereum. Crypto, een afkorting van cryptografie, is een manier om informatie te versleutelen. Deze codering kan voor veel dingen worden gebruikt, waaronder cryptovaluta en Non-Fungible Tokens ( NFT’s ).

Wat moet ik weten voordat ik crypto koop?

Crypto brengt aanzienlijke risico’s met zich mee:

 • kunt al het geld dat u belegt verliezen
 • Prijzen kunnen snel stijgen en dalen in een kort tijdsbestek
 • Als het misgaat, heb je meestal geen recht op compensatie of bescherming
 • De meeste crypto- en aanverwante diensten zijn niet gereguleerd in Ierland of de EU

Omdat het niet gereguleerd is, zijn er vaak oplichting die verband houdt met nep-crypto of toegang krijgen tot portefeuilles

Het kunnen zeer complexe producten zijn waardoor het moeilijk te begrijpen is wat u koopt

Enkele vragen die u uzelf moet stellen voordat u crypto koopt:

 • Kunt u het zich veroorloven om al het geld dat u investeert te verliezen?
 • Heeft de beurs of website waarvan u koopt een goede reputatie?
 • Begrijpt u de kenmerken van de crypto die u koopt?

Wat zijn de risico’s met crypto?

Crypto-valuta’s worden niet uitgegeven door een overheidsinstantie, zoals een centrale bank of overheid. Als uw geld wordt gestolen, is niemand verantwoordelijk om u te helpen uw geld terug te krijgen. Uw belegging wordt ook niet beschermd door een depositogarantiestelsel. Sommige aanbieders van cryptovaluta bieden mogelijk stablecoins aan . Deze proberen de vluchtigheid van de cryptovaluta te verminderen door deze te koppelen aan een ander activum, bijvoorbeeld de euro of goud. Er is echter geen lange termijn garantie van de link.

Crypto-valuta’s zijn anders dan het geld dat we dagelijks bij ons hebben. De euro is bijvoorbeeld een wettig betaalmiddel en moet worden geaccepteerd als betaalmiddel voor goederen en diensten. De Europese Centrale Bank staat garant voor de euro en controleert de aanvoer ervan. Er zijn beschermingsregelingen van kracht als een financiële aanbieder waar uw geld bij is failliet gaat.

Crypto-zwendel

Wees zeer voorzichtig met mogelijke oplichting als het om crypto gaat. Dit zijn de meest voorkomende oplichtingspraktijken waar u op moet letten:

Sociale media

Crypto wordt vaak op een onduidelijke, onvolledige, onnauwkeurige of zelfs misleidende manier geadverteerd. Advertenties op sociale media kunnen erg kort zijn en zich richten op de potentiële voordelen, maar niet op de hoge risico’s. Pas op voor ‘beïnvloeders’ van sociale media die mogelijk worden betaald om over bepaalde soorten cryptovaluta te praten en dus bevooroordeeld kunnen zijn.

Wallet-hacks

Dit gebeurt wanneer oplichters uw inloggegevens krijgen en toegang krijgen tot uw geld. Dit wordt meestal gedaan door toegang te krijgen tot documenten op uw laptop, e-mails of cloudopslag. Deel nooit uw login met iemand onder welke omstandigheden dan ook. Zorg ervoor dat overal waar u de login opslaat, deze veilig is.

Exchange-hacks

Dit is wanneer oplichters e-mailadressen en wachtwoorden stelen. Ze kunnen dan inloggen op uw account en geld wegsluizen. Overweeg

om tweefactorauthenticatie aan uw account toe te voegen om daardoor uw beveiligingsniveau te verhogen.

Piramidespelen

Sommige vormen van oplichting lijken op piramidespelen . Deze oplichting richt zich op mensen die vrienden en familie rekruteren om in de crypto te investeren. Het promoten van of deelnemen aan een piramidespel is illegaal volgens de Ierse wet. Je moet op je hoede zijn voor elke vorm van cryptovaluta die je aanmoedigt om mensen te rekruteren.

Valse initiële muntaanbiedingen

U moet ook op uw hoede zijn voor valse “initial coin offerings” (ICO’s). Een ICO is een manier om via crowdfunding de lancering van nieuwe valuta of bedrijven te financieren. ICO’s zijn niet gereguleerd en kunnen oplichting blijken te zijn. De valuta wordt mogelijk helemaal niet gelanceerd of kan worden gelanceerd en dan lopen de ontwikkelaars weg van het project. De waarde van de valuta daalt en initiële investeringen worden te niet gedaan.

Andere soorten oplichting met betrekking tot crypto-valuta’s kunnen hierbij betrokken zijn

•Aanzienlijke beperkingen rond het verzilveren in uw valuta •Gebrek aan toegang tot de valuta die u hebt gekocht •Stimulansen voor u om meer geld te investeren

Hoe verkrijg je aan crypto-valuta’s?

U kunt crypto-valuta’s krijgen via

 • Mining*
 • Kopen via een makelaar die zich bezighoudt met crypto
 • Verkrijgen in ruil voor goederen of diensten.

*Cryptomining is een proces dat blockchainnetwerken, zoals Bitcoin en andere cryptocurrencies, gebruiken om transacties af te ronden. Het wordt mining genoemd omdat dit proces ook nieuwe munten in omloop brengt. Simpel gezegd is cryptomining eigenlijk gewoon giswerk met een monetaire prikkel, oftewel proof of work.

Een andere veelgebruikte manier om aan cryptovaluta te komen, is via crypto – exchanges. Hiermee kunt u crypto verhandelen voor andere activa, zoals geld of digitale valuta.

Wanneer u cryptovaluta krijgt, bewaart u deze in een digitale portemonnee. De meeste digitale portemonnees bevatten ” publieke sleutels ” en worden beschermd door een ” privésleutel “. U moet denken aan uw “openbare sleutels” zoals uw bankrekeningnummer. In bepaalde omstandigheden wilt u misschien uw openbare sleutel delen. Uw “privésleutel” is als een wachtwoord, dat u nooit aan iemand mag onthullen. Als u uw privésleutel verliest of vergeet, heeft u geen toegang tot uw cryptovaluta. Het zal voorgoed verloren gaan omdat het, in tegenstelling tot uw bankwachtwoord, niet mogelijk is om een privésleutel te herstellen.

Hoe gebruikt u cryptovaluta?

Over het algemeen kopen en houden de meeste mensen crypto als investering. U kunt het gebruiken om goederen en diensten te kopen die crypto-valuta’s accepteren, maar dit is niet erg wijdverbreid. U kunt uw crypto-valuta ook omzetten in standaardvaluta met behulp van een crypto-exchange .

In maart 2022 waarschuwde de Central Bank of Ireland voor de risico’s van beleggen in crypto, Dit was onderdeel van een Europese campagne van de Europese toezichthoudende autoriteiten . U moet zich met name bewust zijn van de risico’s van misleidende advertenties. Deze zijn vaak op sociale media, waar influencers worden betaald om crypto te adverteren.

U dient zich ervan bewust te zijn dat cryptovaluta niet geschikt wordt geacht voor dagelijks gebruik.
Een goed functionerende munt heeft de volgende drie functies:

 • Winkelwaarde
 • Rekeneenheid
 • Ruilmiddel

Cryptovaluta zijn daarom om de volgende redenen niet geschikt:

Waardeopslag – Om een waardeopslag te zijn, moet een valuta in de loop van de tijd stabiel zijn. Vanwege grote waardeschommelingen is dit bij cryptovaluta niet het geval.

Rekeneenheid – Een rekeneenheid betekent dat het geld ons in staat moet stellen om ons gemakkelijk een beeld te vormen van de waarde van goederen en diensten. Hierdoor kunnen we ze met elkaar vergelijken. De volatiliteit van crypto-valuta’s maakt het moeilijk om als rekeneenheid te gebruiken.

Ruilmiddel – Een ruilmiddel betekent dat het kopers en verkopers moet vergemakkelijken om transacties te doen. In sommige opzichten kunnen crypto-valuta’s dit doen – aangezien kopers en verkopers crypto kunnen gebruiken om goederen en diensten te betalen, maar alleen in beperkte situaties. Daarnaast hebben sommige crypto-valuta’s lage transactiesnelheden en/of hoge transactiekosten. Hun volatiliteit maakt het voor hen ook moeilijk om als ruilmiddel te functioneren.

Over het algemeen zijn crypto-valuta’s waarschijnlijk risicovoller dan een standaardvaluta.

Wat zijn de kosten en vergoedingen?

De meeste crypto-valuta’s hebben transactiekosten voor het kopen, verkopen en overboeken van valuta. Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van de gebruikte crypto-exchange.

Een investering in crypto wordt door de inkomsten op dezelfde manier bekeken als een investering in een andere valuta, aandeel of aandeel. Elke winst die u met crypto maakt, moet worden aangegeven bij de inkomstenbelasting voor vermogenswinstbelasting. Voor inkomsten moet u details aangeven, waaronder een beschrijving van activa, verkoopopbrengsten en de aanschafkosten.


Geplaatst: 14/02/2023
Bron: CCPC
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook: