Defecte autoreparatie – snelle gids voor uw rechten

Geschatte leestijd : 2 minuten

Januari is een populaire maand voor consumenten die besluiten van auto te wisselen voor een nieuwer model. Maar wat als er iets misgaat met uw nieuwe wielen? Autovragen staan ​​steevast bovenaan de lijst met CCPC-hulplijnoproepen.

Het goede nieuws is dat je robuuste rechten hebt als dat glimmende model dat je hebt gekocht een rammelkast blijkt te zijn! Laten we de motorkap optillen en u in de goede richting sturen.

Wanneer u bij een autodealer koopt, moet de auto geschikt zijn voor normaal gebruik zoals bedoeld. Het moet gedurende een redelijke tijd normaal blijven werken. Als de auto  defect is , kunt u binnen de eerste 30 dagen het contract geheel opzeggen en om volledige terugbetaling vragen.

Andere opties die voor u openstaan, zijn reparatie, vervanging of een prijsverlaging. Het bedrijf dat u de auto heeft verkocht, is verantwoordelijk voor het oplossen van uw probleem, als u contant of met een lening heeft betaald. Als de garage uw auto repareert, moet de reparatie het probleem oplossen. Als de auto gerepareerd is en het probleem zich opnieuw voordoet, kunt u verdere reparaties weigeren en op zoek gaan naar een vervangende auto of een volledige terugbetaling.

Als de fout te wijten is aan verkeerd gebruik, slijtage of accidentele schade, valt u niet onder de wetgeving inzake consumentenrechten. Hoewel zowel nieuwe als tweedehands auto’s beschermd zijn, wordt er bij oudere auto’s rekening gehouden met slijtage.

Waar u de auto heeft gekocht, heeft invloed op uw rechten. U heeft niet dezelfde consumentenrechten als u particulier van iemand anders koopt.

Uw eerste stap zou moeten zijn om contact op te nemen met de autodealer en hen de kans te geven het probleem op te lossen. Als u denkt dat zij uw rechten hebben geschonden, kunt u een formele klacht indienen. Is het bedrag dat u voor de auto heeft betaald minder dan € 2.000,-, dan kunt u gerechtelijke stappen ondernemen via de small claims procedure.

Als u voor uw auto heeft betaald via huurkoop of een persoonlijk contactplan (PCP) en u constateert een defect, dan ligt het iets anders. Uw contract is gesloten met de financieringsmaatschappij, aangezien zij de juridische eigenaar van de auto zijn. Zij zijn verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem. Toch moet u eerst teruggaan naar de autodealer en vragen om de storing te herstellen.

Als uw autodealer er niet uitkomt, neem dan contact op met de financieringsmaatschappij. Als ze niet helpen, klaag dan rechtstreeks bij hen. Lukt dit niet, dan kunt u de financiële onderneming melden bij de  Ombudsman Financiële Diensten en Pensioenen .

Tip:

Wanneer u uw auto inruilt voor een andere en er gaat iets mis, zijn uw consumentenrechten nog steeds van toepassing. 
U moet het volledige bedrag van de auto die u heeft ingeruild terugkrijgen, of u krijgt een vervangende auto ter waarde van dezelfde waarde aangeboden. 
Als de dealer uw inruil nog niet heeft verkocht, kunt u deze terugkrijgen.

Geplaatst: 31-01-2024
Bron: CCPC Ireland

 • Kopen in het VK
  Geschatte leestijd : 4 minuten Het VK verliet de Europese Unie op 31 januari 2020. De overgangsperiode die van kracht was, eindigde op 31 december 2020. Als gevolg van de Brexit zijn er wijzigingen in uw consumentenrechten wanneer …
 • Huisartsen en particuliere patiënten
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Dit document schetst de diensten die huisartsen in Ierland aanbieden, hoe u een huisarts kunt vinden en hoeveel het…
 • Fair Deal Scheme
  Geschatte leestijd : 13 minuten Wat is de Fair Deal-Scheme? Via de Scheme Ondersteuning Verpleeghuizen, ook wel Fair Deal-Scheme genoemd, kunt u financiële ondersteuning aanvragen om de kosten van zorg in een verpleeghuis mee te…
 • Voor u gelezen en door mij gedeeld!
  Geschatte leestijd : 114 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af om te zien of er leuke, lieve, trieste of politieke maar altijd actuele berichten staan die zij graag met u wil delen. Haar keuze vind u hieronder, geplaatst op datum, Louise hoopt u hiermee een plezier te hebben gedaan. Komt u morgen even opnieuw kijken?
 • Behandelingsvoordeel tandheelkundige, optische en auditieve diensten
  Geschatte leestijd : 6 minuten Wat is behandelingsvoordeel? Behandelingsvoordeel (Treatment Benefit) is een regeling van het Department of Social Protection (DSP) om een ​​beperkte financiële bijdrage te leveren aan tandheelkundige,…