Denkt u erover een elektrische auto te kopen?

Geschatte leestijd : 2 minuten

Inleiding

De markt voor elektrische voertuigen (EV) bevindt zich momenteel in de hoogste versnelling. Uit cijfers van de Society of the Irish Motor Industry (SIMI) blijkt dat juli een recordmaand was voor elektrische auto’s. Alleen al de afgelopen maand werden 4.161 nieuwe elektrische voertuigen geregistreerd, vergeleken met 2.729 in juli 2022.

Als u overweegt om over te stappen op een elektrische auto, zijn er veel dingen waar u rekening mee moet houden. Laten we eens onder de motorkap kijken!

Wat is een elektrische auto?

Een elektrische auto is een verder normale auto die alleen op elektriciteit rijdt. De energie die wordt gebruikt om de auto te laten werken, wordt opgeslagen in een accupakket. Deze moet u opladen om de auto te laten rijden. Dit kan via een thuislader of een openbaar oplaadpunt.

Waar u op moet letten voordat u koopt

Bereik

Wanneer u overstapt op elektrisch, moet u eerst goed nadenken over uw autogebruik. De actieradius is de afstand die uw EV aflegt voordat hij moet worden opgeladen. De gemiddelde actieradius van de meeste nieuwe elektrische voertuigen ligt tussen 250 en 350 km, maar kan bij kouder weer kleiner zijn.

Het is van essentieel belang dat u een goed beeld heeft van de actieradius die u nodig heeft voor uw gebruikelijke rijbehoeften en dat u op zoek gaat naar een auto die daarbij past. U betaalt meer als u kiest voor een model met groter bereik, dat u misschien niet nodig heeft. Idealiter wilt u uw typische dagelijkse ritten met één oplaadbeurt kunnen voltooien en uw EV alleen ‘s nachts thuis kunnen opladen.

Thuis opladen

Als u een plug-in EV overweegt, moet u nadenken over hoe u deze gaat opladen. Als u geen bestaande oplader heeft, kijk dan eens rond en vraag minimaal drie offertes aan bij geregistreerde elektrische installateurs. U kunt ook bij uw autodealer navragen of er een thuislader bij het autopakket zit.

De overheid biedt momenteel een steunregeling aan voor de kosten van een EV-oplader voor thuis. De Sustainable Energy Authority of Ireland (SEAI) beheert de subsidieregeling voor thuisladers en kan u verder adviseren. U kunt tot € 600,- profiteren voor het kopen en installeren van een oplader thuis.

De kosten voor het thuis opladen van uw auto zijn lager dan bij openbare laadpunten. Als u een slimme meter heeft, kunt u mogelijk een supertarief voor de nachtelijke daluren krijgen. Neem contact op met uw elektriciteitsleverancier.

Onderweg opladen

Voor langere ritten, of als u niet thuis kunt opladen, kunt u uw EV in het hele land opladen via openbare laadpunten. Je ziet ze op parkeerterreinen, winkelcentra, stadsstraten en tankstations langs de snelweg. Er zijn verschillende aanbieders, elk met hun eigen tarieven. Onderzoek de mogelijkheden die er zijn om kosten te besparen.

Financiering van uw nieuwe EV

Er zijn verschillende opties beschikbaar als het gaat om het betalen van uw nieuwe elektrische wielen! Deze omvatten een lening, een persoonlijk contractplan en huurkoop. Sommige aanbieders bieden lagere leentarieven voor elektrische auto’s, dus zorg ervoor dat u goed rondkijkt.

Er zijn ook subsidies beschikbaar en rijkosten zoals tol en autobelasting kunnen met een EV goedkoper zijn. De SEAI heeft meer op EV-kosten .


Geplaatst: 23-08-2023
Bron: CCPC
Afbeelding: AI

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.