Denkt u erover een elektrische auto te kopen?

Inleiding

De markt voor elektrische voertuigen (EV) bevindt zich momenteel in de hoogste versnelling. Uit cijfers van de Society of the Irish Motor Industry (SIMI) blijkt dat juli een recordmaand was voor elektrische auto’s. Alleen al de afgelopen maand werden 4.161 nieuwe elektrische voertuigen geregistreerd, vergeleken met 2.729 in juli 2022.

Als u overweegt om over te stappen op een elektrische auto, zijn er veel dingen waar u rekening mee moet houden. Laten we eens onder de motorkap kijken!

Wat is een elektrische auto?

Een elektrische auto is een verder normale auto die alleen op elektriciteit rijdt. De energie die wordt gebruikt om de auto te laten werken, wordt opgeslagen in een accupakket. Deze moet u opladen om de auto te laten rijden. Dit kan via een thuislader of een openbaar oplaadpunt.

Waar u op moet letten voordat u koopt

Bereik

Wanneer u overstapt op elektrisch, moet u eerst goed nadenken over uw autogebruik. De actieradius is de afstand die uw EV aflegt voordat hij moet worden opgeladen. De gemiddelde actieradius van de meeste nieuwe elektrische voertuigen ligt tussen 250 en 350 km, maar kan bij kouder weer kleiner zijn.

Het is van essentieel belang dat u een goed beeld heeft van de actieradius die u nodig heeft voor uw gebruikelijke rijbehoeften en dat u op zoek gaat naar een auto die daarbij past. U betaalt meer als u kiest voor een model met groter bereik, dat u misschien niet nodig heeft. Idealiter wilt u uw typische dagelijkse ritten met één oplaadbeurt kunnen voltooien en uw EV alleen ‘s nachts thuis kunnen opladen.

Thuis opladen

Als u een plug-in EV overweegt, moet u nadenken over hoe u deze gaat opladen. Als u geen bestaande oplader heeft, kijk dan eens rond en vraag minimaal drie offertes aan bij geregistreerde elektrische installateurs. U kunt ook bij uw autodealer navragen of er een thuislader bij het autopakket zit.

De overheid biedt momenteel een steunregeling aan voor de kosten van een EV-oplader voor thuis. De Sustainable Energy Authority of Ireland (SEAI) beheert de subsidieregeling voor thuisladers en kan u verder adviseren. U kunt tot € 600,- profiteren voor het kopen en installeren van een oplader thuis.

De kosten voor het thuis opladen van uw auto zijn lager dan bij openbare laadpunten. Als u een slimme meter heeft, kunt u mogelijk een supertarief voor de nachtelijke daluren krijgen. Neem contact op met uw elektriciteitsleverancier.

Onderweg opladen

Voor langere ritten, of als u niet thuis kunt opladen, kunt u uw EV in het hele land opladen via openbare laadpunten. Je ziet ze op parkeerterreinen, winkelcentra, stadsstraten en tankstations langs de snelweg. Er zijn verschillende aanbieders, elk met hun eigen tarieven. Onderzoek de mogelijkheden die er zijn om kosten te besparen.

Financiering van uw nieuwe EV

Er zijn verschillende opties beschikbaar als het gaat om het betalen van uw nieuwe elektrische wielen! Deze omvatten een lening, een persoonlijk contractplan en huurkoop. Sommige aanbieders bieden lagere leentarieven voor elektrische auto’s, dus zorg ervoor dat u goed rondkijkt.

Er zijn ook subsidies beschikbaar en rijkosten zoals tol en autobelasting kunnen met een EV goedkoper zijn. De SEAI heeft meer op EV-kosten .


Geplaatst: 23-08-2023
Bron: CCPC
Afbeelding: AI

Bezoekers lazen ook:

 • Starterssubsidie, first home scheme
  Wat is de First Home Scheme (starterssubsidie)? De First Home Scheme (FHS) is een regeling voor betaalbare huisvesting, die mensen ondersteunt bij het kopen van een nieuwe woning. De FHS is een…
 • Stappenplannen, handleiding voor emigratie
  Wie kent de tv-serie The A-Team uit de jaren tachtig niet? Hannibal, de leider van het team, sprak na een geslaagde missie vaak de gevleugelde woorden: “I love it when a plan comes together.”…
 • Huisbeslaglegging, Home repossession
  Wat is huisbeslag? Wanneer u een hypotheek afsluit voor de aankoop van een woning, wordt de woning gebruikt als zekerheid … Lees meer
 • Abhaile financiële ondersteuning en advies
  Over Abhaile Abhaile helpt mensen die (achterstallig) zijn met hun hypotheekbetalingen om een ​​oplossing te vinden en waar mogelijk in … Lees meer
 • Staatspensioenen
  Het staatspensioen (premieplichtig) wordt betaald aan mensen vanaf 66 jaar die voldoende (PRSI) premies hebben . Het wordt ook wel het ouderdomspensioen genoemd. Het staatspensioen (premieplichtig) is…