Veilig online winkelen

Geschatte leestijd : 2 minuten
Afbeelding@Pixabay, PDPics

We doen nu meer online dan ooit tevoren. CSO-rapporten toonden aan dat 78% van ons vorig jaar online winkelde. Online winkelen is eenvoudig, maar je moet voorzichtig zijn en nadenken voordat je klikt! We hebben een stappenplan samengesteld voor het navigeren door uw digitale winkelreis.

Winkelen op gerenommeerde websites

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is essentieel om te weten van wie je koopt. Neem de tijd om het bedrijf te onderzoeken als je ze nog niet eerder hebt gebruikt. Controleer tijdens het browsen op hun website hun ‘contact’-gegevens. Het moet een officieel e-mailadres en telefoonnummer geven waarop u ze kunt bereiken.

Het bedrijf moet ook hun locatie vermelden. Dit heeft invloed op uw rechten wanneer u online winkelt. U heeft niet dezelfde rechten als u buiten de EU koopt. In de EU gevestigde websites hebben bijvoorbeeld een afkoelingsperiode van 14 dagen waarin u een artikel kunt retourneren en een volledige terugbetaling kunt ontvangen. Dit geldt mogelijk niet voor websites buiten de EU.

Let op!

Veel Ierse websites hebben een ‘.ie’-domeinnaam, maar in werkelijkheid kan elke website er een kopen. Onthoud dat een .ie- of .eu-adres niet betekent dat het bedrijf is geregistreerd in Ierland of de EU.

Controleren op een beveiligingscertificaat

De websites die u bezoekt, moeten een beveiligingscertificaat hebben. Zoek voordat u betaalt naar een ‘s’ na http’ aan het begin van de URL. Kijk of er een hangslotsymbool staat in de taakbalk van de browser die u gebruikt. Dit bevestigt dat de website veilig is.

Pas op voor donkere patronen

Er zijn dark patterns actief op sommige websites. Dark patterns zijn misleidende praktijken die zijn ontworpen om u te manipuleren om online te kopen. U krijgt bijvoorbeeld een speciale aanbieding te zien op de website van de verkoper naast een valse afteltimer. U kunt zich onder druk gezet voelen om de aanbieding te kopen voordat er een time-out optreedt.

Spot neprecensies

Het is goed dat u de tijd neemt om beoordelingen te lezen voordat u koopt. Valse beoordelingen zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen en lijken mogelijk te zijn geschreven door echte klanten. De veelbetekenende tekenen dat het nep kan zijn, zijn onder meer:

 • Een ongewoon hoog aantal positieve recensies in vergelijking met anderen. Controleer nogmaals of er beoordelingen van het bedrijf op andere forums of websites staan.
 • Producten of diensten met alleen positieve recensies of vijfsterrenbeoordelingen. Authentieke beoordelingen hebben meestal een mix van feedback en beoordelingen.
 • De recensies zijn geschreven in taal die niet echt klinkt. Het kan bijvoorbeeld meer lezen als een productpromotie.

Wist je dat?

Volgens de consumentenwetgeving moeten bedrijven ervoor zorgen dat alle beoordelingen die ze laten zien echt zijn. Ze kunnen niemand betalen om valse of misleidende beoordelingen in te dienen, of zelf valse beoordelingen te plaatsen.


Geplaatst: 03/04/2024
Bron: CCPC

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …