Energie-upgrades

Geschatte leestijd : 4 minuten

Inleiding

De Sustainable Energy Authority of Ireland (SEAI) biedt gratis energie-upgrades voor huizen aan huiseigenaren met een laag inkomen. Deze energie-upgrades voor thuis helpen de energie-efficiëntie en warmte van uw huis te verbeteren. Deze gratis energie-upgrades voor uw woning staan bekend als de Better Energy Warmer Homes-regeling.

Als u niet in aanmerking komt voor de gratis upgrades, verstrekt de SEAI ook subsidies om te helpen met de kosten van het upgraden van de energie-efficiëntie van uw huis. De nieuwe National Home Energy Upgrade Scheme biedt subsidies om uw huis naar een energie-efficiëntieklasse van B2 of hoger te brengen, met behulp van een privébedrijf om het werk uit te voeren. Of u kunt individuele energie-upgradesubsidies krijgen als u alleen bepaalde upgrades wilt doen en het proces liever zelf wilt beheren.

Op 14 februari 2022 is de vrije regeling gewijzigd om voorrang te geven aan de oudste en minst energiezuinige woningen. U kunt nu ook opnieuw de gratis upgrades aanvragen als u al werk heeft laten uitvoeren onder de regeling, maar uw huis baat zou hebben bij meer upgrades. Om opnieuw toegang te krijgen tot de regeling, moet u nog steeds aan de kwalificatiecriteria voldoen.

Welke energie-upgrades zijn er?

De regeling omvat deze energie-upgrades voor woningen:

 • Zolder isolatie
 • Muurisolatie – inclusief spouwmuur-, binnenmuur- en buitenmuurisolatie
 • Tochtbestendig
 • Verouderde bescherming (jackets)
 • Energiezuinige verlichting
 • Energie advies

Ook nieuwe cv-installaties en vervangende ramen vallen af en toe onder de regeling. Uw ramen worden alleen vervangen als uw muren tegelijkertijd worden geïsoleerd en de bestaande ramen enkel glas zijn. De SEAI beslist per geval of vervangende ramen nodig zijn.

Komt u in aanmerking voor de regeling

Om voor deze regeling in aanmerking te komen, moet u aan de volgende criteria voldoen:

 • U moet uw huis in eigendom hebben en er zelf in wonen
 • Uw woning moet gebouwd en bewoond zijn vóór 2006
 • Uw huis moet een BER hebben van C, D, E, F of G
 • U moet een van de volgende sociale uitkeringen ontvangen:
 • Brandstoftoeslag als onderdeel van de Nationale Brandstofregeling
 • Toeslag voor werkend gezin
 • Toeslag voor werkzoekenden voor meer dan 6 maanden en een kind jonger dan 7 jaar
 • Arbeidsongeschiktheidsuitkering langer dan 6 maanden en een kind jonger dan 7 jaar
 • Toeslag voor thuiszorg
 • Eenoudergezinstoeslag
 • Zorgtoeslag en u moet samenwonen met degene voor wie u zorgt

Opmerking: als u geen BER voor uw huis heeft, zal de SEAI een gratis BER uitvoeren om te controleren of uw huis voldoet aan de kwalificatiecriteria voor een BER van C of lager.

Uitvoering

Er zijn 4 stappen in dit proces:

 1. Meld u aan voor de regeling en zorg ervoor dat u aan de bovenstaande kwalificatiecriteria voldoet
 1. Laat een SEAI-expert controleren of uw huis geschikt is voor de werken
 1. Laat de werken uitvoeren door een aangewezen SEAI-aannemer
 1. Laat de werken beoordelen door de SEAI zodra de werken voltooid zijn

Toepassing

Als u aan de bovenstaande kwalificatiecriteria voldoet, dient u:

het aanvraagformulier in te vullen. U kunt het downloaden van de SEAI-website (PDF) of contact met hen opnemen om te vragen of het naar u wordt gepost – zie ‘Waar aanvragen’ hieronder. U moet aantonen dat u in aanmerking komt voor de regeling. De volledige details van de benodigde informatie staan op het aanvraagformulier. U kunt het ingevulde formulier en de vereiste ondersteunende documenten e-mailen of posten naar SEAI.

U moet bewijzen dat je in aanmerking komt voor de regeling. Als u in aanmerking komt voor de regeling omdat u een zorgtoelage ontvangt, moet u het  Carers Allowance Confirmation Form (pdf) invullen. Als u één van de andere in aanmerking komende uitkeringen krijgt, moet het Department of Social Protection het relevante gedeelte van het aanvraagformulier invullen. Alle details over de benodigde informatie staan op het aanvraagformulier. U kunt het ingevulde formulier en de ondersteunende documenten
e-mailen of opsturen naar SEAI.

U vindt informatie over de regeling en richtlijnen voor het invullen van het aanvraagformulier in de SEAI’s Scheme and Application Guidelines (pdf) .

Het proces van aanvraag tot voltooiing van de werken duurt gewoonlijk tussen de 18 en 24 maanden, hoewel dit kan variëren.

Is mijn woning geschikt?

De SEAI zal uw aanvraag beoordelen en controleren of u in aanmerking komt. Zij beoordelen dan of uw woning geschikt is voor de werkzaamheden. Een surveyor die namens SEAI optreedt, zal ervoor zorgen dat hij bij u thuis komt om dit te doen. Ze zullen een onderzoeksrapport van uw huis invullen, wat inhoudt:

 • Rondlopen binnen en buiten uw huis, inclusief de zolder
 • Beoordeling van de algehele geschiktheid van uw huis voor energie-efficiëntie-upgrades
 • Meten, fotograferen en vastleggen van informatie over uw woning
 • Hun bevindingen met u bespreken, schetsen welk werk u uitgevoerd zou moeten krijgen en eventuele vragen beantwoorden

Het werk uitvoeren

Als uw huis geschikt is voor de upgrades, zal een aannemer door de SEAI worden aangesteld om het werk aan uw huis te doen.

De aannemer komt bij u langs om de benodigde werkzaamheden te beoordelen. Zij zullen dan hun aanbevelingen aan u uitleggen en een schema voor het werk overeenkomen. U dient een schriftelijk contract te hebben met de aannemer, waarin duidelijk staat met welke werkzaamheden u akkoord bent gegaan.

Nadat het werk gedaan is

Als het werk klaar is, geeft de aannemer u documentatie over het werk, inclusief eventuele garanties. Het is belangrijk om deze goed te bewaren, omdat u ze in de toekomst misschien nodig heeft.

Een Building Energy Rating (BER) wordt uitgevoerd op alle woningen nadat de werken zijn voltooid om de energieprestaties van het gebouw te beoordelen. Een BER-certificaat en adviesrapport worden u toegestuurd en worden ook gepubliceerd in het SEAI’s national BER register.

Sommige woningen zullen ook worden geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat de werken voldoen aan de vereiste normen.

Wat zijn de kosten?

Werkzaamheden onder deze regeling worden u niet in rekening gebracht.

Contact

Better Energy Warmer Homes Scheme
Sustainable Energy Authority of Ireland
P.O. Box 119
Caherciveen
Kerry
Ireland
Tel. Locall: 1800 250 204

Website: http://www.seai.ie/
Email: warmerhomes@seai.ie


Geplaatst: 08-12-2022
Bron: Ierse Overheid en zie links in het artikel
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook: