Financiële prioriteiten

Geschatte leestijd : 3 minuten

Prioriteit geven aan uw rekeningen

Het beheren van uw financiën kan moeilijk zijn, vooral met de hogere kosten van levensonderhoud. Als u zich zorgen maakt over het betalen van uw rekeningen of het betalen van uw uitgaven, kan het stellen van prioriteiten ervoor zorgen dat u meer controle krijgt. Zoek uit welke rekeningen het belangrijkst zijn en prioriteit moeten krijgen.

Stap 1:
Maak een lijst van uw rekeningen en uitgaven

De eerste stap is om alle rekeningen op te sommen die u wekelijks, maandelijks of jaarlijks betaalt. U kunt deze opsplitsen in categorieën, zoals in het onderstaande voorbeeld, om u te helpen bij het prioriteren ervan.

HUISHOUDENNUTSVOORZIENINGENVERZEKERING
Hypotheek/HuurGas / huisbrandolieHuis verzekering
BoodschappenElektriciteitAutoverzekering
SchoolkostenAfvalinzamelingDieren verzekering
StreamingdienstenTv en breedbandZiektekostenverzekering
Stap 2:
Prioriteit geven aan uw rekeningen en uitgaven

Zodra u uw lijst compleet heeft, kunt u beginnen met prioriteren. U moet uw rekeningen en uitgaven rangschikken op basis van hun belang, uw hypotheek of huur zou bijvoorbeeld een hogere prioriteit krijgen dan uw tv of breedband. Maak een tabel, zoals hieronder, om u te helpen.

HOGE PRIORITEITGEMIDDELDE PRIORITEITLAGE PRIORITEIT
Hypotheek/HuurHuis verzekeringStreamingdiensten
BoodschappenTv en breedbandZiektekostenverzekering
Gas / huisbrandolieSchoolkostenDieren verzekering
ElektriciteitAfvalinzameling 
Autoverzekering 
Stap 3:
Rekeningen en uitgaven betalen

Nadat u uw rekeningen en uitgaven hebt geprioriteerd, is de volgende stap om uit te zoeken hoe u ze kunt betalen. Door onze budgetplanner te gebruiken, kunt u erachter komen welke uitgaven u zich kunt veroorloven om comfortabel te dekken en of er andere zijn die mogelijk moeten worden verlaagd of waarover moet worden onderhandeld. Als u zich zorgen maakt over het missen van betalingen met hoge prioriteit, zoals hypotheekaflossingen of energierekeningen, dient u hulp te zoeken bij uw provider. Zie de onderstaande tabel voor meer informatie over met wie u contact kunt opnemen als u zich zorgen maakt over het voldoen aan betalingen. 

TYPE FACTUUR/KOSTENTIPS OVER HOE U REKENINGEN KUNT BETALEN EN WAAR U ONDERSTEUNING KUNT ZOEKEN
HypotheekAls u zich zorgen maakt over het voldoen aan uw hypotheekaflossingen, moet u zo snel mogelijk met uw geldschieter praten om mogelijke oplossingen te bekijken. Zie hypotheekachterstanden voor meer informatie.
HuurAls u zich zorgen maakt over het betalen van uw huur, moet u proberen met uw verhuurder in gesprek te gaan om te zien of het bedrag tijdelijk kan worden verlaagd. Als dit geen optie is, moet u nagaan of u recht heeft op sociale bijstand, zoals huurtoeslag .
EnergierekeningenAls u zich zorgen maakt over het betalen van uw energierekeningen, moet u contact opnemen met uw provider om te zien of uw rekening kan worden verlaagd. Aanbieders bieden vaak kortingstarieven voor bijvoorbeeld papierloos werken. U moet ook overwegen of er dingen zijn die u kunt doen om uw rekening te verlagen, zoals het loskoppelen van apparaten, ervoor zorgen dat u tocht of lekken blokkeert enz. Zie onze toptips voor meer informatie over hoe u geld kunt besparen op uw energierekening . Als uw rekening niet verlaagd kan worden, controleer dan of u recht heeft op sociale bijstand, zoals brandstoftoeslag. De Sint-Vincentiusvereniging kan mogelijk ook helpen met rekeningen van nutsvoorzieningen.
AutoverzekeringAls u zich zorgen maakt over het voldoen aan uw autoverzekering, kunt u overwegen uw dekking indien mogelijk tijdelijk te verlagen. Als uw verzekering moet worden verlengd, overweeg dan om rond te kijken voor de beste prijs voor de dekking die u nodig heeft. 
BoodschappenAls u zich zorgen maakt over de kosten van boodschappen, moet u waar mogelijk rondkijken bij het kopen. U moet ook gebruik maken van aanbiedingen van klantenkaarten.  De vereniging Saint Vincent de Paul kan mogelijk ook helpen met de kosten van boodschappen en andere huishoudelijke uitgaven.

Als u zich zorgen maakt over ernstige schuldenproblemen, is het belangrijkste om te weten dat er hulp voor u beschikbaar is.

De  Money Advice and Budgeting Service (MABS) is een gratis, vertrouwelijke en onafhankelijke dienst voor mensen die schulden hebben of dreigen te maken. MABS kan mensen helpen realistische begrotingen op te stellen en hen te helpen bij het onderhouden van contacten met hun banken en hypotheekbanken over hun schulden om tot een werkbare oplossing te komen. U kunt de MABS-hulplijn bellen op 0818 07 2000.

De  Insolvency Service of Ireland  (ISI) is een onafhankelijk overheidsorgaan. Het doel van de ISI is om persoonlijke schuldenproblemen op te lossen en mensen op een eerlijke, transparante en billijke manier van insolvabiliteit naar solvabiliteit te brengen. Hun ‘ back on track’ -website bevat informatie om u financieel weer op de rails te krijgen, inclusief informatie over gekwalificeerde financiële adviseurs die u kunnen helpen beschermen tegen uw schuldeisers, evenals informatie op maat voor uw persoonlijke situatie. U kunt de ISI-hulplijn bellen op 01 764 4200.


Geplaatst: 25-12-2022
Bron: CCPC
Afbeelding: Pixabay, geralt

Bezoekers lazen ook: