Tips voor hypotheek oversluiten

Geschatte leestijd : 5 minuten

Nu de hypotheekrente de afgelopen maanden blijft stijgen, kijkt u misschien naar uw huidige tarief en vraagt ​​u zich af of u het nog beter zou kunnen doen. Tenzij u een tracker-hypotheek* heeft, kan overstappen u doorgaans een aanzienlijk bedrag besparen. Overstappen kan soms ingewikkeld lijken en het kan moeilijk zijn om al uw opties te begrijpen. Om u op weg te helpen hebben we een simpele overstapgids samengesteld, gebaseerd op het type hypotheek dat u hebt.

*Een trackerhypotheek is een type woningkrediet waarbij de rentevoet die op de lening wordt berekend, die van een andere openbaar beschikbare rente volgt, meestal betreft het de rentevoet die is vastgesteld door de Europese Centrale Bank.

Variabele rente

Als u een hypotheek met variabele rente heeft, kan uw hypotheekrente op elk moment veranderen als de kredietverstrekker zijn tarieven verhoogt of verlaagt. Variabel tarief betekent dat u op elk moment kunt overstappen naar een ander tarief bij uw huidige geldverstrekker, indien van toepassing, of naar een andere geldverstrekker.

Vergelijk de hypotheektarieven die voor u beschikbaar zijn

Wanneer u besluit om over te stappen, moet u de beschikbare hypotheken van verschillende financiële aanbieders vergelijken om te zien welke besparingen u mogelijk kunt maken. 
Dat doet u eenvoudig met CCPC  Hypotheekvergelijker Geld Tool .

U moet ook overwegen om te controleren of u in aanmerking komt voor een beter tarief bij uw huidige geldschieter. U kunt dit doen door uw loan-to-value (LTV) -ratio te controleren . Dit is hoeveel u aan uw hypotheek verschuldigd bent in verhouding tot hoeveel uw huis waard is. Als uw LTV is gedaald sinds u uw huis kocht, kunt u mogelijk een lagere hypotheekrente krijgen.

Als u het Building Energy Rating (BER) van uw woning heeft verhoogd sinds u uw hypotheek hebt afgesloten, kunt u ook in aanmerking komen voor een ‘groene’ hypotheekrente. Dit zijn momenteel de laagste beschikbare tarieven, dus zorg ervoor dat u controleert of u in aanmerking komt wanneer u de voor u beschikbare tarieven vergelijkt. Bezoek de SEAI-website voor meer informatie over BER of om een ​​BER-beoordelaar te vinden .

Verzamel uw documenten

Als u eenmaal hebt besloten om over te stappen, moet u met de door u gekozen geldschieter praten om te zien welke documenten u nodig hebt.

Als u bij uw bestaande geldschieter blijft, moet u mogelijk het volgende verstrekken:

  • een actuele waardebepaling van uw woning als u overstapt naar een nieuwe LTV-schijf
  • een actuele BER als u gebruik maakt van een ‘groen’ tarief

Als u overstapt naar een nieuwe geldverstrekker, moet u:

  • een hypotheek aanvragen

Dit betekent dat u alle documenten moet overleggen die nodig zijn voor de aanvraag, zoals een identiteitsbewijs en een bewijs van adres, bankafschriften, salarisbewijzen etc.

Voor meer informatie over hypotheken kunt u terecht op onze website

Neem contact op met uw hypotheekverstrekker

Als u uw hypotheek overstapt naar een nieuwe geldverstrekker, moet u uw hypotheekverstrekker van deze wijziging op de hoogte stellen. Zij wijzen uw bestaande polis toe aan uw nieuwe kredietverstrekker.

Vaste rente

Als u een hypotheek met vaste rente heeft, betekent dit dat u uw hypotheekrente voor een bepaald aantal jaren vast heeft staan. Aangezien u uw rentevoet hebt vastgesteld, heeft uw rente geen invloed als uw geldschieter zijn variabele of vaste rente tijdens uw vaste looptijd verhoogt of verlaagt.


Bekijk hoeveel uw verbrekingsvergoeding is

Voordat u overstapt van een hypotheek met vaste rente, moet u contact opnemen met uw geldschieter om erachter te komen hoeveel dit u gaat kosten. Kredietverstrekkers passen doorgaans een verbrekingsvergoeding toe wanneer klanten ervoor kiezen om een ​​hypotheek met vaste rente te verlaten en dit wordt berekend door de geldschieter. U moet dit overwegen in de context van hoeveel u in totaal kunt besparen door over te stappen.

Als u echter aan het einde van een vast tarief komt, moet u nu wat onderzoek doen. Uw geldverstrekker moet u 60 dagen voordat uw rentevaste periode afloopt informeren over uw mogelijkheden.

Vergelijk de hypotheektarieven die voor u beschikbaar zijn

Wanneer u besluit om over te stappen, moet u de beschikbare hypotheken van verschillende financiële aanbieders vergelijken om te zien welke besparingen u mogelijk kunt maken. Dat doet u eenvoudig met CCPC  Hypotheekvergelijker Geld Tool 

U moet ook overwegen om te controleren of u in aanmerking komt voor een beter tarief bij uw huidige geldschieter. 
U kunt dit doen door uw loan-to-value (LTV) -ratio te controleren . Dit is hoeveel u aan uw hypotheek verschuldigd bent in verhouding tot hoeveel uw huis waard is. Als uw LTV is gedaald sinds u uw huis kocht, kunt u mogelijk een verlaging van uw hypotheekrente krijgen.

Als u sinds het afsluiten van uw hypotheek het Building Energy Rating (BER) van uw woning heeft verhoogd, kunt u mogelijk ook in aanmerking komen voor een ‘groene’ hypotheekrenteaftrek. Dit zijn momenteel de laagste beschikbare tarieven, dus zorg ervoor dat u controleert of u in aanmerking komt wanneer u de voor u beschikbare tarieven vergelijkt.  voor meer informatie over BER of om een ​​BER-beoordelaar te vinden .Bezoek de SEAI-website

Verzamel uw documenten

Als u eenmaal hebt besloten om uw hypotheek over te sluiten, moet u met de door u gekozen geldschieter praten om te zien welke documenten u nodig hebt.

Als u bij uw bestaande geldschieter blijft, moet u mogelijk het volgende verstrekken:

  • een actuele waardebepaling van uw woning als u overstapt naar een nieuwe LTV-schijf
  • een actuele BER als u gebruik maakt van een ‘groen’ tarief

Als u overstapt naar een nieuwe geldverstrekker, moet u:

  • een hypotheek aanvragen

Dit betekent dat u alle documenten moet overleggen die nodig zijn voor de aanvraag, zoals een identiteitsbewijs en een bewijs van adres, bankafschriften, salarisbewijzen etc.

Voor meer informatie over hypotheken kunt u terecht op onze website

Neem contact op met uw hypotheekverstrekker

Als u voor uw hypotheek overstapt naar een nieuwe geldverstrekker, moet u uw huidige hypotheekverstrekker van deze wijziging op de hoogte stellen. Zij wijzen uw bestaande polis toe aan uw nieuwe kredietverstrekker.

Tracker tarief

Als u een hypotheek met trackerrente heeft, betekent dit dat uw rente stijgt of daalt op basis van de debetrentevoet van de Europese Centrale Bank (ECB) in plaats van uw geldschieter. Historisch gezien waren trackerhypotheken erg laag, maar met de recente verhogingen van de ECB-rente zijn ze omhoog geslopen. 

Als u een tracker-hypotheek heeft en u wilt overstappen, is het belangrijk om te onthouden dat hypotheekverstrekkers op de Ierse markt geen tracker-hypotheken meer aanbieden . Als u overstapt van een trackertarief, kunt u er nooit meer op terugkomen.

Praat met een makelaar/financieel adviseur

Voordat u besluit om van een trackerhypotheek af te stappen, is het belangrijk dat u met een makelaar of financieel adviseur spreekt om te beslissen wat de beste optie voor u is. Gezien de stijging van de tarieven kan het voor u het beste zijn om over te stappen naar een vaste rente bij uw huidige of een nieuwe kredietverstrekker. Als alternatief kunt u de tariefverhogingen voorlopig betalen en bij uw tracker blijven en wachten om te zien of de tarieven weer dalen.

Helaas is er geen ‘one size fits all-benadering’ als het gaat om het nemen van deze beslissing, dus als u met een professional praat, kunt u de beste optie voor u en uw omstandigheden kiezen.

Vergelijk de hypotheektarieven die voor u beschikbaar zijn

Als u besluit over te stappen, moet u de beschikbare hypotheken van verschillende financiële aanbieders vergelijken om te zien welke besparingen u mogelijk kunt maken. Dat doet u eenvoudig met CCPC  Hypotheekvergelijker Geld Tool .

Bij het onderzoeken van de hypotheekrente die voor u beschikbaar is, moet u overwegen om uw Loan to Value (LTV) -ratio te controleren . Dit is hoeveel u aan uw hypotheek verschuldigd bent in verhouding tot hoeveel uw huis waard is. Als uw LTV is gedaald sinds u uw huis kocht, kunt u in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente.

Als u sinds het afsluiten van uw hypotheek het Building Energy Rating (BER) van uw woning heeft verhoogd, kunt u mogelijk ook in aanmerking komen voor een ‘groene’ hypotheekrenteaftrek. Dit zijn momenteel de laagste beschikbare tarieven, dus zorg ervoor dat u controleert of u in aanmerking komt wanneer u de voor u beschikbare tarieven vergelijkt. Bezoek de SEAI-website voor meer informatie over BER of om een ​​BER-beoordelaar te vinden .


Geplaatst: 13-04-2023
Bron: CCPC
Afbeelding Pixabay

Bezoekers lazen ook: