Gebruik van een dashcam in Ierland

Geschatte leestijd : 2 minuten

Inleiding

Het gebruik van op het dashboard gemonteerde video-opnamesystemen – ‘dashcams’ – is de afgelopen jaren toegenomen omdat de apparaten betaalbaarder en kwalitatief beter zijn geworden.
Zowel automobilisten, motorrijders en fietsers maken gebruik van deze technologie tijdens het reizen, om redenen variërend van het verminderen van persoonlijke veiligheidszorgen tot het hebben van een middel om aansprakelijkheid vast te stellen in geval van een ongeluk.

Een dashhcam kan handig zijn wanneer er een ongeval gebeurt en er geen getuigen in de buurt zijn. Verzekeraars zijn er dus blij mee. In Engeland is het vrij gebruikelijk dat verzekeraars zelfs kortingen geven als je een dashcam gebruikt. Je kan zo tien procent of meer korting krijgen. Dat is onder meer het gevolg van hoge kosten door ongevallen waarbij helemaal geen getuigen te vinden waren. Vaak zullen beide verzekeraars dan de schade van hun eigen klant moeten vergoeden. Aan beide kanten kosten dus.

Het gebruik van een dashcam

Dashboardcamera’s (dashcams) zijn kleine apparaatjes die de weg (en mogelijk het interieur van uw auto) registreren terwijl u rijdt. Zij zijn er om u veiligheid en bewijsmateriaal te bieden in geval van een ongeval. Dashcams kunnen u helpen met verzekeringen, noodwaarschuwingen en eenvoudigweg om momenten van roadtrips vast te leggen.

Premieverlaging bij gebruik van een dashcam

Mogelijk kunt u geld besparen op uw autoverzekering door een dashcam te installeren . Sommige verzekeraars overwegen dit misschien, hoewel dit niet een veelgestelde vraag is bij verzekeraars. Ze zijn een uitstekende manier om diefstal te voorkomen en beelden van auto-ongelukken vast te leggen. Ze kunnen helpen vaststellen of de andere bestuurder ongelijk had.

Voor- en nadeel van een dashcam

Voordelen

 • U bent in staat om een ​​objectieve verantwoording af te leggen voor rechtszaken. Voorkomt geënsceneerde ongevallen. 
 • Houdt toezicht op het voertuig terwijl u weg bent. …
 • Maakt opnames die u later als herinnering nog eens kunt bekijken

Nadelen

 • De feiten kunnen tegen u worden gebruikt: Het grootste risico bij dashcamera’s is hun vermogen om de waarheid te vertellen, zelfs als u dat misschien niet wilt. …
 • Kosten: Hoewel er budgetmodellen zijn, kost elke dashcam geld, en geavanceerde modellen kunnen duur zijn.
 • Als u géén accubeveiliger hebt geïnstalleerd loopt u het risico dat uw met lege accu komt te staan.

Gebruik in vakantielanden

Helaas zijn dashcams in een aantal landen om privacyredenen verboden. Denk daarbij aan landen als Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Portugal en Spanje. Eigenlijk is er geen Europese wetgeving voor. Ze zijn in elk geval verboden in Oostenrijk, Luxemburg en Portugal en er zijn ook landen waar beperkingen gelden, zoals Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. In veel landen ben je bovendien de pineut wanneer je het apparaatje tijdens het rijden bedient: daar gelden dezelfde regels als bij het gebruik van smartphones in het verkeer.

Dashcam en privacy

Filmen op de openbare weg is op deze manier toegestaan, maar je krijgt mogelijk wél te maken met privacywetgeving als je zulke beelden publiceert, bijvoorbeeld op het internet.
Download hier de richtlijnen voor Ierland. PDF Engels


Geplaatst: 30-11-2023
Bron: diverse info op internet

Bezoekers lazen ook:

 • Kopen in het VK
  Geschatte leestijd : 4 minuten Het VK verliet de Europese Unie op 31 januari 2020. De overgangsperiode die van kracht was, eindigde op 31 december 2020. Als gevolg van de Brexit zijn er wijzigingen in uw consumentenrechten wanneer …
 • Huisartsen en particuliere patiënten
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Dit document schetst de diensten die huisartsen in Ierland aanbieden, hoe u een huisarts kunt vinden en hoeveel het…
 • Fair Deal Scheme
  Geschatte leestijd : 13 minuten Wat is de Fair Deal-Scheme? Via de Scheme Ondersteuning Verpleeghuizen, ook wel Fair Deal-Scheme genoemd, kunt u financiële ondersteuning aanvragen om de kosten van zorg in een verpleeghuis mee te…
 • Voor u gelezen en door mij gedeeld!
  Geschatte leestijd : 114 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af om te zien of er leuke, lieve, trieste of politieke maar altijd actuele berichten staan die zij graag met u wil delen. Haar keuze vind u hieronder, geplaatst op datum, Louise hoopt u hiermee een plezier te hebben gedaan. Komt u morgen even opnieuw kijken?
 • Behandelingsvoordeel tandheelkundige, optische en auditieve diensten
  Geschatte leestijd : 6 minuten Wat is behandelingsvoordeel? Behandelingsvoordeel (Treatment Benefit) is een regeling van het Department of Social Protection (DSP) om een ​​beperkte financiële bijdrage te leveren aan tandheelkundige,…