Hoe u oplichting kunt vermijden

Geschatte leestijd : 7 minuten

Wat is oplichterij?

Een zwendel is een illegale of oneerlijke opzet waarbij sprake is van diefstal of fraude. Scams zijn gericht op mensen van alle leeftijden en achtergronden. Ze zijn er in vele vormen, waaronder een e-mail, een sms, een brief, een website of een telefoontje.

Wat de methode ook is, bij zwendel gaat het erom u te misleiden om afstand te doen van uw geld. Ze worden steeds geavanceerder en moeilijker te herkennen.

Oplichting kan erg overtuigend zijn, maar deze pagina helpt je om oplichting te herkennen en jezelf ertegen te beschermen.

Waarschuwingen voor oplichting

Een aantal overheidsinstanties waarschuwt mensen alert te blijven vanwege een toename van oplichting. Houd de Garda-website in de gaten voor actuele waarschuwingen. Het Department of Social Protection (DSP) heeft een waarschuwingspagina voor oplichtingstelefoontjes en oplichtings-sms’jes .

Veelvoorkomende vormen van oplichting

Accommodatie oplichting

U wordt gevraagd een borg te betalen via bankoverschrijving om een ​​huis of appartement van een nep-accommodatiesite veilig te stellen.

Oplichting met antivirussoftware

U krijgt een e-mail of telefoontje van een bedrijf dat zegt dat uw computer een virus heeft en dat ze dit kunnen repareren door software te installeren, maar dat ze uw computer overnemen. De software geeft hen toegang tot uw persoonlijke gegevens, of ze staan ​​erop dat u ze betaalt voordat ze de controle over uw computer of bestanden aan u teruggeven.

Liefdadigheidszwendel

Iemand vraagt ​​je om te doneren aan een nep-liefdadigheidsinstelling of doet alsof hij van een echte liefdadigheidsinstelling is.

Geclassificeerde oplichting

Oplichters die zich voordoen als legitieme verkopers op geclassificeerde websites, verleiden u tot betaling voor nepgoederen of -services.

Copycat-websites

Websites die diensten aanbieden van overheidsdiensten of lokale overheden, maar geen officiële sites zijn, beloven een proces sneller of gemakkelijker te maken voor een buitensporige prijs.

Oplichting van deur tot deur

Iemand klopt bij u aan en biedt u een product of dienst aan, waarmee u wordt overgehaald contant te betalen voor een dienst die nooit wordt geleverd.

Oplichting met valse kaartjes

Fraudeurs die de secundaire ticketmarkt gebruiken, verkopen u valse tickets of tickets die niet bestaan.

Gratis proefzwendel

Een advertentie waarin een product of dienst wordt gepromoot, nodigt u uit om het gratis of tegen een zeer lage prijs uit te proberen. Wanneer u zich aanmeldt, ondertekent u mogelijk een lidmaatschap of abonnementsservice die u vasthoudt aan dure herhaalde betalingen.

Oplichting met vakantieverhuur

Valse websites en e-mails bieden u vakanties of villa’s aan die niet bestaan. Ze vereisen dat u geld rechtstreeks op de fraudeursrekening stort.

Investeringszwendel

U of uw bedrijf wordt misleid om te investeren in een twijfelachtige financiële mogelijkheid, waarbij u een hoog rendement of gegarandeerde winst belooft. Voorbeelden zijn investeringen in bosbouw, biobrandstoffen of exotisch overzees vastgoed.

Lening- en kredietzwendel

Een bedrijf ‘garandeert’ u een lening in ruil voor een vooruitbetaling.

Malware of ransomware

Software wordt door oplichters op uw apparaat geïnstalleerd, waardoor ze toegang krijgen tot uw bestanden, kunnen volgen wat u doet of betaling kunnen eisen om uw computer of bestanden te ‘ontgrendelen’.

Oplichting met mobiele telefoons

Bijvoorbeeld een ‘gemiste oproepen’-oplichting, waarbij een oplichter je telefoon belt en snel ophangt. Als u het nummer terugbelt en het is oplichterij, kunt u zonder het te weten premiumtarieven betalen voor het gesprek.

Phishing-e-mails

Een valse e-mail, die bijvoorbeeld doet alsof hij van uw bank is, probeert u te misleiden om uw persoonlijke en financiële gegevens te delen.

Oplichting met prijzen en loterijen

U wordt gevraagd een soort vergoeding te betalen om uw prijs of winst van een wedstrijd of loterij te claimen waaraan u nooit hebt deelgenomen.

Romantiek en relatiezwendel

Fraudeurs die datingsites, apps of sociale media gebruiken, vragen om geld, geschenken of uw persoonlijke gegevens.

sextorsie

Oplichters sturen u een dreigende e-mail waarin wordt beweerd dat uw computer en webcam zijn gehackt en dat u bent opgenomen tijdens het kijken naar pornografische video’s. Ze eisen betaling voor het niet vrijgeven van de beelden.

Smishing

Smishing is een combinatie van de woorden ‘sms’ en ‘phishing’. Het is een oplichterij waarbij fraudeurs sms-berichten van mobiele telefoons gebruiken om u te misleiden zodat u een schadelijke bijlage of link opent. Lees meer over smishing en hoe je dit kunt vermijden in de uitleg van de Centrale Bank.

Oplichting via sociale media

Fraudeurs gebruiken sociale media voor oplichting, waaronder quizzen en phishing naar uw persoonlijke gegevens. Oplichters kunnen zich ook voordoen als vrienden die om geld vragen, of advertenties weergeven voor ‘gratis’ vouchers en producten of diensten die een beroemdheid claimen.

Hoe weet ik of het oplichterij is?

Sommige vormen van oplichting zijn vrij duidelijk, terwijl andere ingewikkelder en moeilijker te herkennen zijn. Weten waar u op moet letten en hoe u oplichting kunt voorkomen, is de beste manier om veilig te blijven. Let op de volgende tekenen van oplichting:

 • Ongevraagd contact van een bedrijf uit het niets
 • Een deal die te mooi lijkt om waar te zijn
 • U wordt gevraagd om persoonlijke gegevens te delen
 • Je wordt onder druk gezet om snel te reageren of snel geld over te maken
 • Er is u gevraagd om op een ongebruikelijke manier te betalen, bijvoorbeeld via een overboekingsservice zoals Western Union of virtuele valuta zoals Bitcoin
 • Contactgegevens zijn vaag
 • Spelfouten of grammaticale fouten
 • U wordt verzocht het aanbod stil te houden

Hoe kan ik mezelf beschermen?

Er zijn veel manieren om jezelf te beschermen tegen oplichting. Bijvoorbeeld altijd:

 • Weet met wie je te maken hebt
 • Wees alert op verdacht gedrag
 • Bescherm uw persoonlijke gegevens
 • Bescherm uw geld

Weet met wie je te maken hebt

Onderzoek het bedrijf dat contact met u heeft opgenomen om er zeker van te zijn dat het een legitiem bedrijf is. 
Onderzoek:

 • Algemene voorwaarden, zodat u precies weet waar u mee akkoord gaat
 • Contactgegevens zoals telefoonnummer, e-mailadres en fysiek adres. Pas op voor websites die alleen een contactformulier hebben en geen andere contactgegevens
 • Online recensies, om meer te weten te komen over de ervaringen van anderen. Gebruik niet slechts één bron van beoordelingen, deze kunnen nep zijn. Bekijk beoordelingen op socialemediakanalen of onafhankelijke online bronnen zoals Trustpilot
 • Als een goed doel is geregistreerd bij de Charities Regulator
 • Via deze website de betrouwbaarheid van een website.

Wees alert op verdacht gedrag

Luister naar je instinct en als er iets niet klopt, dan is het meestal goed om het in twijfel te trekken. Vraag jezelf altijd af ‘is het veilig?’ en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees voorzichtig met aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn
 • Klik niet op of download niets dat u niet vertrouwt. Controleer waar een link naartoe gaat voordat u erop klikt door er met de muis overheen te gaan
 • Laat niemand op afstand toegang krijgen tot uw computer
 • Controleer of de website veilig is door te zoeken naar een symbool van een gesloten veiligheidshangslot in de browservensterbalk (waar het websiteadres zich bevindt). Klik erop om te controleren op een ‘coderingscertificaat’. Het websiteadres moet beginnen met ‘https://’ – de ‘s’ staat voor ‘secure’
 • Pas op voor spel- of grammaticale fouten die een teken van oplichterij kunnen zijn
 • Wees op uw hoede voor eventuele kortingen die worden aangeboden voor betaling via overschrijving

Bescherm uw persoonlijke gegevens

Uw persoonlijke gegevens zijn waardevol voor criminelen en kunnen door hen worden misbruikt of doorverkocht aan anderen. Neem deze stappen om uzelf te beschermen:

 • Geef geen persoonlijke informatie over de telefoon, tenzij u zelf hebt gebeld. Als u zich zorgen maakt over het geven van creditcard- of betaalkaartgegevens aan een liefdadigheidsinstelling tijdens een ongevraagd gesprek, belt u de liefdadigheidsinstelling terug op het telefoonnummer van hun hoofdkantoor
 • Wees voorzichtig met ongevraagde telefoontjes, e-mails of sms-berichten waarin wordt gezegd dat ze uw bank zijn, vooral als ze om persoonlijke informatie vragen, zoals geboortedatum of wachtwoorden
 • Geef geen persoonlijke informatie in een e-mail of tijdens het online chatten
 • Denk goed na over de persoonlijke informatie die u online plaatst
 • Krijgt u een verzoek om persoonsgegevens, reageer dan niet direct
 • Voer nooit persoonlijke gegevens in op een openbare computer

Bescherm uw geld

Bescherm uw geld door deze stappen te nemen:

 • Stuur nooit geld via een bankoverschrijving, tenzij u er absoluut zeker van bent dat u het naar iemand stuurt die u kent en vertrouwt. Geld overmaken via een bankoverschrijving is hetzelfde als iemand geld sturen en over het algemeen is het weg als je het eenmaal hebt verzonden
 • Gebruik altijd een veilige betaalmethode zoals een creditcard, debetkaart of andere betaaldiensten zoals PayPal (die een betalingsbescherming bieden)
 • Beperk het aantal plaatsen waar u uw betalingsgegevens online opslaat of gebruik een beveiligde digitale portemonnee
 • Houd software voor online bankieren en apps voor bankieren up-to-date en download altijd updates wanneer daarom wordt gevraagd
 • Controleer regelmatig transacties op uw bankafschriften en meld verdachte activiteiten direct aan uw bank of creditcardmaatschappij

Ik denk dat ik ben opgelicht

Als je denkt dat je het slachtoffer bent van oplichting, volg dan de volgende stappen:

 • Stop direct alle contact met de oplichter
 • Stuur geen betalingen meer
 • Als u met een creditcard of betaalpas heeft betaald, vertel dit dan onmiddellijk aan uw bank of kaartverstrekker
 • Meld het incident aan uw plaatselijke Garda-station , aangezien het een criminele zaak is
 • Verzamel alle gegevens die u heeft over de zwendel (zoals e-mails of andere communicatie)
 • Bescherm uw apparaten door uw wachtwoorden opnieuw in te stellen en uw antivirussoftware bij te werken
 • Meld het incident aan instanties voor consumentenbescherming (zie ‘Meer informatie’ hieronder voor contactgegevens), voor advies en om te helpen voorkomen dat andere mensen in dezelfde zwendel worden betrapt

Kan ik mijn geld terugkrijgen?

Mogelijk kunt u uw geld terugkrijgen nadat u bent opgelicht. Het hangt ervan af wat er is gebeurd en hoe u de oplichter heeft betaald.

Ongeautoriseerde transactie op uw account

Er kan alleen geld van uw rekening worden afgeschreven als u de transactie heeft geautoriseerd (of toegestaan). Als u een niet-geautoriseerde transactie op uw rekening opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw bank.

In de meeste gevallen moet uw bank u terugbetalen voor een ongeautoriseerde betaling.

Je hebt met je pinpas, creditcard of PayPal iets gekocht van een oplichter

Vraag uw bank of creditcardmaatschappij om de transactie ongedaan te maken via een proces dat ‘chargeback’ wordt genoemd. Lees meer over terugboekingen

U heeft via een bankoverschrijving geld overgemaakt naar een oplichter

Als het geld via een bankoverschrijving is verzonden, is dit erg moeilijk te traceren. Maar hoe sneller u handelt, hoe beter.

U heeft gebruik gemaakt van een overboekingsservice

Het is onwaarschijnlijk dat u uw geld terugkrijgt als u via een overboeking zoals MoneyGram, PayPoint of Western Union heeft betaald.

Als u met vouchers of cadeaubon heeft betaald

Het is onwaarschijnlijk dat u uw geld terugkrijgt als u vouchers of cadeaubonnen heeft gebruikt om de oplichter te betalen.

Meer informatie

Krijg advies en informatie over zwendeloproepen en zwendelteksten van de Commission for Communications Regulation (ComReg).

Het FraudSMART-initiatief van de Banking and Payment’s Federation Ireland (BPFI) heeft een aantal nuttige bronnen om uzelf tegen fraude te beschermen .

Competition and Consumer Protection Commission (CCPC)

Bloom House
Railway Street
Dublin 1
D01 C576

Opening Hours: Lines open Monday-Friday, from 9am – 6pm
Tel: (01) 402 5555 and (01) 402 5500
Website: http://www.ccpc.ie

Banking and Payments Federation Ireland

Floor 3
1 Molesworth Street
Dublin 2
D02 RF29
Ireland

Tel: (01) 671 5311
Website: http://www.bpfi.ie
Email: info@bpfi.ie


Geplaatst: 12-08-2023
Bron: Ierse Overheid
Afbeelding: Pexels.com Mikhail Nilov

Bezoekers lazen ook: