Harris en RSA verbinden zich ertoe de gemiddelde wachttijd voor rijexamens terug te brengen naar 10 weken

Geschatte leestijd : 2 minuten
Afbeelding@Pixabay, kartik27

Op 15/04 werd tijdens een bijeenkomst ook afgesproken om de NCT-uitnodiging om de wachttijden halverwege het jaar te testen terug te brengen naar 12 dagen.

Bron: thejournal.ie/, Hayley Halpin,16/04/2024

TAOISEACH SIMON HARRIS en de Road Safety Authority (RSA) hebben beloofd de gemiddelde wachttijd voor een rijexamen terug te brengen naar 10 weken. 

De Taoiseach, minister van Transport Eamon Ryan, minister van Justitie Helen McEntee en minister van Buitenlandse Zaken Jack Chambers hadden een ontmoeting met de RSA om de kwestie van het toegenomen aantal verkeersdoden op de Ierse wegen te bespreken. 

Tot nu toe zijn er dit jaar 63 dodelijke slachtoffers gevallen op de Ierse wegen, een stijging van 15 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Vorig jaar kwamen 184 mensen om het leven op de Ierse wegen , een stijging van bijna 20% in een jaar tijd en 33% meer dan vóór de pandemie.  

De focus van de bijeenkomst van vandaag lag op trends in verkeersongevallen en welke mogelijke maatregelen zouden kunnen worden onderzocht om de omkering van de vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt op het gebied van dodelijke slachtoffers en ernstig gewonden op de Ierse wegen aan te pakken.

Na de bijeenkomst werden een aantal acties overeengekomen, waaronder het halverwege het jaar terugbrengen van de gemiddelde wachttijd voor het rijexamen naar de Service Legal Agreement van 10 weken. 

Ook werd overeengekomen om de NCT-uitnodiging om de wachttijden halverwege het jaar te testen terug te brengen naar twaalf dagen. 

De Taoiseach beloofde, indien nodig, wetswijzigingen door te voeren met betrekking tot het delen van aanvaringsgegevens. 

De RSA gaat dit jaar, met onmiddellijke ingang, € 3 miljoen extra uitgeven aan de financiering van verkeersveiligheidscampagnes en onderwijsinitiatieven.

De RSA moet de financieringsbehoeften voor de rest van 2024 in kaart brengen. Afhankelijk van de beoordeling en bevindingen van de Indecon-evaluatie zal het ministerie van Transport de doorlopende financiering blijven garanderen.

An Garda Síochána moet worden verzocht lopende plannen voor handhavingsactiviteiten te verstrekken.

Tijdens de bijeenkomst werd afgesproken dat er de komende maanden voortgang wordt geboekt met de oplevering van 12 nieuwe camerahandhavingslocaties. 

De doelstellingen van Taoiseach

Toen Harris vorige week het roer overnam als premier, benadrukte hij hoe een hernieuwde focus op verkeersveiligheid nodig is. De bijeenkomst van vandaag vond plaats voorafgaand aan Harris die de komende weken een bijeenkomst van de ministeriële commissie voor verkeersveiligheid van de regering zou voorzitten. 

Vrijdag had de Taoiseach een ontmoeting met Garda-commissaris Drew Harris en minister van Justitie Helen McEntee, waar ook de verkeersveiligheid werd besproken.

De commissaris zei vorige week dat An Garda Síochána, gezien de toename van het aantal dodelijke botsingen , haar politie-initiatieven moet aanpassen om de veiligheid op de wegen te vergroten. 

“Onze internationale politiepartners gebruiken alle politieagenten om een ​​deel van hun verschuiving in de verkeersomgeving te concentreren. Deze aanpak vormt een aanvulling op de grotere zichtbaarheid en naleving door automobilisten van de verkeerswetgeving”, aldus Harris.

“Daarom zal elke Regionale Assistent-Commissaris met onmiddellijke ingang al het uniforme personeel inzetten, kern en kern en niet-kernpersoneel, en hen inzetten bij goed zichtbare wegenpolitieoperaties, die 30 minuten duren tijdens elke dienstronde,” zei hij. 

“Toezichthouders zullen ervoor zorgen dat deze richtlijn wordt nageleefd, met uitzondering van gevallen waarin de dienst zich nodig heeft.”

Frank O’Connell, lijkschouwer voor South Cork, zei vorige maand in The Journal dat er volgens hem drie redenen zijn voor de stijging van het aantal verkeersdoden.

“Nummer één: snelheid”, zegt O’Connell.

“Nummer twee: alcohol. Nummer drie: cocaïne. Als we die zouden kunnen elimineren, zouden we nog maar 50 tot 60 verkeersdoden per jaar hebben.”


Bezoekers lazen ook:

 • Te huur en te koop aangeboden
  Geschatte leestijd : 4 minuten Deze pagina laat u het aanbod zien van woningen die aangeboden worden door leden van de Facebookgroep “Wegwijzer in Ierland”.
 • Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)
  Geschatte leestijd : 4 minuten Inleiding Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen. De belasting is…
 • Nieuwe Home Energy Upgrade Lening
  Geschatte leestijd : 3 minuten Wat is de Home Energy Upgrade Loan? De Home Energy Upgrade Loan is een nieuwe leenregeling met lage rentetarieven voor…
 • Belasting belangrijke info
  Geschatte leestijd : 8 minuten Bijna alle inkomsten zijn aan belasting onderworpen. De belasting op inkomen dat u uit arbeid verdient, wordt door uw werkgever namens de belasting-dienst op uw loon ingehouden. Dit staat bekend als Pay…
 • Inkomenstoets
  Geschatte leestijd : 3 minuten Als u een bijstandsuitkering aanvraagt , moet u een inkomenstoets afleggen. Al uw inkomstenbronnen (bijvoorbeeld contante inkomsten, werkgelegenheid, vermogen en onderhoud) worden beoordeeld…