Het bezit van een motorfiets in Ierland

Geschatte leestijd : 3 minuten

Aan de slag met uw motor

Als u met een motor op de openbare weg rijdt, moet u zich houden aan de verkeersregels (pdf) en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs voor de juiste categorie motor .

U moet motorrijtuigenbelasting betaald hebben en een motorrijtuigenverzekering hebben .

Leerling chauffeurs

Als u een leerling-bestuurder bent, moet u een geel fluorescerend hesje met hoge zichtbaarheid dragen. U moet het over uw kleding dragen en het moet in goede staat verkeren. U kunt een gratis signalisatievest bestellen bij de Verkeersveiligheidsdienst .

Voor en achter moet je een L-bord van de leerling-rijder hebben (niet minder dan 15 cm hoog) in het rood op een witte achtergrond.

U moet uw initiële basisopleiding (IBT) hebben afgerond voordat u zonder toezicht mag rijden.

Stappen om te leren rijden

De stappen om te leren rijden zijn:

 1. Slagen voor het theorie-examen bestuurder
 2. Verkrijgen van een leerlingvergunning
 3. Oefenen met motorrijden
 4. Slagen voor het rijexamen

Chauffeurstests in Ierland worden uitgevoerd door de Road Safety Authority (RSA) . De National Driver Licensing Service (NDLS) is verantwoordelijk voor de afgifte van leervergunningen en rijbewijzen.

Als u geslaagd bent voor uw rijexamen, kunt u uw rijbewijs aanvragen .

Veiligheid en uw motor

Hoewel motorrijders minder dan 2% van alle bestuurders met een rijbewijs in het land vertegenwoordigen, zijn ze verantwoordelijk voor 10% van de verkeersdoden.

Als motorrijder bent u wettelijk verplicht om voorzorgsmaatregelen te nemen:

Uw motor en veiligheidsuitrusting

Tijdens het rijden

 • Blijf tijdens het rijden altijd geconcentreerd.
 • Probeer te anticiperen op mogelijke gevaren op de weg.
 • Rijd met een snelheid waarmee u indien nodig binnen de juiste afstand kunt stoppen.
 • Houd een veilige afstand tussen u en het voertuig voor u.
 • Houd rekening met slecht weer en slechte wegomstandigheden.

Gezien blijven

 • Wees altijd zichtbaar.
 • Gebruik uw koplampen dag en nacht.

Het is in Ierland illegaal om te drinken of drugs te gebruiken en een voertuig te besturen. Voor meer details, zie onze pagina over verkeersovertredingen . U moet zich ook aan de nationale snelheidslimieten in Ierland houden.

Een motorhelm kopen en gebruiken

 • Koop een helm van goede kwaliteit bij een gerenommeerde dealer. Probeer verschillende maten en merken. Zorg ervoor dat de dealer weet hoe hij de juiste pasvorm moet beoordelen.
 • Koop of gebruik nooit een tweedehands helm.
 • Vervang een beschadigde helm onmiddellijk.
 • Draag altijd uw helm en zorg ervoor dat deze goed vast zit.

De publicatie van de Road Safety Authority (RSA) Dit is jouw fiets – een veiligheidsgids voor jou en je motor of bromfiets (pdf) geeft advies over het kopen en gebruiken van een motorhelm.

Motorverlichting

Er zijn regels over het type verlichting en reflectoren dat op uw motor moet worden gemonteerd. De motor moet het volgende hebben:

Eén koplamp : deze is aan de voorkant van de motor gemonteerd om de weg voor u te verlichten met een wit of geel licht. De lamp moet de weg voor u verlichten over een afstand van 99 meter (325 voet) of 30,5 meter (100 voet) bij onderdompeling, en een redelijke afstand voor motoren met een laag vermogen.

Eén achterlicht : Deze wordt aan de achterkant van de motor gemonteerd. Deze lamp moet een rood licht geven dat 152 meter (500 voet) zichtbaar is wanneer het brandt.

Eén achterreflector : Dit is een rode reflector die over een afstand van 99 meter (325 voet) naar achteren zichtbaar is wanneer de koplampen van een ander voertuig er rechtstreeks op schijnen.

Kentekenplaatverlichting : Dit is een wit licht om de achterste kentekenplaat te verlichten, zodat elke letter en elk cijfer gemakkelijk kan worden gelezen vanaf een afstand van 20 meter (65 voet) naar achteren.

Richtingaanwijzers : Dit zijn knipperlichten die op een motor zijn gemonteerd om andere weggebruikers te laten weten dat de bestuurder van plan is rechts of links af te slaan.

Positielicht : Dit is tot 1,5 meter (5 voet) van de grond gemonteerd om wit licht naar voren te geven dat zichtbaar is tot 152 meter (500 voet). Deze lamp mag maximaal 7 watt zijn. Een positielicht is alleen nodig als de motor niet is uitgerust met een koplamp of als er een zijspan is gemonteerd.

Zijspannen van motoren moeten beschikken over:

 • Een witte positielamp
 • Een rood achterlicht
 • Eén rode achterreflector

Gebruik van een koplamp

In de volgende situaties moet u de koplamp van uw motor dimmen:

 • Tegenliggers ontmoeten (bijvoorbeeld voertuigen die uit de tegenovergestelde richting op u af komen)
 • In de bebouwde kom waar openbare verlichting aanwezig is en speciale snelheidsbeperkingen
 • Bij slecht zicht (bijvoorbeeld zware mist, sneeuw, regen of stof)
 • Achter een ander voertuig rijden
 • Als u uw koplamp niet gebruikt, levert dit overlast op voor andere weggebruikers

Verlichtingsuren

Alle motorrijders moeten lichten (behalve stoplichten) gebruiken tijdens de verlichtingsuren. De verlichtingsuren beginnen een half uur na zonsondergang en eindigen een half uur voor zonsopgang. Als u uw motor overdag gebruikt bij slecht zicht, moet u uw verlichting gebruiken.

Deze regels zijn vastgelegd in de Road Traffic (Lighting of Vehicles) Regulations, 1963 (zoals gewijzigd) . De voorschriften zijn bedoeld om ongevallen te voorkomen en het leven van weggebruikers te beschermen. De Garda Síochána zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de wet op motorverlichting.

Meer informatie

U kunt meer informatie krijgen van de RSA-website .

U kunt informatie krijgen over veiligheidsuitrusting voor motoren , stappen om gekwalificeerd te worden als bestuurder en uw motor voorbereiden op uw rijexamen .

U kunt uw rijexamen online aanvragen .


Geplaatst: 29-05-2023
Bron: zie links in het artikel
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.