Huis verkopen hoe doe je dat?

Inleiding

Het verkopen van een huis is een belangrijke gebeurtenis die je niet elke dag meemaakt. Daarom is het belangrijk om een verkoop goed en zeker voor te bereiden. Lees onderstaande adviezen nauwkeurig door en volg, waar nodig op, het kan u geld en ergernis besparen.

Zoek een notaris (solicitor)

Voor de verkoop van uw woning heeft u een notaris nodig. Als u een hypotheek heeft, moet uw notaris uw eigendomsbewijzen opvragen bij uw hypotheekverstrekker. Het kan vier tot acht weken duren voordat uw deze de akten afgeeft. Vraag uw notaris om de akten zo snel mogelijk op te vragen om onnodige vertragingen te voorkomen.

Als u geen hypotheek heeft, geeft u uw eigendomsbewijzen aan uw notaris. Zodra de notaris de eigendomsbewijzen heeft, zal hij of zij de titel onderzoeken en kijken of ze documenten moeten aanvragen om de verkoop te voltooien.

Overdrachtskosten van een notaris kunnen sterk variëren en kunnen een percentage van de prijs van het onroerend goed zijn, of een vast bedrag. Meestal worden extra kosten in rekening gebracht voor diensten zoals telefoongesprekken, portokosten, zoekkosten en het registreren van akten. Vraag dus, voordat u een notaris kiest, verschillende schriftelijke offertes aan waarin hun professionele honoraria en andere kosten zijn opgenomen.

Vraag een BER certificaat aan.

Een BER-certificaat is vereist als u een woning te koop of te huur plaatst, of voordat een nieuwe woning voor het eerst wordt betrokken. Het laat zien hoe energiezuinig uw huis is en controleert het energieverbruik voor ruimteverwarming, waterverwarming, ventilatie en verlichting. Uw woning scoort tussen A en G, waarbij woningen met A-label het meest energiezuinig zijn. U moet dit hebben voordat u met een makelaar gaat werken. Of zélf uw woning wilt verkopen.

Voor meer informatie over BER-beoordelingen kunt u terecht op de website van de Sustainable Energy Authority of Ireland (SEAI).

Zoek een makelaar

Hoewel het mogelijk is om een ​​huis particulier te verkopen, worden de meeste woningen verkocht met de hulp van een makelaar. De makelaar taxeert uw eigendom, regelt eventuele advertenties en coördineert bezichtigingen, en is ook betrokken bij de afronding van de verkoop in samenwerking met uw advocaat.

Alle makelaars moeten geregistreerd zijn bij de Property Services Regulatory Authority (PSRA). Controleer of uw makelaar is geregistreerd. Als u een klacht moet indienen over een makelaar, is er een klachtenprocedure die u kunt volgen op de PSRA-website.

Om u te helpen bij het kiezen van de juiste makelaar, kan het nuttig zijn om een ​​paar vragen te stellen voordat u een beslissing neemt:

 • Hoeveel vragen ze voor de verkoop van uw eigendom?
 • Wat zijn de advertentiekosten? Dit wordt vaak vooraf betaald en staat los van de totale kosten die de makelaar in rekening brengt. Dit kunnen foto’s, online advertenties en brochures zijn.
 • Waar zullen ze uw woning adverteren?
 • Vraag naar voorbeelden van vergelijkbare panden die in uw omgeving zijn verkocht.
 • Hoe is de vraag naar vergelijkbare woningen in de regio?
 • Hebben ze aanbevelingen over hoe u uw eigendom kunt verbeteren om interesse te wekken?
 • Welke ondersteuning bieden ze tijdens het verkoopproces? Hoe vaak zullen ze je op de hoogte houden, bijvoorbeeld na bezichtigingen?
 • Voor hoeveel denken ze dat uw eigendom zal worden verkocht?
 • Als u een contract met hen aangaat, hoe lang duurt het contract dan?

Percentage kosten voor een makelaar kunnen variëren tussen 1% en 2,5% van de uiteindelijke verkoopprijs van het onroerend goed. Bij een huis dat voor € 250.000 wordt verkocht, is dit het verschil tussen € 2.500 of € 6.250. Belasting Toegevoegde Waarde (VAT) zal ook moeten worden berekend, waardoor de kosten nog hoger zullen worden.

Vergeet niet dat u de baas bent als het gaat om de verkoop van uw huis. Praat met een aantal verschillende makelaars voordat u keuze maakt, en zorg ervoor dat u vertrouwd bent met de persoon, de kosten en de ondersteuning die zij tijdens het hele proces zullen bieden.

Nadat u een makelaar heeft geselecteerd, gaat u met hen een contract aan. In het contract worden de voorwaarden van de verkoop vastgelegd, inclusief alle kosten. Het moet ook een kopie van de Property Service Agreement bevatten. De Property Service Agreement is een wettelijk document dat wordt gepubliceerd door de PSRA en alle erkende agenten in Ierland moeten u bij aanvang van de relatie een kopie geven.

Sommige contracten bevatten een exclusiviteitsclausule waarbij de makelaar gedurende een bepaalde periode als enige verkoper van uw woning optreedt. Zorg ervoor dat u tevreden bent met het tijdsbestek dat in deze clausule wordt beschreven, aangezien dit uw mogelijkheden om naar een andere agent te verhuizen kan beperken als u niet tevreden bent met de service of als de omstandigheden veranderen.

voorbereiden op de verkoop

Geef de makelaar een volledige lijst van alle inboedel die in de verkoop zal worden opgenomen, bijvoorbeeld meubels, apparaten, zonwering, evenals eventuele schade of reparaties aan het onroerend goed die niet vóór de verkoop zullen worden voltooid.

Het kan een goed idee zijn om een ​​ingenieursrapport over uw eigendom te laten invullen voordat u het op de markt brengt om eventuele problemen aan het licht te brengen. Door deze informatie in een vroeg stadium van het proces aan een potentiële koper te geven, kan de kans worden verkleind dat de koper na het uitvoeren van zijn eigen onderzoek over de prijs wil onderhandelen.

Als u de First Home-regeling hebt gebruikt om uw huis te kopen, moet u ook contact met hen opnemen om te zien welke kosten in rekening worden gebracht.

Het biedproces

Wanneer er aanbiedingen binnenkomen, kan het verleidelijk zijn om het hoogste bod te accepteren, maar er zijn een aantal andere factoren waarmee u rekening moet houden.

 • Heeft de koper hypotheek goedkeuring? Uw makelaar dient te bevestigen of de koper zijn hypotheek in principe goedkeurt. Vraag om een ​​kopie van hun goedkeuringsbrief. Als ze geen goedkeuring hebben, betekent dit dat ze nog steeds een aanvraag moeten indienen en mogelijk worden afgewezen door de geldschieter, wat ertoe kan leiden dat de verkoop wordt vertraagd of mogelijk niet doorgaat.
 • Heeft de koper zijn aanbetaling ontvangen? Bevestig dat de koper zijn aanbetaling heeft gedaan. Dit helpt ervoor te zorgen dat de verkoop niet wordt uitgesteld of op een later tijdstip niet doorgaat.
 • Moet de koper een bestaande woning verkopen? Als u niet te maken heeft met een starter, kan het zijn dat deze eerst zijn eigen woning moet verkopen voordat hij uw woning kan kopen. Vraag om een ​​ondertekend contract voor de verkoop van het andere onroerend goed, dat u enige zekerheid zou moeten geven dat er geen onnodige vertragingen zullen optreden bij de verkoop.
 • Zijn ze een contante koper? Sommige kopers kunnen uw woning contant kopen. Dit zou kunnen betekenen dat de verkoop relatief snel door zou kunnen gaan.

Denk bij het overwegen van de biedingen op uw eigendom aan al het bovenstaande voordat u een beslissing neemt.

Koopovereenkomst

Zodra u een bod accepteert, is de woning verkocht en moet de koper een aanbetaling aan uw makelaar doen. Boekingsaanbetalingen variëren – ze kunnen een specifiek bedrag zijn, zoals € 5.000, of een klein percentage van het gedane bod. Dit kunt u afstemmen met uw makelaar. De aanbetaling wordt gerestitueerd totdat de contracten zijn ondertekend.

Uw makelaar stelt een verkoopdocument op en stuurt dit naar zowel de koper als uw advocaat. Dit document bevat details over de prijs, voorwaarden van de verkoop, de geschatte sluitingsdatum – de dag waarop de verkoop van het huis zal worden afgerond – en de namen en adressen van alle betrokkenen bij de verkoop.

Let op!! een “Sale Agreed” wil nog niet zeggen dat het huis is verkocht. Pas als alle documenten door alle partijen zijn ondertekend is het huis verkocht. “Sold”

Afronding

Eindelijk is het tijd om de laatste stappen van het proces te voltooien. U moet naar het kantoor van uw advocaat gaan om de overdrachtsakte en andere documentatie te ondertekenen die nodig kunnen zijn om de verkoop te voltooien.

U moet een bewijs van betaling van de huishoudelijke lasten en LPT (Local Property Tax) overleggen. Meestal wordt dit afgehandeld door uw advocaat. Ga voor meer informatie over LPT naar www.revenue.ie .

Bovendien, als dit niet uw hoofdverblijfplaats is, is een bewijs van betaling van NPPR (Non Principal Private Residence charge) vereist voor de jaren dat de heffing van toepassing was (2009 – 2013). Ga voor meer informatie over NPPR naar www.nppr.ie

Uw advocaat komt een definitieve sluitingsdatum overeen met de advocaat van de koper. Op deze dag overhandigt u de eigendomsbewijzen en sleutels en wordt het saldo van de verkoopprijs naar uw advocaat gestuurd.

Als u een hypotheek heeft, is uw advocaat verplicht deze af te betalen uit de verkoopopbrengst en wordt het saldo op uw rekening gestort nadat uw advocaat alle overeengekomen kosten met betrekking tot de verkoop heeft afgetrokken.


Download checklist offerte notaris:

Geplaatst: 19/11/2022
Bron: CCPC
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook: